Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η υπόγεια διαμάχη και το παρασκήνιο για το διάδοχο του Ali Khamenei

tags :
FT: Η υπόγεια διαμάχη και το παρασκήνιο για το διάδοχο του Ali Khamenei
FT: Η υπόγεια διαμάχη και το παρασκήνιο για το διάδοχο του Ali Khamenei
Η σταθερή υποστήριξη του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Ali Khamenei προς τους Φρουρούς της Επανάστασης - παρά τον ρόλο τους στην κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους που σκότωσε 82 Ιρανούς λίγες μόνο ώρες μετά την πυραυλική επίθεση στις αμερικανικές δυνάμεις - έρχεται εν μέσω μιας τεταμένης μάχης για το ποιος θα αντικαταστήσει τον 80χρονο ηγέτη- όταν αποβιώσει, μια απόφαση που θα καθορίσει τη μοίρα του Ιράν για τις επόμενες δεκαετίες αναφέρουν σε ανάλυσή τους οι Finacial Times.
Η επιλογή του αντικαταστάτη του θα εξαρτηθεί από το πού θα βρίσκεται η ισορροπία ισχύος εκείνη την εποχή εντός της ισλαμικής δημοκρατίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες η ισορροπία αυτή επικράτησε περισσότερο υπέρ των Φρουρών της Επανάστασης και των υποστηρικτών της σκληρής γραμμής.
«Είμαστε μάρτυρες των πιο περίπλοκων εγχώριων και ξένων αντιπαραθέσεων που έχουν επικεντρωθεί στο ζήτημα της διαδοχής», λέει ρεφορμιστής αναλυτής.
«Η περαιτέρω ενδυνάμωση των Φρουρών της Επανάστασης είναι μια σκόπιμη πολιτική για να τους καταστήσει την κυρίαρχη δύναμη ώστε να μπορούν να διαδραματίσουν τον κύριο ρόλο στη μετάβαση της εξουσίας».
Σύμφωνα με πολλούς σκληροπυρηνικούς παράγοντες του Ιράν, τα γεγονότα τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει ένας άλλος ηγέτης πρόθυμος να αντιπαρατεθεί με τις ΗΠΑ.
Ήταν ο Ayatollah Khamenei - ως αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων - ο οποίος ενέκρινε την πρώτη άμεση επίθεση πυραύλων στις αμερικανικές δυνάμεις, η οποία έλαβε χώρα για να αποδείξει την αποφασιστικότητα του Ιράν να εκδικηθεί τη δολοφονία του Soleimani χωρίς να πυροδοτήσει έναν πλήρες πόλεμο.
Ενώ δεν σκοτώθηκαν αμερικανοί στρατιώτες, το Ιράν έστειλε μηνύματα στις ΗΠΑ μέσω της ελβετικής πρεσβείας ότι θα ήταν η πρώτη και τελευταία επίθεση αν η αμερικανική κυβέρνηση δεν προχωρούσε σε αντίποινα.
«Οι πρόσφατες εξελίξεις ήταν σαν μια κλήση αφύπνισης», λέει ένας συγγενής του ανώτατου ηγέτη.
«Μας υπενθύμισαν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να πάρουν πολύ κοντά σε έναν πόλεμο με το Ιράν και χρειαζόμαστε έναν άλλο θαρραλέο ηγέτη που μπορεί να διατηρήσει τη σταθερότητα και τη δύναμη της χώρας».
«Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να διακινδυνεύσει μια περίοδο δοκιμών και σφαλμάτων από έναν άπειρο ηγέτη», προσθέτει.
Το θεοκρατικό σύστημα του Ιράν βασίζεται στο velayat-e faqih - κανόνας της νομολογίας του Shia Islam.
Σύμφωνα με την ερμηνεία που προτιμάται από σκληρούς πολιτικούς, ο θρησκευτικός ηγέτης μπορεί να επιλεγεί από ανώτερους κλήρους στην Συνέλευση Εμπειρογνωμόνων αλλά θεωρείται ότι έχει διοριστεί από τον Θεό για να κυβερνήσει τον ισλαμικό κόσμο.
Ωστόσο, οι μεταρρυθμιστικοί πολιτικοί απορρίπτουν αυτή τη θρησκευτική ερμηνεία.
Αντίθετα, λένε, τα διαπιστευτήρια ενός ηγέτη χρειάζονται δημόσια νομιμότητα που εκδηλώνεται στις εθνικές εκλογές.
Αυτές οι διαφορετικές ερμηνείες βρίσκονται στο επίκεντρο του πολιτικού αγώνα του Ιράν από το 1989, όταν ο Ayatollah Khamenei αντικατέστησε τον Ayatollah Ruhollah Khomeini, ηγέτη της Ισλαμικής επανάστασης του 1979.
Ο Khamenei, ο οποίος δεν έχει το χάρισμα και τα υψηλά θρησκευτικά προσόντα του προκατόχου του, αντ 'αυτού βασίστηκε στο αναθεωρημένο σύνταγμα, το οποίο του έδωσε «απόλυτη εξουσία» σε όλες τις κρατικές υποθέσεις.
Από τότε, βοήθησε τους Φρουρούς της Επανάστασης να επεκτείνουν την επιρροή τους και τους έχει μετατρέψει σε Πραιτωριανούς.
Μετά τα πρόσφατα γεγονότα, οι προσπάθειες αυτές είναι τώρα πιθανόν να επιταχυνθούν, λένε όσοι βρίσκονται κοντά στο καθεστώς.
«Όταν πεθάνει ο Khamenei, οι Φρουροί της Επανάστασης θα αναλάβουν απόλυτα τη χώρα έτσι ώστε η Συνέλευση των Εμπειρογνωμόνων να μπορεί να επιλέξει έναν ηγέτη», λέει ένας εισηγητής του καθεστώτος.
«Την ημέρα εκείνη, οι Φρουροί της Επανάστασης θα είναι η κορυφαία δύναμη για να επηρεάσουν την επιλογή, να περιορίσουν τις πιθανές κρίσεις και, πιο σημαντικά, να διαφυλάξουν την εδαφική ακεραιότητα του Ιράν».
Οι Φρουροί της Επανάστασης αριθμούν 120.000 μέλη και είναι ο πιο οργανωμένος θεσμός του Ιράν, δίνοντάς του σημαντική επιρροή στη διαδοχή.
Ελέγχει επίσης μια εθελοντική δύναμη που πιστεύεται ότι αριθμεί αρκετά εκατομμύρια, προσθέτοντας στην ικανότητά της να ασκεί αυτή την επιρροή.
Δεν είναι απλώς μια στρατιωτική δύναμη.
Οι πολιτικοί που βρίσκονται κοντά στους Φρουρούς της Επανάστασης βρίσκονται σε διάφορους θεσμούς, όπως το γραφείο του ηγέτη, το κοινοβούλιο και το δικαστικό σώμα.
Οι Φρουροί της Επανάστασης πιστεύεται ότι έχουν  συμφέροντα στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, του εμπορίου, των πετροχημικών και άλλων τομέων - κάτι που ο πρόεδρος Hassan Rouhani προσπάθησε προηγουμένως να περιορίσει με την αποκοπή τους από συμβάσεις στις κρατικές επιχειρήσεις. Έ
Έχει επίσης επεκτείνει την πολιτισμική επιρροή της, από την παραγωγή ταινιών και ντοκιμαντέρ στη σύγχρονη τέχνη και τρέχει μια φοβερή υπηρεσία πληροφοριών που είναι υπεύθυνη για τη φυλάκιση ακτιβιστών και υπηκόων που κατηγορούνται για κατασκοπεία.
Ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν κάποια επιρροή στον Ayatollah Khamenei, λένε οι αναλυτές, παραμένουν πιστοί σε αυτόν και σέβονται τον τελικό του λόγο σε όλες τις υποθέσεις.
Ο επόμενος ηγέτης, ωστόσο, μπορεί να μην έχει τόση εξουσία.
«Οι Φρουροί της Επανάστασης  βρίσκονται σε τόσο ισχυρή θέση ώστε κανένας [μελλοντικός] ηγέτης να μην απειλήσει ποτέ τα συμφέροντά τους», λέει ο Amir Mohebbian, σχολιαστής κοντά στις συντηρητικές δυνάμεις της χώρας.
«Είμαστε πάντα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και σε κακή ανάγκη σταθερότητας σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται από ιστορικούς φόβους ανασφάλειας».
Οι Φρουροί της Επανάστασης δηλώνουν ότι τηρούν ένα συνταγματικό καθήκον για τη διατήρηση των συνόρων της χώρας, αλλά είναι επίσης υπεύθυνες «για την εκπλήρωση της ιδεολογικής αποστολής της τζιχάντ με τον τρόπο του Θεού».
Αυτό μεταφράζεται πως οι Φρουροί της Επανάστασης πιστεύουν ότι έχουν την ευθύνη να θωρακίσουν τη χώρα ενάντια σε οποιαδήποτε αντίληψη της αμερικανικής απειλής για το Ιράν και τον ισλαμικό κόσμο.
Οι σκληροπυρηνικοί στην Τεχεράνη φοβούνται την ικανότητα της Ουάσινγκτον να επηρεάσει την πολιτική του Ιράν και υποψιάζονται ότι οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ και οι μεταρρυθμιστές στο Ιράν από καιρό ελπίζουν να επιλύσουν τις ιστορικές διαφορές των δύο χώρων για να διαμορφώσουν το μέλλον της Ισλαμικής δημοκρατίας.
Όταν ο κ. Rouhani υπέγραψε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες δυνάμεις το 2015 για να αναχαιτιστούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης, υπήρξαν ανησυχίες από τους Φρουρούς της Επανάστασης για τις πιθανότητες απώλειας ιρανικής επιρροής στην περιοχή.
Αυτό ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικό, διότι ο Rouhani επανεκλέχθηκε το 2017 υπό την υπόσχεση να αρθούν όλες οι κυρώσεις των ΗΠΑ - μια προφανής δήλωση της επιθυμίας του για προσέγγιση των δύο χωρών.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Donald Trump απέσυρε τις ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 και επέβαλε ακόμα αυστηρότερες κυρώσεις στη χώρα.
Το επίτευγμα της υπογραφής του κ. Rouhani διαγράφηκε και μαζί του τυχόν φιλοδοξίες να γίνει ο επόμενος ανώτατος ηγέτης.
«Ακόμα κι αν κάποια στιγμή διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ, οι συνομιλίες δεν θα είναι με τον Trump.
Δεν θα είναι στρατηγική [καμία εξομάλυνση των δεσμών] και θα γίνει μόνο από συντηρητικούς που δεν είναι μεταρρυθμιστές», προσθέτει αξιωματούχους του ιρανικού καθεστώτις.
«Πρέπει να δούμε αλλαγές στο [Κογκρέσο των ΗΠΑ]. εάν οι Δημοκρατικοί θα ακολουθήσουν μια δίκαιη πολιτική με την οποία στο Ιράν δεν θα ασκείται πίεση για το πρόγραμμα των πυραύλων του».
Η στρατηγική για τώρα φαίνεται να είναι η παγίωση των σκληρών νέων κυρώσεων των ΗΠΑ και η κινητοποίηση της κοινής γνώμης στην περιοχή ενάντια στην Ουάσινγκτον και το Ισραήλ.
«Η ταυτότητα και η εξουσία των Φρουρών της Επανάστασης είναι σε πλήρη σύμπνοια με το πόσο αντίθετοι είναι με τις ΗΠΑ», λέει ένας ρεφορμιστής πολιτικός.
«Ξέρουν ότι εάν κάνουν ένα βήμα πίσω, οι Αμερικανοί θα τους αναζητήσουν ακόμα και στις αυλές των σπιτιών τους.
Οι Φρουροί της Επανάστασης γίνονται όλο και πιο βίαια, ενώ είναι ακόμα έξυπνοι [για να μην] διακινδυνεύσουν την επιβίωση του καθεστώτος».
Οι μεταρρυθμιστές, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι Φρουροί της Επανάστασης υπερεκτιμούν τη δύναμη και την επιρροή τους - τόσο στην εγχώρια όσο και στην πολιτική της Μέσης Ανατολής, με περιστατικά όπως η φερόμενη επίθεση κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Saudi Aramco το 2019 - που θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αναταραχές στο Ιράν.
Η ιρανική κοινωνία δεν είναι τόσο υπάκουη όσο ήταν πριν από τρεις δεκαετίες και δυνητικά λιγότερο πρόθυμη να αποδεχθεί έναν νέο ηγέτη εάν είναι κοντά στις σκληροπυρηνικές δυνάμει.
Οι Ιρανοί είναι πιο μορφωμένοι αναγκάζοντας τους ηγέτες της δημοκρατίας να αφήσουν περιθωριακά κάποιο άνοιγμα της χώρας πολιτικά, πολιτιστικά και κοινωνικά.
Οι μεταρρυθμιστές πολιτικοί προειδοποιούν ότι η ιρανική κοινή γνώμη δεν μπορεί να ανεχτεί για πάντα την επικίνδυνη εχθρότητα του καθεστώτος με τις ΗΠΑ.
Η τυχαία κατάρριψη του αεριωθούμενου αεροσκάφους της Ukraine International Airlines, που σκότωσε και τους 176 επιβάτες, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα.
Μετά τις αρχικές αρνήσεις, οι Φρουροί της Επανάστασης παραδέχτηκαν την παραφροσύνη, αλλά μόνο αφού οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βρετανία είχαν αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες του ακούσιου ρόλου του Ιράν στην καταστροφή.
Η αναγνώριση έπληξε μαζικά την εμπιστοσύνη του κοινού στο καθεστώς.
Χιλιάδες άνθρωποι στις μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των φοιτητών πανεπιστημίου, ξεχύνονται στους δρόμους, φωνάζοντας συνθήματα.
Αποκάλεσαν τον ανώτατο ηγέτη ως «δολοφόνο» του οποίου η ηγεσία είναι «άκυρη» και περιγράφει τους Φρουρούς της Επανάστασης ως μια οργάνωση παρόμοια με το ISIS.
Ο Ayatollah Khamenei δεν απάντησε, λέγοντας ότι αυτές οι «εκατοντάδες διαδηλωτές» δεν είχαν καμία σχέση με τις «δεκάδες εκατομμύρια» που παρακολούθησαν την κηδεία του Soleimani.
«Η ισλαμική δημοκρατία μπορεί να ανεχτεί την άοπλη αντιπολίτευση και γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συχνότερα διαμαρτυρίες, αλλά όλες είναι διαχειρίσιμες», λέει ιρανός αξιωματούχος.
«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στις ομάδες μεταρρύθμισης να χρησιμοποιήσουν την κατάρριψη του εμπορικού αεροσκάφους της Ukraine International Airlines να επισκιάσουν τα κέρδη από την κηδεία του Soleimani».
Οι πιο πρόσφατες διαμαρτυρίες ακολουθούν βίαιες αναταραχές στη χώρα τον Νοέμβριο του 2019, κυρίως από διαδηλωτές της εργατικής τάξης - παραδοσιακά υποστηρικτές του καθεστώτος. Στηλίτευσαν τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν και τους αξιωματούχους του καθεστώτος  για τον πληθωρισμό που ανέρχεται στο 38,6% ετησίως και της υποτίμησης του εθνικού νομίσματος κατά περίπου 60% - που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις των ΗΠΑ και τη μαζική διαφθορά.
Οι Φρουροί της Επανάστασης κατέστειλαν βίαια τις ταραχές και, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, άνοιξαν φωτιά σε διαδηλωτές, σκοτώνοντας περίπου 300 άτομα.
Αλλά πολλοί Ιρανοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα των μεταρρυθμιστών να κάνουν οποιαδήποτε αλλαγή.
Στους περισσότερους μεταρρυθμιστές υποψήφιους απαγορεύτηκε να λάβουν μέρος στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου.
Κοιτάζοντας μπροστά στις προεδρικές εκλογές του 2021, ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ο επιτυχημένος υποψήφιος θα πρέπει να είναι ένας νεαρός, ιδεολόγος και σκληροπυρηνικός.
Οι πιθανοί υποψήφιοι δεν έχουν ακόμη γίνει μέρος δημόσιων συζητήσεων - ούτε έχουν ακουστεί ονόματα υποψηφίων για τη θέση του ανώτατου ηγέτη.
Οι πολιτικές ομάδες φοβούνται ότι οι προτιμώμενες επιλογές τους θα μπορούσαν να γίνουν θύματα του αποκαλούμενου «υψηλού συνδρόμου παπαρούνας» αν κερδίσουν πολύ υψηλή δημοτικότητα σε αυτό το στάδιο.
Παράλληλα υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τον ποιον θα υποστηρίξουν οι Φρουροί της Επανάστασης.
Δεδομένων των πρόσφατων γεγονότων, σοβαρές πιθανότητες έχει ο δεύτερος γιος του Ayatollah Khamenei, Mojtaba, ο οποίος διατηρεί  χαμηλό προφίλ στη θρησκευτική και πολιτική ζωή του.
Ο 51χρονος Mojtaba  είναι καθηγητής και διδάσκει σε ανώτερο επίπεδο στο Qom, το κέντρο μάθησης για Shia Islam, πέντε ημέρες την εβδομάδα, δίνοντάς του την ιδιότητα του κληρικού που είναι απαραίτητος για τον ρόλο του ανώτατου ηγέτη.
«Έχει καλές σχέσεις με τους Φρουρούς της Επανάστασης» αναφέρει ιρανός αξιωματούχος.
«Μπορεί να μην έχει την εξουσία του πατέρα του, αλλά οι Φρουροί της Επανάστασης δεν μπορούν να του επιβληθούν».
Πιθανή επιλογή του θα μπορούσε να κάνει την ισλαμική δημοκρατία να μοιάζει με την κληρονομική μοναρχία που καταργήθηκε πριν από περισσότερα από 40 χρόνια.
Ένας άλλος πιθανός υποψήφιος είναι ο Ebrahim Raisi, ο σκληρός επικεφαλής της δικαιοσύνης, ο οποίος έχασε τις προεδρικές εκλογές του 2017 από τον Rouhani και από τότε ασχολήθηκε με τη διαφθορά.
«Αυτό που θα καθορίσει την επιλογή του ανώτατου ηγέτη θα είναι το κόστος και τα οφέλη της πολιτικής αντιπαροχής μεταξύ των διαφόρων ομάδων συμφερόντων», λέει ένας συντηρητικός αναλυτής, ο οποίος πιστεύει ότι αυτό θα ευνοήσει τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Η θέση μεταξύ δυνητικών υποψηφίων πραγματοποιείται σε μια στιγμή αλλαγής στο Qom.
Τα σεμινάρια στο Qom διαδραμάτισαν ζωτικό ρόλο στη νίκη της επανάστασης και είναι πλέον ο δεύτερος σημαντικότερος θεσμός μετά τους Φρουρούς της Επανάστασης.
Ωστόσο, οι ανώτεροι κληρικοί στο Qom είναι μεγάλης ηλικίας.
Ο μεγάλος Ayatollah Hossein Vahid Khorasani, ο ανώτερος κληρικός, είναι 99 ετών.
Άλλοι ανώτεροι κληρικοί είναι ο Lotfollah Safi Golpayegani 100 ετών, ο Hossein Noori Hamedani 94 ετών, ο Naser Makarem Shirazi 92 ετών και ο Mousa Shubairi Zanjani 91 ετών.
Ενώ οι κύριες ανησυχίες των κληρικών είναι η θρησκευτικότητα των ανθρώπων, η οποία έχει εξασθενήσει κάτω από την ισλαμική δημοκρατία τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, οι Φρουροί της Επανάστασης είναι αποφασισμένοι να είναι ο κεντρικός ιδεολογικός και πολιτικός θεσμός που μπορεί να επιλέξει τον επόμενο ανώτατο ηγέτη του Ιράν ο οποίος θα επεκτείνει την επιρροή της χώρας πέρα από τα σύνορα στο Ιράκ.
«Ό,τι κάνουν οι Αμερικανοί μας ωφελεί, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και τώρα η δολοφονία του Soleimani» αναφέρει ιρανός αξιωματούχος.
«Η χώρα μας διευθύνεται από τον τελευταίο ιμάμη [ο Mahdi, που πιστεύεται ότι οι Σιίτες Μουσουλμάνοι λείπουν], ο οποίος αποφασίζει για τις Ημέρες του Αλλάχ και θα μας βοηθήσει να διαλέξουμε έναν μεγάλο ηγέτη όταν έρθει η μέρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης