Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκλητικό μανιφέστο από Τουρκία - Οι 5 αξιώσεις της στο Αιγαίο - Sabah: Οι 8 διεθνείς αποφάσεις που χαλάνε τα σχέδια της Ελλάδας

Προκλητικό μανιφέστο από Τουρκία - Οι 5 αξιώσεις της στο Αιγαίο - Sabah: Οι 8 διεθνείς αποφάσεις που χαλάνε τα σχέδια της Ελλάδας
Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δίνει συνέχεια στα περί αποστρατικοποίησης ελληνικών νησιών και παρουσιάζει τις πέντε αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο

(upd5)Σε κλιμάκωση των προκλήσεων της προχωρά -σε καθημερινή πλέον βάση- η Τουρκία αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχίας και παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.
Μία ημέρα αφού ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, ο οποίος ζήτησε αποστρατικοποίηση 16 ελληνικών νησιών, o Çağatay Erciyes, υψηλόβαθμος Τούρκος διπλωμάτης ανήρτησε στο twitter σύνδεσμο που παραπέμπει στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών όπου περιγράφονται οι αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.
Ειδικότερα, η Άγκυρα θέτει -μεταξύ άλλων- ζητήματα για την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, τον εναέριο χώρο και την κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων.
Image

Οι Τούρκοι κατηγοροποιούν «τα βασικά προβλήματα στο Αιγαίο» στις εξής πέντε κατηγορίες:

1) Η πρώτη αφορά τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών αυτών των περιοχών.

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα με σκοπό την εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης του θέματος που θα είναι προς το συμφέρον των δύο χωρών» αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

2) Ένα άλλο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι το καθεστώς αφοπλισμού των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923, της Συνθήκης του 1947 και άλλων διεθνών εγγράφων επί του θέματος.
«Ένα από τα βασικά ζητήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στο Αιγαίο είναι το αποστρατιωτικοποιημένo καθεστώς των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αποστρατικοποιημένα από διάφορες διεθνείς συμφωνίες που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα» τονίζει σε αυτό το σημείο.

3) Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα με το Αιγαίο αφορά στο νομικό καθεστώς κάποιων γεωγραφικών σχηματισμών.
«Ο διεθνής εναέριος χώρος στην ανοικτή θάλασσα δεν βρίσκεται υπό την κυριαρχία κανενός έθνους. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το εύρος του εθνικού εναέριου χώρου πρέπει να αντιστοιχεί στο εύρος των χωρικών υδάτων» υποστηρίζει η Τουρκία.

4) Το τέταρτο από τα προβλήματα του Αιγαίου είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι ο εθνικός εναέριος χώρος είναι 10 ναυτικά μίλια και εκμεταλλεύεται την ευθύνη της ζώνης πληροφοριών πτήσης (FIR) κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.
«Η εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε «νησίδα Ίμια» σε αυτά τα έγγραφα» υπογραμμίζει εδώ.

5) Η πέμπτη κατηγορία θεμάτων του Αιγαίου σχετίζεται με τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης (SAR).
«Κατάχρηση της υπηρεσίας FIR, σαν να προσδίδει κυριαρχία» καταλήγει.

Οι δηλώσεις Akar περί αποστρατικοποίησης

Θέμα αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών έθεσε και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar, κατηγορώντας μάλιστα την Ελλάδα ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
«Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να τηρεί το διεθνές Δίκαιο και τις συμφωνίες και να σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας» είπε ο Akar, όπως μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.
Ο Τούρκος υπουργός υπογράμμισε, παράλληλα, ότι το Κυπριακό είναι ένα ζήτημα εθνικής ανησυχίας για την Τουρκία και πως η χώρα θα συνεχίσει να κάνει βήματα για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.
Η απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ήταν άμεση: «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το Διεθνές Δίκαιο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Απαντώντας στις αιτιάσεις του Τούρκου υπουργού, η Αθήνα επεσήμανε: «Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του Διεθνούς Δικαίου».
«Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων» κατέληξε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το δημσίευμα της Sabah για τις υφαλοκρηπίδες

Την ίδια στιγμή, η Sabah σε σημερινό της δημοσίευμα αναφέρεται σε οκτώ αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου από το 1977 που «χαλάνε τα σχέδια της Ελλάδας σε Αιγαίο και Μεσόγειο».
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η δήλωση του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, ότι η Κρήτη δεν έχει υφαλοκρηπίδα βασίζεται σε διεθνείς αποφάσεις που έχουν ληφθεί από το 1977 και από τις οποίες προκύπτει ότι γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα αλλά χωρικά ύδατα.
Πιο αναλυτικά, στο δημοσίευμα αναφέρονται οι αποφάσεις:
1. Του 1977 για τη γαλλο-βρετανική διαφορά σχετικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της Μάγχης
2. Στην υπόθεση του 1982 για την υφαλοκρηπίδα Τυνησίας/Λιβύης
3. Στην υπόθεση του 1983 για τη διαμάχη μεταξύ της
Γουινέα-Γουινέα Μπισάου
4. Στην καναδο-γαλλική υπόθεση Saint Pierre & Miquelon του 1992
5. Στην περίπτωση της Ερυθραίας-Υεμένης του 1999
6. Στη διαμάχη μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας το 2009
7. Στη διαμάχη του Μπανγκλαντές και της Μυανμάρ το 2012
8. Στην υπόθεση μεταξύ Νικαράγουας και Κολομβίας το 2012.
Σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, από τις αποφάσεις αυτές προκύπτει ότι οι θέσεις της ελληνικής πλευράς για την υφαλοκρηπίδα των νησιών δεν έχουν βάση, ενώ για ακόμα μία φορά η Τουρκία ισχυρίζεται πως η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.
Image
Εν τω μεταξύ στην Τουρκία διακινείται ένας άκρος προκλητικός χάρτης που δείχνει το πως αντιλαμβάνονται οι τούρκοι τα σύνορα τους.
Ουσιαστικά παρουσιάζουν ότι τους ανήκει το Αιγαίο αλλά και η Μακεδονία και Θράκη.
Το τελευταίο διάστημα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τέτοιοι χάρτες κατακλύζουν το internet.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης