Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σήμερα 24/1 η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου στη Βουλή – Καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25

Σήμερα 24/1 η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου στη Βουλή – Καταψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25
Ο νέος εκλογικός νόμος δεν θα εφαρμοστεί στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση
Με τις ψήφους των 158 βουλευτών της ΝΔ και των 10 της Ελληνικής Λύσης αναμένεται να υπερψηφιστεί ο νέος εκλογικός νόμος κατά τη σημερινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής.
Το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος προβλέπει κλιμακωτό bonus για το πρώτο κόμμα (συγκεκριμένα προβλέπεται ότι το πρώτο κόμμα με ποσοστό ίσο ή μεγαλύτερο του 25% «κερδίζει» bonus 20 εδρών, ενώ για κάθε μισό ποσοστό εξασφαλίζει μια έδρα, με ταβάνι το bonus των 50 εδρών εφόσον το πρώτο κόμμα έχει συγκεντρώσει ποσοστό 40%) πρόκειται να καταψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25.
Αυτό σημαίνει ότι ο νέος εκλογικός νόμος δεν θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 200 ψήφους για να εφαρμοστεί από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, η οποία θα γίνει με το σύστημα της απλής αναλογικής που είχε ψηφιστεί από την προηγούμενη Βουλή.
Η χθεσινή πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια συνοδεύτηκε από υψηλούς τόνους και έντονη αντιπαράθεση, καθώς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ κατέθεσαν αιτήσεις αντισυνταγματικότητας για τη διάταξη του ν/σ που προβλέπει ότι υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις ένας συνασπισμός κομμάτων που μπορεί να έρθει πρώτος δεν θα λάβει το bonus των επιπλέον εδρών στο Κοινοβούλιο, οι οποίες όμως απερρίφθησαν από την πλειοψηφία.
Σημειώνεται ότι το άρθρο του νομοσχεδίου προβλέπει ότι ο συνασπισμός κομμάτων δεν θα μπορέσει να λάβει το bonus στην περίπτωση κατά την οποία ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που τον απαρτίζουν είναι μικρότερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος.

Γεννηματά: Ο Μητσοτάκης νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία

Τη θέση ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία διατύπωσε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κατά τη διάρκεια ομιλίας της στη Βουλή για το νέο εκλογικό νόμο.
Όπως είπε η κα.Γεννηματά ο εκλογικός νόμος είναι κλειδί για την ομαλή, δημοκρατική πολιτική λειτουργία.
«Είναι το πεδίο που δοκιμάζονται πραγματικά οι προθέσεις για συνεννόηση και συναίνεση.
Ο κ. Μητσοτάκης στην ουσία δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτά, προσπαθεί να κόψει και να ράψει τους θεσμούς στα μέτρα του.
Χαμήλωσε τον πήχη της αυτοδυναμίας στο μάξιμουμ των δυνάμεων που ελπίζει ότι μπορεί να  συσπειρώσει, δηλαδή γύρω στο 36,5% και ίσως ακόμα λιγότερο.
Δεν είναι ισχυρή και σταθερή μια Κυβέρνηση μειοψηφίας στον Ελληνικό λαό, που μετατρέπεται σε αυτοδύναμη πλειοψηφία με το μπόνους των 50 εδρών.
Όχι μόνο δεν την θέλατε τη συναίνεση στο θέμα του εκλογικού νόμου κ. Μητσοτάκη, δεν την επιδιώξατε καν.
Κανένας ουσιαστικός διάλογος
Και κάτι ακόμη: με τρόπο προκλητικό και εντελώς αδικαιολόγητο εξαιρεί από το μπόνους τους συνασπισμούς κομμάτων.
Με μια καταφανώς αντισυνταγματική επιλογή που είναι εντελώς ενδεικτική των προθέσεων της Κυβέρνησης εισάγετε διακρίσεις ανάμεσα στο κόμμα και τον συνασπισμό.
Χωρίς αιτολογία, χωρίς λογική.
Για τρίτη φορά, μετά το 1990 και το 2008 η ΝΔ επαναλαμβάνει την ίδια ρύθμιση.
Προσέξτε μόνο γιατί τις δύο προηγούμενες φορές που το κάνατε, τις χάσατε τις επόμενες εκλογές!» ανέφερε η κα.Γεννηματά

Στα λόγια υπέρ της συναίνεσης η κυβέρνηση

«Είναι πλέον καθαρό:
Η Κυβέρνηση είναι στα λόγια υπέρ της συναίνεσης, στην πράξη υπέρ του «ό,τι σήμερα με βολεύει».
Το αποδεικνύουν καθημερινά  με την στάση τους στα Εθνικά Θέματα, στο προσφυγικό, στα θέματα παιδείας, στα εργασιακά ζητήματα, στην προσπάθεια κομματικού ελέγχου του κράτους.
Με τον εκλογικό νόμο λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο.
Κανένας εκλογικός νόμος και καμία τεχνητή προσθαφαίρεση εδρών δεν μπορούν να αλλοιώσουν τη λαϊκή κρίση.
Στις εκλογές  θα μιλήσει o λαός και αυτός και μόνον θα καθορίσει τους ρόλους των κομμάτων.
Και τότε οι αλαζονικοί σχεδιασμοί θα γυρίσουν μπούμερανγκ.
Ο εκλογικός Νόμος για μας έχει άμεση σχέση και με την ποιότητα της Δημοκρατίας μας.
Η απλή αναλογική, επιφέρει πολυδιάσπαση, οδηγεί σε αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης, σε διαλυτικά φαινόμενα στο πολιτικό μας σύστημα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που την ψήφισε έγινε δύο φορές Κυβέρνηση με το bonus των 50 εδρών του περιβόητου νόμου Παυλόπουλου.
Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε βαθιά ότι είναι ώρα για μεγάλες αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα, με πρώτο βήμα αυτό που καθορίζει την διακυβέρνηση της χώρας: τον εκλογικό νόμο.
Πιστεύουμε ότι σήμερα όσο ποτέ είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, χωρίς να φαλκιδεύεται η λαϊκή ψήφος.
Σε αυτή την ανάγκη απαντά η δική μας πρόταση. Κυβερνήσεις λαϊκής μειοψηφίας δεν είναι ισχυρές.
Η πρότασή μας είναι μετρημένη και αποτελεσματική. Και εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις.
Και οδηγεί στο πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα. Όταν ο λαός εκφράζει στην κάλπη τη βούλησή του να έχει μια αυτοδύναμη  κυβέρνηση θα πρέπει αυτό να γίνεται πράξη.
Όταν όμως το μήνυμα των εκλογών δεν είναι ισχυρό υπέρ του πρώτου κόμματος, θα πρέπει το ίδιο το εκλογικό σύστημα να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για προγραμματικές συγκλήσεις αντί για ευκαιριακές συμπράξεις.
Εμείς έγκαιρα από το 2018 πήραμε την ευθύνη και καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη, πρόταση που αναβαθμίζει το πολιτικό μας σύστημα, τη δημοκρατική λειτουργία και οδηγεί σε ισχυρές κυβερνήσεις με ισχυρή λαϊκή και κοινοβουλευτική στήριξη.
Χαιρόμαστε πράγματι γιατί ορισμένες από τις προτάσεις που 2 χρόνια τώρα έχουμε καταθέσει έγιναν πράξη.
Η ψήφος των Ελλήνων εκλογέων εξωτερικού, η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών, η διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο ενός κόμματος στην Βουλή» είπε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Ο Μητσοτάκης φαντάζεται τζούφιες εκλογές

Όμως αυτός ο εκλογικός Νόμος που κατέθεσε η ΝΔ στην Βουλή, δεν έχει καμία σχέση με την δική μας λογική.
Όσο και αν προσπαθεί η ΝΔ να αποπροσανατολίσει, αντιγράφοντας την αρχιτεκτονική της πρότασής μας για το κλιμακωτό bonus.
Δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους οι δυο προτάσεις.
Η πραγματική διαφορά είναι στο αποτέλεσμα.
Στα φαραωνικά μπόνους και στα χαμηλά όρια αυτοδυναμίας. Διαφορά φιλοσοφίας, διαφορά αποτελέσματος.
Ουσιαστικά η ΝΔ φέρνει αυτή την πρόταση ακολουθώντας πιστά την βαθιά συντηρητική λογική της, όλων των προηγούμενων χρόνων.
Είναι ένα άδικο σύστημα που παραμορφώνει την λαϊκή βούληση, απαντά μόνο στις αγωνίες και τις φοβίες του κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ, δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες και τις προοπτικές του Ελληνικού λαού.
Είναι πρόταση αδυναμίας και όχι δύναμης.
Ο κ. Μητσοτάκης με αυτή του την επιλογή ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.
Πιθανά νομίζει ότι με πρόωρες διπλές εκλογές θα επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία.
Φαντάζεται τζούφιες εκλογές με την απλή αναλογική.
Μπορεί να είναι όμως η πρώτη αυταπάτη του.
Τα λέω αυτά γιατί  τα σενάρια  για πρόωρες εκλογές  φαίνεται ότι ξεκινούν από την ίδια την Κυβέρνηση.
Για να μην προλάβει να καταλάβει ο Ελληνικός λαός  ότι έφυγε το χειρότερο, η κυβέρνηση Τσίπρα αλλά δεν βρήκε το επιθυμητό στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Τα μεγάλα θέματα της οικονομίας παραμένουν ανοιχτά, η κοινωνία εξακολουθεί να έχει μια δύσκολη καθημερινότητα, τα εθνικά θέματα είναι σε κρίση. Σε αυτές ιδιαίτερα τις συνθήκες τα θεσμικά παιγνίδια με ζαριές διπλών εκλογών, είναι και τυχοδιωκτισμός και σίγουρα ένδειξη αδυναμίας.
Στο Κίνημα Αλλαγής δεν φοβόμαστε την κρίση του λαού.
Τα διλήμματα με τις δυο όψεις της συντήρησης τελείωσαν.
Στις επόμενες εκλογές, είμαστε βέβαιοι ότι ο Ελληνικός λαός  θα αναζητήσει μια τεκμηριωμένη πρόταση, πραγματικά προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας και εμείς εργαζόμαστε συστηματικά γι’ αυτό» είπε η κα.Γεννηματά.

Κουτσούμπας: Μια χαρά μπορεί να προκύψει συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον

Την εκτίμηση πως μια χαρά μπορεί να προκύψει συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή για το νέο εκλογικό νόμο.
«Πάγια θέση μας είναι η απλή και ανόθευτη αναλογική, γιατί είναι το μοναδικό εκλογικό σύστημα που μπορεί να αποτυπώσει τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή τουλάχιστον καταγράφεται στις εκλογές.
Γιατί στην πραγματικότητα, η λαϊκή βούληση δεν αποτυπώνεται γνήσια στις εκλογές για το αστικό Κοινοβούλιο, αφού περνά μέσα από τις Συμπληγάδες ενός συστήματος, που μοναδική του έγνοια είναι η εξασφάλιση -και με ανοιχτές και με συγκαλυμμένες καλπονοθείες- της αντιλαϊκής ύπαρξής του.
Η απλή και ανόθευτη αναλογική είναι ασυμβίβαστη με την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής μπόνους και με την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή» είπε ο κ.Κουτσούμπας, τονίζοντας ότι αυτή την πρόταση του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, απέρριψαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.
«Από θέση αρχής το ΚΚΕ καταψηφίζει αλλά και καταγγέλλει την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να επαναφέρει το μπόνους, και μάλιστα μέσα και απ' τον εκβιασμό των διπλών εκλογών, στο όνομα δήθεν κάποιας σταθερότητας.
Το μόνο που θέλει να διασφαλίσει η ΝΔ είναι η παραπέρα νόθευση της λαϊκής βούλησης.
Βασικός στόχος της είναι η λεγόμενη κυβερνησιμότητα, δηλαδή η εξασφάλιση της δικής της αντιλαϊκής κυβερνητικής σταθερότητας, που για τον λαό σημαίνει μόνο μεγαλύτερη αστάθεια κι ανασφάλεια.
Τα περί υπεράσπισης της "δημοκρατίας", που αναμασάτε όλοι σας, αποδεικνύουν το μέγεθος της υποκρισίας σας», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Αναφέροντας ότι η πρόταση της ΝΔ έρχεται να αντικαταστήσει τον εκλογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ,  κ.Κουτσούμπας επισήμανε ότι οι διαφορές τους δεν μπορούν να κρύψουν την ταύτιση στο βασικό ζήτημα ότι και τα δύο κόμματα θεωρούν πως «το εκλογικό σύστημα θα πρέπει να υπηρετεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την κυβερνητική και πολιτική σταθερότητα, ώστε να συνεχίζεται απρόσκοπτα και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση η εφαρμογή μέτρων και πολιτικών που έχει ανάγκη το κεφάλαιο».
«Και στην περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης δεν υπάρχουν αδιέξοδα, γιατί υπάρχει το έδαφος για τον σχηματισμό τέτοιας κυβέρνησης αστικής συνεργασίας που είναι η στρατηγική σύμπλευση συγκεκριμένων κομμάτων, η οποία το 2015, σε συνθήκες πολιτικής αστάθειας και ανάγκης, έδωσε τη δυνατότητα, από κοινού να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, το τρίτο μνημόνιο.
Αλλά και τώρα, μια χαρά συμφωνείτε, με την εμπλοκή της Ελλάδας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με την υλοποίηση -πάση θυσία- της πολιτικής της ΕΕ.
Πίνετε νερό στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που σημαίνει υπεράσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, του ελληνικού λαού.
Απόδειξη οι αντιλαϊκοί νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι διατηρούνται και επεκτείνονται.
Οι όποιες διαφορές στην πολιτική σας απλά επιβεβαιώνουν τους κανόνες του αστικού πολιτικού συστήματος, που με το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Και αν στο μέλλον χρειαστεί, μια χαρά μπορεί και να προκύψει συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο κι αν σήμερα την ξορκίζετε» είπε ο κ.Κουτσούμπας.

Τι ανέφεραν οι εισηγητές των κομμάτων

«Η υπόθεση της διακυβέρνησης της χώρας δεν μπορεί να είναι ευκαιριακοί και συγκυριακοί κομματικοί σχηματισμοί, με μοναδικό στόχο την άσκηση εξουσίας.
Το μοντέλο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι μια χαρακτηριστική, τραγική περίπτωση στην πρόσφατη ιστορία μας.
Πολύ, δε, περισσότερο, η χώρα δεν μπορεί να παραμένει ακυβέρνητη και να σύρεται σε συνεχείς και επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες μειώνουν το κύρος της διεθνώς και προκαλούν αποσταθεροποίηση στην εθνική οικονομία και στη γεωπολιτική της θέση» ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο για την εκλογή βουλευτών, «αποτελεί ένα μεγάλο βήμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για ταχεία ολοκλήρωση όλων των γενναίων θεσμικών παρεμβάσεων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και που θα εξασφαλίσουν στη χώρα μας, την κυβερνησιμότητα και τη σταθερότητα και που της δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει περαιτέρω τη δράση της για τον εκσυγκρονισμό και τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό της χώρας μας που ήδη γίνεται αισθητός».
«Προσβάλετε τη λαϊκή κυριαρχία, την ισότητα της ψήφου των πολιτών, το Σύνταγμα και ταυτόχρονα τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας.
Χτίζετε τοίχους, αγαπητοί συνάδελφοι, και αναδεικνύετε ότι το μόνο που υπηρετείτε είναι το τρίπτυχο, επικοινωνία, επικοινωνία, επικοινωνία», ανέφερε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.
«Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, δυστυχώς για σας, ευτυχώς για τον ελληνικό λαό.
Με αυτά που κάνετε, θα μας κάνετε όλους να ξεπεράσουμε διαφορές, διαφωνίες και πληγές που είχαμε στο παρελθόν και θα έχουμε όχι μόνο προοδευτική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν θα γίνουν διπλές εκλογές, αλλά θα πάρουμε και την πρωτοβουλία, αφού δεν το κάνει η κυβέρνηση, για τη σύγκληση επιτροπών των κομμάτων της αντιπολίτευσης του προοδευτικού χώρου, προκειμένου να συμφωνήσουμε σε ένα εκλογικό σύστημα, τόσο για τις εθνικές εκλογές, όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση, που θα σέβεται την ψήφο του ελληνικού λαού, ώστε μετά τις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική να ψηφιστεί με πάνω από διακόσιες ψήφους ξανά η απλή αναλογική και να μην υλοποιήσετε τα στρεβλά σχέδια που έχετε για τη νόθευση της λαϊκής βούλησης και της λαϊκής κυριαρχίας» είπε ο κ.Σπίρτζης.
«Η Νέα Δημοκρατία, το μόνο που καταφέρνει είναι να αποδείξει ότι σαν παράταξη αποτελεί τη συντηρητική παράταξη της χώρας», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Ευαγγελία Λιακούλη και πρόσθεσε: «Η ΝΔ, δείχνει να αντιλαμβάνεται ελάχιστα το πόσα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στον πολιτικό χάρτη και στο πολιτικό σύστημα τα τελευταία δέκα χρόνια. Θέλετε να αυτοαποκαλείστε μεταρρυθμιστικοί. Θέλετε να λέτε ότι είστε κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Θέλετε να λέτε ότι είστε η κυβέρνηση, πρώτη κυβέρνηση της νέας μεταμνημονιακής κανονικότητας. Η νέα όμως κανονικότητα που τώρα εσείς διαμορφώνετε, επιτεύχθηκε πάνω στα κορμιά άλλων, μέσα από συνεργασίες άλλες, ιδιότυπες, δύσκολες, αταίριαστες, ανίερες, πολύ δύσκολες συνεργασίες».
«Το νέο εκλογικό σύστημα που εισηγείται η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το παρόν σχέδιο νόμου είναι πλειοψηφικό και καλπονοθευτικό. Μετατρέπει μια εκλογική μειοψηφία σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως άλλωστε συστηματικά γίνεται από τη Μεταπολίτευση και μετά απ' όλες τις κυβερνήσεις», ανέφερε, κατά τη συζήτηση του νέου εκλογικού νόμου, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.
«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας καταψηφίζει και στέκεται απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να επαναφέρει το μπόνους, πριμοδοτώντας το πρώτο κόμμα με έως και με πενήντα έδρες και διατηρώντας το 3% ως όριο εισόδου στη Βουλή. Και αυτό μέσα από τον εκβιασμό των διπλών εκλογών, στο όνομα της σταθερότητας και της κυβερνησιμότητας», είπε ο κ. Συντυχάκης και κατήγγειλε ότι και οι προτάσεις των άλλων κομμάτων «κινούνται στην ίδια καλπονοθευτική κριτική με λιγότερη ή περισσότερη αναλογικότητα μικρότερης ή μεγαλύτερης κλοπής εδρών από τα μικρότερα κόμματα» και «το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι η απόρριψη της απλής και ανόθευτης αναλογικής, χωρίς μπόνους και πλαφόν, που σταθερά υποστηρίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».
«Εμείς, στο πρόγραμμά μας είμαστε υπέρ της απλής αναλογικής με πλαφόν 3%, αλλά επειδή η πατρίδα μας βρίσκεται σε αυτή τη θέση που βρίσκεται σήμερα, με τα εθνικά θέματα ανοικτά, με τη λαθρομετανάστευση να έχει ένα τέτοιο τεράστιο πρόβλημα, το οποίο θα το έχουμε για τις επόμενες δεκαετίες, για όλους αυτούς τους λόγους που σας ανέφερα, αποφασίσαμε σαν Ελληνική Λύση να πούμε "ναι" στον εκλογικό νόμο που φέρνει η κυβέρνηση παρ' όλο που δεν είναι το δικαιότερο σύστημα, αλλά αυτή τη στιγμή είναι το σύστημα το οποίο χρειάζεται η πατρίδα μας για να κυβερνηθεί», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης.
«Στον βωμό ενός ψευδεπίγραφου χάους της ακυβερνησίας, θυσιάζεται η λαϊκή κυριαρχία, η δημοκρατική αρχή, η αντιπροσωπευτικότητα και η αναλογικότητα», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Αγγελική Αδαμοπούλου και πρόσθεσε: «Οι ισχυρές κυβερνήσεις τόσο δεκαετιών, που ζηλεύει η σημερινή κυβέρνηση, είναι που τελικά κατάντησαν την Ελλάδα χρεοδουλοπαροικία, ενώ οι κυβερνήσεις συνεργασίας φάνηκαν τελικά πιο σταθερές και λιγότερο αυθαίρετες, λόγω ακριβώς της ανάγκης και της επίτευξης συναινέσεων».

(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 24/1 09:17)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης