Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Δεν αποχωρούμε από τη Λιβύη, το χάος θα επηρεάσει όλη τη Μεσόγειο - Μerkel: Να σταθεροποιηθεί η εύθραυστη εκεχειρία

tags :
Erdogan: Δεν αποχωρούμε από τη Λιβύη, το χάος θα επηρεάσει όλη τη Μεσόγειο - Μerkel: Να σταθεροποιηθεί η εύθραυστη εκεχειρία
Η συνάντηση γίνεται στη σκιά έκθεσης της Bundestag που χαρακτηρίζει παράνομη τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης
(upd) Σαφές μήνυμα για στήριξη της κυβέρνησης του Fayez al-Sarraj στη Λιβύη απηύθυνε για ακόμα μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος έχοντας δίπλα του τη Γερμανίδα καγκελαρίο, Angela Merkel, (σσ. κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη) αγνόησε προκλητικά τις εκκλήσεις των Ευρωπαίων για να σταματήσει τις παρεμβάσεις στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι οι Τούρκοι δεν αποχωρήσουν από τη χώρα.
«Η Τουρκία δεν θα αφήσει μόνους τους Λίβυους "αδελφούς" της σε αυτές τις δύσκολες μέρες» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η παροχή στήριξης στην κυβέρνηση Sarraj δεν είναι επιλογή αλλά δέσμευση με βάση το ψήφισμα 2259 του ΟΗΕ.
Από την πλευρά της, η Merkel υποστήριξε ότι η εύθραυστη κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη πρέπει να σταθεροποιηθεί.
Image
Επίσης, επεσήμανε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να παρέχει οικονομική βοήθεια για να βελτιωθεί η κατάσταση των Σύριων που εγκαταλείπουν την Ιντλίμπ.
Image
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan προειδοποίησε ότι το χάος στη Λιβύη θα επηρεάσει όλη τη Μεσόγειο.
«Με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα συζητήσουμε περιφερειακά θέματα -κυρίως τη για Λιβύη- και για τις διμερείς σχέσεις» δήλωσε ο Erdogan κατά την τελετή εγκαινίων τουρκογερμανικού πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη.
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «το χάος στη Λιβύη θα επηρεάσει όλη την περιοχή της Μεσογείου, αν δεν διασφαλιστεί η ειρήνη το συντομότερο δυνατό».
Από την πλευρά της, η Merkel δήλωσε ότι «το τουρκογερμανικό πανεπιστήμιο είναι εξαιρετικό παράδειγμα της συνεργασίας, ένα σύμβολο σύμπραξης, μεταξύ των δύο χωρών».
Στο επίκεντρο των συνομιλιών τους αναμένεται να βρεθούν μια σειρά από κρίσιμα θέματα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, όπως το ζήτημα της Λιβύης αλλά και το προσφυγικό.
Image
Merkel και Erdogan συζήτησαν επίσης για τις εξελίξεις στη Συρία, στο Ιράκ και στο Ιράν.
Αναφορικά με τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, η κ. Merkel τόνισε ότι «μιλήσαμε για τον ευρωπαϊκό προγραμματισμό.
Ειδικά η γερμανική οικονομία, έχει μεγάλο ενδιαφέρον οι οικονομικές σχέσεις, κυρίως στο πλαίσιο της Τελωνειακής Ένωσης, να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν.
Αυτό σημαίνει όμως, ότι κάποια θέματα - αναφέρω μόνο ενδεικτικά «Κύπρος» και «Ελλάδα» - πρέπει να τα συζητήσουμε και πάλι διμερώς, διότι βεβαίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση χρειαζόμαστε πάντα ομοφωνία, εάν πρόκειται να κάνουμε περαιτέρω βήματα σε σχέση με την συνεργασία με την Τουρκία».
Απαντώντας κατόπιν σε σχετική ερώτηση, η καγκελάριος επανέλαβε ότι επιχειρήσεις της Γερμανίας και της Τουρκίας ευελπιστούν να σημειωθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά την Τελωνειακή Ένωση.
«Πρέπει μόνο να επεξεργαστούμε ακόμη τις περιφερειακές εντάσεις.
Υπάρχουν διαφορές απόψεων με την Ελλάδα, υπάρχουν διαφορές απόψεων με την Κύπρο.
Εάν κάνουμε ένα τέτοιο βήμα στην Ε.Ε., πρέπει πάντα όλες οι χώρες να είναι σύμφωνες.
Θα συνεχίσουμε όμως να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό ώστε να επιτύχουμε πρόοδο - ει δυνατόν κατά την προεδρία μας» κατέληξε η καγκελάριος.
Image
Παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης σύμφωνα με τη γερμανική Βουλή - Τι αναφέρει σε πόρισμά της

H νομική προσέγγιση του μνημονίου κατανόησης ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη σχετικά με τη δικαιοδοσία των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο από την Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής είναι εξαντλητική και καταγράφεται σε 18 σελίδες, όπως αναφέρει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.
Σε αυτές περιγράφεται με μεγάλη λεπτομέρεια η προβληματική υπό το πρίσμα και των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, και από την άλλη των νομικών θέσεων της ελληνικής πλευράς.
Γίνεται συστηματική καταγραφή και παρουσίαση όλων των επιστολών που οι δύο χώρες απέστειλαν στα ΗΕ μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης στις 27 Νοεμβρίου του 2019 ανάμεσα στον τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό Σαράτζ, η οποία έγινε «χωρίς τη σύμφωνη γνώμη με άλλες μεσογειακές χώρες» και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων.

Παραβίαση του εθιμικού δικαίου

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα βασικά σημεία, στα οποία καταλήγει η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής, λόγω της απόρριψης του μνημονίου από το λιβυκό κοινοβούλιο στις 4 Ιανουαρίου του 2020, εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο το μνημόνιο μπορεί να τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Από την άλλη πλευρά Ελλάδα και Τουρκία υπό το πρίσμα της διένεξης στο Αιγαίο, υποστηρίζουν διαφορετικές νομικές θέσεις σε ότι αφορά την αναγνώριση, την διεκδίκηση δικαιωμάτων και την οριοθέτηση των θαλασσίων περιοχών, ειδικότερα της ΑΟΖ.  
Στο άρθρο 121 παράγραφος 2 της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο Θαλάσσης εμφαίνεται σαφώς ότι οι νήσοι ανεξάρτητα του μεγέθους τους διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.
Συνεπώς οι θαλάσσιες περιοχές των νήσων θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την οριοθέτηση των ΑΟΖ. Εκτός αυτού η Τουρκία δεν μπορεί να προβάλλει ως νομικά δεσμευτικό τον ισχυρισμό, ότι οι προβλέψεις της Σύμβασης για το Δίκαιο Θαλάσσης, σύμφωνα με το οποίο ακόμη και οι νήσοι διαθέτουν ΑΟΖ, δεν τη δεσμεύουν, αφού η χώρα δεν έχει επικυρώσει τη σύμβαση, επειδή (ακόμη και τρίτα κράτη που δεν έχουν προσχωρήσει και επικυρώσει τη σύμβαση) δεσμεύονται μέσω του εθιμικού δικαίου.
Μάλιστα σε ένα άλλο σημείο των συμπερασμάτων επισημαίνεται σαφώς ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο παραβιάζει το αναγνωρισμένο εθιμικό δίκαιο των ελληνικών νησιών με το να «αρνείται» την ελληνική ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Κρήτης και δημιουργεί (αντιποιείται) μια δική της ενιαία ΑΟΖ μέχρι τις ακτές της Κρήτης και της Ρόδου.
Τέλος, στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι  η θαλάσσια οριοθέτηση των ΑΟΖ των νήσων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύπλοκη. Φαίνεται όμως η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, έτσι όπως προβλέπεται από το διμερές μνημόνιο, δεν εναρμονίζεται με τις αρχές της ακριβοδίκαιης οριοθέτησης (equitable delimitation, υπό την έννοια του άρθρου 74 της Σύμβασης του Δικαίου Θαλάσσης.

Να θέσει θέμα μνημονίου η Μέρκελ

Ενδιαφέρουσα και μια ακόμη πτυχή από την παρουσίαση των επιχειρημάτων είναι η θέση που εκφράζουν οι νομικοί της γερμανικής βουλής ότι τυχόν διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατοτολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο «λαμβάνοντας υπόψη τις θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, της Κύπρου και ενδεχομένως άλλων μεσογειακών χωρών."
Η βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά», τουρκικής καταγωγής Σεβίμ Ντάγκντελεν, η οποία και ζήτησε από την επιστημονική υπηρεσία τη γνωμάστευση, κάλεσε την καγκελάριο Merkel να θέσει θέμα μνημονίου στη σημερινή συνάντηση της με τον Erdogan.
"Όποιος, όπως ο τούρκος πρόεδρος, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη περιοχή και με επιθετική εξωτερική πολιτική στηρίζει την ισλαμιστική τρομοκρατία στην περιοχή, δεν μπορεί να είναι εταίρος» τόνισε η κυρία Ντάγκντελεν.
Σε ότι αφορά τη γνωμάτευση της επιστημονικής υπηρεσίας, η βουλευτής υποστηρίζει ότι αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο για το ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις πωλήσεις όπλων και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία.

Γερμανικός Τύπος: Η Merkel χρειάζεται τον Erdogan... ιδιαίτερα για τη Λιβύη

Στη σημερινή συνάντηση της καγκελαρίου της Γερμανίας, Angela Merkel με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan στην Κωνσταντινούπολη αναφέρονται δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, τα οποία σημειώνουν πως η Merkel χρειάζεται τον Erdogan.
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung αναφέρεται στη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη μετά και τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, τονίζοντας ότι «η συμφωνία της Κυριακής δεν άλλαξε τίποτα ουσιαστικό».
«Και για αυτό ακόμα το λόγο είναι τόσο σημαντική η συνομιλία της Merkel με τον άνδρα, ο οποίος την Κυριακή κατέφθασε τελευταίος στην Καγκελαρία και αποχώρησε πρώτος.
Ο Rejep Tepid Erdogan, πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος μέσα σε λίγους μήνες αναδείχθηκε σε μια από τις κεντρικές φιγούρες του δράματος στη Λιβύη.
Στην ατζέντα των συνομιλιών μπορεί να βρίσκονται όλα τα ενδεχόμενα θέματα, όπως η κατάσταση στη Συρία και η ευρωπαϊκή συμφωνία για το προσφυγικό.
Όμως τίποτα δεν είναι για τη Merkel πιο επείγον από τη Λιβύη.
Η επιτυχία ή η αποτυχία στη Λιβύη εγγράφονται στο δικό της λογαριασμό» αναφέρει η Süddeutsche Zeitung ενώ η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει πως η Καγκελάριος Merkel επισκέπτεται για δέκατη φορά με αυτή την ιδιότητα τον Τούρκο Πρόεδρο.
«Ο Erdogan αντιμετωπίζει συχνά την καγκελάριο και τη Γερμανία με θράσος.
Σε μια περίοδο με τις συγκρίσεις με τους Ναζί.
Τελευταία με τις απειλές ότι θα ανοίξει τις πόρτες στους πρόσφυγες…
Η Merkel όμως δεν δείχνει κάποια συναισθήματα.
Δέχεται τον Erdogan όπως είναι, χωρίς να εθελοτυφλεί για όλα συμβαίνουν στην Τουρκία.
Σε τελική ανάλυση δεν μπορεί κανείς να επιλέγει τους συνομιλητές του.
Η σχέση της απέναντι στον Erdogan είναι ουδέτερη και χωρίς συναισθήματα.
Γνωρίζει τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας, όχι μόνο όσον αφορά τους πρόσφυγες, αλλά και ως μια γειτονική χώρα στην πιο σημαντική περιοχή αναταραχών στον κόσμο.
Εκπροσωπεί όσο κανένας άλλος την ευθύνη της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία, ώστε αυτή να μην καταπέσει» επισημαίνει το δημοσίευμα της FAZ.
Στη συνάντηση των δύο ηγετών αναφέρεται και η Handelsblatt, η οποία επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο προσφυγικό.
«Το 2016 έγινε μια συμφωνία με προβλεπόμενη οικονομική βοήθεια έξι δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η συμφωνία επιτρέπει να στέλνονται πίσω στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά πρόσφυγες που δεν γίνονται δεκτοί.
Αυτή η συμφωνία σύντομα θα ολοκληρωθεί.
Ωστόσο δεν επέφερε μια ικανοποιητική κατάσταση.
Αντ' αυτού ο Erdogan απείλησε πολλές φορές να ανοίξει τα σύνορα.
Η Ελλάδα αναφέρει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πλοιαρίων με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά.
Γεγονός είναι ότι η ΕΕ δεν κατάφερε, από τότε που άρχισε να ισχύει η συμφωνία με την Τουρκία, να ξεκαθαρίσει πως θα είναι οι δομές της που αφορούν το μεταναστευτικό και να τις βελτιώσει.
Έτσι εξαρτάται από την Τουρκία, η οποία παρά την αμφίβολη στάση της απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα απαιτεί την τελωνειακή ένωση και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Γεωστρατηγική ανάλυση: Γιατί απέτυχε ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan στο Βερολίνο για την υπόθεση της Λιβύης;

Η καλύτερη πηγή για όσα συνέβησαν στην διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη ήταν η  εφημερίδα της Μόσχας Moskovsky Komsomolets και αν η ανάλυση των ειδήσεών της είναι ακριβής, ο μεγαλύτερος ηττημένος της συγκέντρωσης ήταν ο Ερντογάν.
Πόσο αξιόπιστη είναι η Moskovsky Komsomolets; Σχεδόν το 10% των Ρώσων και το ένα τρίτο των Μοσχοβιτών ακολουθούν την εφημερίδα, η οποία έχει φήμη για περιστασιακά εντυπωσιακά και προκλητικά νέα. Πριν από ένα μήνα, κατά την 100ή επέτειο της εφημερίδας, ο Πούτιν δήλωσε ότι η εφημερίδα "θεωρείται σωστά ηγέτης στα έντυπα μέσα ενημέρωσης στη Ρωσία"!!!
Αναφερόμενη λοιπόν στο Βερολίνο, λίγες ώρες μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής με ένα μακροσκελές κείμενο η ανωτέρω εφημερίδα ανέφερε με πηχυαίο τίτλο «ο Ερντογάν φρικαρισμένος έφυγε από τη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο».
Το έγγραφο έγραφε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος «Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να αναπνέει ελεύθερα:
Η διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη δεν υποστήριξε την πρόταση του Ερντογάν για τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στη σύγκρουση της Λιβύης.»
 "Η εφημερίδα λέει ότι αποφασίστηκε να συνεχισθεί η προσπάθεια για συμφωνία μεταξύ της κυβέρνηση υπό τον Σάρατζ και της Λιβυκή αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον ισχυρό Χαφτάρ και η δημοσίευση συνέχισε:
"Και οποιαδήποτε στρατιωτική βοήθεια και εξωτερική παρέμβαση απαγορεύεται αυστηρά.
Ως αποτέλεσμα, ο Ερντογάν κυριολεκτικά φρικάρισε και άφησε την διάσκεψη πριν από την λήξη του μη συμμετέχοντας στο βραδινό επίσημο δείπνο. "
Αυτές οι αναφορές έδειξαν ότι οι Ερντογάν και Πούτιν είναι πράγματι στις αντίθετες πλευρές σε ότι άφορα την Λιβύη, με τη Γερμανία και την Τουρκία να υποστηρίζουν την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Σαράτζ και τον Πούτιν, τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να υποστηρίζουν τον Χαφταρ.
Ο Χαφταρ φαίνεται να έχει το πάνω χέρι στο πεδίο της μάχης της Λιβύης και, ίσως περισσότερο από ολα, τις πετρελαϊκες πηγες.
Η Ελλάδα, η οποία δεν προσκλήθηκε στο Βερολίνο, μπορεί να προστεθεί σε αυτόν τον άξονα.
Παρολαυτά η Ελλάδα πρέπει να προσέξει την σχέση με τον Χαφτάρ μια και η Αίγυπτος είναι εξω φρενων μαζί του που δεν κατάφερε να κυριαρχήσει για 9 μήνες και να καταλάβει την Τρίπολη και έτσι έδωσε αφορμή στους Τούρκους να μπούνε στο παιχνίδι και να διεκδικούν ρόλο στην Λιβύη
Η εφημερίδα συνεχίζει:
"Όπως αποδείχθηκε, ο Τούρκος ηγέτης άφησε το συνέδριο πριν το τελος της, όταν κατέστη σαφές ότι οι προτάσεις του για ένοπλη παρέμβαση στη λιβυκή σύγκρουση δεν βρήκαν υποστήριξη από τους άλλους συμμετέχοντες".
Η δημοσίευση ανέφερε ότι στο αεροδρόμιο "Ο πρόεδρος της Τουρκίας φαινόταν νευρικός και ζοφερός".
Το έγγραφο πρόσθεσε: "Θυμηθείτε ότι την παραμονή της διάσκεψης, ο Ερντογάν δημοσίευσε ένα άρθρο που καλεί την Ευρώπη να εξουσιοδοτήσει μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της αντιπολίτευσης της Λιβύης, εμπιστεύοντας τον τουρκικό στρατό". Ο Ερντογάν είχε γράψει στο Politico:
"Έχοντας κατά νου ότι η Ευρώπη ενδιαφέρεται λιγότερο για την παροχή στρατιωτικής στήριξης στη Λιβύη, η προφανής επιλογή είναι να συνεργαστεί με την Τουρκία, η οποία έχει ήδη υποσχεθεί στρατιωτική βοήθεια. ...
Η Ευρώπη μπορεί να βασιστεί στην Τουρκία - ένας παλιός φίλος και πιστός σύμμαχος - για να επιτύχει αυτόν τον στόχο"
Ο Ερντογάν περιέγραψε τον Χαφτάρ ως «πολέμαρχο που επιδιώκει να πραγματοποιήσει πραξικόπημα» στη Λιβύη, ο οποίος απολαμβάνει τη στήριξη των «αντιδημοκρατικών κυβερνήσεων της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».
Ειρωνικά, ο Ερντογάν έχει κατηγοριοποιήσει τις δική του αυταρχική κυβέρνηση ως ένα από τα φιλελεύθερα δημοκρατικά καθεστώτα της Ευρώπης.
"Στην Ευρώπη, το ζήτημα έχει διαιρέσει την ήπειρο και έτσι δεν υπάρχει ομοφωνία  για το τι πρέπει να γίνει στη Λιβύη. Η Γερμανία από την μια μεριά υποστηρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας και υποστηρίζει τη διπλωματία, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουελ Μακρόν, από την πλευρά του, αντιστέκεται σθεναρά στον ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη. Την ημέρα της διάσκεψης του Βερολίνου, η Agence France-Presse ανέφερε ότι ο Macron εξέφρασε τις "έντονες ανησυχίες" του για την αναφερθείσα συμμετοχή εμπλεκόμενων από την Τουρκία συριακών μαχητών στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.
"Αυτό πρέπει να τελειώσει", αναφέρει ο Μακράν.
Μια ημέρα πριν από τη διάσκεψη, εικόνες που δείχνουν τη μεταφορά Σύριων μαχητών στη Λιβύη κυκλοφορούσαν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Η Ιταλία επίσης δεν έχει καταλήξει προς πια κατεύθυνση θα παει για να στηρίξει τα μακροπρόθεσμα σχέδια της στην Λιβύη.
Παρολαυτα το τελικό έγγραφο της διάσκεψης επικεντρώθηκε στην ανάσχεση της προμήθειας όπλων και άλλης στρατιωτικής στήριξης στα αντιμαχόμενα κομμάτια της Λιβύης. Αυτό πρέπει να αποτελεί ανησυχία για τον Ερντογάν περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, καθώς η Τουρκία παρέχει όπλα και ισχυρή στρατιωτική υποστήριξη στην κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη.
Ωστόσο, οι παρατηρήσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φιλοξένησε τη σύνοδο κορυφής, μπορεί να δώσουν στον Ερντογάν κάποιο σημείο για να σταθεί. Η Μερκελ είπε: "Συμφωνήσαμε για ένα συνολικό σχέδιο προς τα εμπρός. Μπορώ να πω ότι όλοι οι συμμετέχοντες εργάστηκαν πραγματικά εποικοδομητικά μαζί".
Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες που συμμετείχαν στη διάσκεψη κορυφής συμφώνησαν να συνεχίσουν να πραγματοποιούν πρόσθετες συναντήσεις για να εξασφαλίσουν ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί έτσι ώστε "οι λαοί στη Λιβύη να αποκτήσουν το δικαίωμά τους σε μια ειρηνική ζωή".
Αυτό σημαίνει ότι ο Ερντογάν θα παραμείνει στον διεθνή πολιτικό και διπλωματικό στιβο  σε  ότι αφορα την Λιβυη στο εγγύς μέλλον. Το μεγάλο ερώτημα που εξακολουθεί να μένει τώρα είναι πώς θα μπορεσει να παρέχει την στρατιωτική του στήριξη προς τον Σαρατζ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρρες κάλεσε τις χώρες να «αποφύγουν την παρέμβαση» στη Λιβύη, λέγοντας ότι το συμπέρασμα της συνόδου κορυφής είναι σωστό ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη σύγκρουση στη Λιβύη».
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen και ο Αντιπρόεδρος Josep Borrell ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους:
"Οι συμμετέχοντες έχουν δεσμευτεί να αποφύγουν οποιαδήποτε μέτρα και περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη στα κόμματα που θα έθεταν σε κίνδυνο την εκεχειρία".
Ωστόσο, δεδομένου ότι στρατιωτικά το πάνω χέρι το έχει ο Χαφταρ στη Λιβύη, μια εκεχειρία μπορεί να μην είναι προς το συμφέρον του.
Ο Σαρατζ και ο Χαφταρ, παρά το γεγονός ότι ήταν στο Βερολίνο, όχι μόνο δεν συναντήθηκαν, αλλά δεν βρισκόταν καν στην αίθουσα συνεδριάσεων, ενώ η μοίρα της χώρας τους συζητήθηκε μεταξύ των ηγετών των κόσμων.
"Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ένας σοβαρός διαρκής διάλογος μεταξύ τους, οι διαφορές στις προσεγγίσεις τους είναι πολύ μεγάλες", δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η γνώμη του λαού της Λιβύης σχετικά με τη δήλωση του Βερολίνου δεν έχει ακόμη «μαθευτεί και ληφθεί υπόψη."
Παραμένει να δούμε ποιοι συγκεκριμένοι μηχανισμοί κατάπαυσης του πυρός, παρακολούθησης και επιβολής θα εφαρμοστούν από τις ξένες δυνάμεις. Ακόμη και μετά το Βερολίνο, δεν είναι ακόμη γνωστό ποιες συγκεκριμένες ρυθμίσεις - αν υπάρχουν - έχουν συμφωνηθεί.
Όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα, θα υπάρχει ακόμα ένας χώρος για τον Ερντογάν να κάνει νέους ελιγμούς στη Λιβύη.
Ένα πράγμα που φαίνεται σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να καταγράψει το Βερολίνο ως μία από τις επιτυχίες του.
Πάνω σε αυτό το σημείο πρέπει να επωφεληθεί η Ελληνική Κυβέρνηση και να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της επομένης μέρας για την Λιβύη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης