Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Κολλητικός ιός στο ΧΑ…

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Κολλητικός ιός στο ΧΑ…
Διατηρούμε σε επιφυλακή τα αντανακλαστικά μας και τις stop-loss στρατηγικές μας, προσπαθώντας να προστατεύσουμε τα κεκτημένα
Η έξαρση του νέου ιού στην Ασία, οι συγκεχυμένες πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων και οι αμφιβολίες για τον τρόπο αντιμετώπισης του (καραντίνα σε μεγαλουπόλεις), δημιουργούν ανησυχία στιες διεθνείς αγορές.
Σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της C. Lagarde για τους εκτιμώμενους κινδύνους της παγκόσμιας οικονομίας τα επόμενα χρόνια, λόγω κλιματικών κσι γεωπολιτικών αλλαγών αλλά και οικονομικών κινδύνων, βοηθά το σύνολο σχεδόν των χρηματιστηριακών αγορών να παρουσιάζουν ελαφρώς πτωτικές τάσεις, μετά τα πρόσφατα υψηλά.
Ειδικά για την Ελληνική οικονομία, η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στο συνέδριο του Davos, επανέφερε την συζήτηση στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, επαναλαμβάνοντας τις θετικές μακροοικονομικές προβλέψεις, το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα αλλά και οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις πιστοληπτικών οίκων.
Αν και αναφέρθηκε στο Μεταναστευτικό πρόβλημα και στην προκλητικά εντεινόμενη γεωπολιτική αστάθεια στην ανατολική Μεσόγειο, δεν έπεισε ότι είμαστε κοντά σε λύση για κανένα από τα δύο φλέγοντα θέματα.
Έτσι οι «Ταύροι» μετά από 7 ημέρες ανοδικών συνεδριάσεων αποσύρθηκαν, μειώνοντας και τους όγκους συναλλαγών σημαντικά.
Παρόλα αυτά οι αποδόσεις των Ελληνικών κρατικών ομολόγων, συνεχίζουν να παραμένουν κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε όλη την καμπύλη, χαμηλότερα ακόμα και από τα Ιταλικά.
Η αναμονή για επικείμενη έκδοση 15-ετούς διαρκείας , αλλά και η πρόσθετη έκδοση 50 εκατομμυρίων ευρώ του Ελλάκτωρα, εκτιμούμε ότι διατηρούν το θετικό κλίμα που υπάρχει στην αγορά Ελληνικού κρατικού χρέους.
Το ελληνικό χρηματιστήριο, με πρωταγωνιστές 3 τράπεζες (ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ,ΑΛΦΑ) που συγκέντρωσαν το 37% των συναλλαγών μείωσε σημαντικά τους όγκους του.
Η αρνητική σχέση ανοδικών(46)/ καθοδικών(66) τίτλων, θεωρείται φυσιολογική μετά το ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών, επιβεβαιώνοντας άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να αποδεσμευτεί πλήρως από το διεθνές περιβάλλον.
Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στις 938 μονάδες, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 927, 907, 900 και 862 μονάδες.
Όσο διακρατούνται τα επίπεδα των 930 παραμένουν οι υψηλότεροι στόχοι στα επίπεδα των 945 και 970 μονάδων.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινή στήριξη εντοπίζεται στις 2338 μονάδες.
Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2322, 2300 και 2282 μονάδες.
Ημερήσια διάσπαση των 2360 μονάδων, οδηγεί στον επόμενο επιθυμητό τεχνικό στόχο 2385 μονάδων, με την προϋπόθεση ότι θα κρατηθεί απαραβίαστη σε κλείσιμο η σημαντική στήριξη των 2322 μονάδων.
Συμπερασματικά η χθεσινή πτωτική εικόνα με τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών θεωρείται απολύτως φυσιολογική, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη εξελισσόμενη ανοδική κίνηση της αγοράς, αλλά και τις Διεθνείς ανησυχίες για όλους τους «Μαύρους κύκνους» που όσο προσχωρούμε προς το τέλος τριμήνου πιθανόν να σχηματίσουν σμήνος..
Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια, ακλουθώντας την ανοδική τάση.
Διατηρούμε όμως σε επιφυλακή τα αντανακλαστικά μας και τις stop-loss στρατηγικές μας, προσπαθώντας να προστατεύσουμε τα κεκτημένα..

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης