Διεθνής άνοδος και αξιολόγηση της Fitch επέδρασαν στο ΧΑ +1,01% στις 948 μον. - Μείωση short στην ΕΤΕ - Μετριάζονται οι ανησυχίες για την επιδημία

Διεθνής άνοδος και αξιολόγηση της Fitch επέδρασαν στο ΧΑ +1,01% στις 948 μον. - Μείωση short στην ΕΤΕ - Μετριάζονται οι ανησυχίες για την επιδημία
Ο Γενικός Δείκτης με στηρίξεις από τα μη τραπεζικά blue chips προσέγγισε οριακά τις 950 μονάδες - Αδύναμος κρίκος οι τράπεζες με το χαμηλότερο όγκο από την αρχή του έτους
(upd12)Ανοδικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 948 μονάδες, με επίκεντρο την σημερινή 24/1 αξιολόγηση της Fitch όπου αναμένεται αναβάθμιση των προοπτικών – outlook της Ελλάδος από σταθερή σε θετική.
Στη σημερινή αγορά, στηρίξεις πρόσφεραν για μια ακόμη συνεδρίαση, τα μη τραπεζικά blue chips, με ΔΕΗ +3,15%, Viohalco +2,84%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,43%, ΑΔΜΗΕ +2,06%, Lamda +2,05% .....

Σημαντική άνοδο κατέγραψε και η ΜΙΓ +9,19% η οποία κάλυψε το 30% του συνολικού όγκου συναλλαγών ενώ με κέρδη +9,09% ενισχύθηκε και η μετοχή της ΑΒΑΞ η οποία είναι σε διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν τα
ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Dax στην Γερμανία +1,5% μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού που σαρώνει την Κίνα.
Ειδικότερα , σε επίσημη ανακοίνωσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα  στοιχεία που έχει στην κατοχή του δεν τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να τεθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στις τράπεζες, με τον χαμηλότερο όγκο συναλλαγών από την αρχή του τρέχοντος έτους, ανοδικά έκλεισαν Πειραιώς +2,15% και Εθνική +0,83%, αμετάβλητη η Alpha Bank ενώ οριακά υποχώρησε η Eurobank -0,60%.
Εν τω μεταξύ, το Oceanwood συνεχίζει να μειώνει την short θέση του στην Εθνική στο 0,95% από 1,27% προηγουμένως συνεχίζοντας τη στρατηγική μείωσης των ανοιχτών θέσεων που ακολουθεί από τις 7 Ιανουαρίου..
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο σήμερα 24/1 στις 23:20 το βράδυ όπου ο αμερικανικός οίκος Fitch θα προχωρήσει στην αναβάθμιση των προοπτικών – outlook της Ελλάδος από σταθερή σε θετική.
Θα ακολουθήσει το συνέδριο στις 28 Ιανουαρίου που πραγματοποιεί η Fitch στην Αθήνα.
Εν συνεχεία στις 4 Φεβρουαρίου 2020 το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει 15ετές ομόλογο με στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ. με επιτόκιο 1,90% με 1,95%.
Αναμένεται οι προσφορές να ξεπεράσουν τις 5 φορές ή 12,5 δισεκ. ευρώ.
Η Ελλάδα θα καταφέρει να δανειστεί με 15ετές ομόλογο λήξης 2035 ξεπερνώντας τα όρια του 2032 όπου τελειώνουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Η Ελλάδα θα στείλει μήνυμα στις αγορές ότι μπορεί να δανείζεται με μακροπρόθεσμους τίτλους επιτυγχάνοντας υψηλή ζήτηση και χαμηλά επιτόκια.
Θα θεωρηθεί ωσάν να είναι βιώσιμο το χρέος της Ελλάδος, παρ΄ ότι στις εκθέσεις βιωσιμότητας χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο.
Βελτίωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,31%, ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,22% με το μεταξύ spread στις 9 μονάδες βάσης.  
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 121 μονάδες βάσης ενώ το CDS της Αργεντινής έχει επιδεινωθεί στις 4952 μονάδες βάσης από 4768 μονάδες βάσης

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,52% και τον Γενικό Δείκτη +0,28% ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές.
Λίγο πριν τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,84%
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, με τα ήπια κέρδη των τραπεζών και το συνολο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 να κινούνται ανοδικά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,07%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 883,56 μονάδες με άνοδο +0,28%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,01% στις 948 μονάδες έχοντας υψηλό στις 949,20 μονάδες και χαμηλό στις 941,47 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 64,2 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,9 εκατ. σε πακέτα, ο όγκος 26,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 6,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές συνολικής αξίας 6,9 εκατ. ευρώ και όγκου 541 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα ο ΟΤΕ διακίνησε 289 χιλ. τεμάχια αξίας 3,99 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 252 χιλ. τεμάχια αξίας 2,95 εκατ. ευρώ

Tα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 948 μονάδες, στην πρώτη αντίσταση των 945 - 950 μονάδων και ακολουθούν οι 970 και οι 990 μονάδες  
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 920 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 880 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 883 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 885-890 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 930 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη οι 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες και η ζώνη των 820- 830 μονάδων

Εταιρικά νέα

Κέρδη +19,66% κατέγραψε η Frigoglass καθώς ο όμιλος αναμένει τις πωλήσεις και EBITDA του κλάδου Υαλουργίας να αυξηθούν κατά περίπου 11-12%  και 17-19%, αντίστοιχα, για το έτος 2019.,
Ως αποτέλεσμα, οι πωλήσεις και EBITDA του Ομίλου αναμένονται να αυξηθούν κατά περίπου 15-16%  και 30-32%, αντίστοιχα, για το έτος 2019.
Σημαντική άνοδο +9,09% κατέγραψε η μετοχή της ΑΒΑΞ η οποία είναι σε διαδικασία αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.
Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τους όρους της αύξησης, στην κάθε κάθε μία παλαιά μετοχή αντιστοιχούν 0,85849970735 νέες μετοχές με τιμή 0,30 ευρώ ενώ η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ξεκινά από την Δευτέρα 27.01.2020 και θα διαρκέσει έως την 10.02.2020.
Προσφορές άνω των 200 εκατ. ευρώ έλαβε η νέα έκδοση ομολόγου 50 εκατ. ευρώ του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, γεγονός που οδήγησε τη διοίκηση της εισηγμένης στην απόφαση να αντλήσει τελικά 70 εκατ. ευρώ, δηλαδή 20 εκατ. ευρώ παραπάνω από αυτά που αρχικά ζητήθηκαν το πρωί της Πέμπτης 23/1/2020.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η έκδοση αυτή θα γίνει με την απόδοση μέχρι τη λήξη του ομολόγου (yield to maturity) να διαμορφώνεται σε 5,65%, δηλαδή με μία μείωση της απόδοσης του ομολόγου της τάξης του 11,4% σε σύγκριση με αυτή του Δεκεμβρίου του 2019.
Χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα διαπραγματεύονται σήμερα οι μετοχές της Jumbo, ύψους 0,22 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 1,1%.

Πότε θα αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε ΒΒ;

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος αναμένεται στις 24 Απριλίου 2020 σε ΒΒ από ΒΒ- δηλαδή αναβάθμιση κατά μια κλίμακα.
Πάντως δεν αποκλείεται η βαθμολογία ΒΒ να είναι και η υψηλότερη για το 2020.
Η βαθμολογία ΒΒ απέχει δύο κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα ή invesment grade ή την επιστροφή στην κανονικότητα.
Εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί μόνο κατά μια κλίμακα το 2020 σε ΒΒ από ΒΒ- με εξαίρεση την Scope που θα μπορούσε να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ+ από ΒΒ  
Γενικώς πρέπει να τονιστεί ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα είναι διστακτικοί να αναβαθμίσουν την Ελλάδα επιθετικά για 5 λόγους
α)Η πορεία του ΑΕΠ με ρυθμό πέριξ του 2,5% δεν συνηγορεί σε επιθετικές αναβαθμίσεις
β)Απαιτείται μετατροπή του ελληνικού χρέους σε βιώσιμο
γ)Το σχέδιο Ηρακλής για την μείωση των NPEs συμβάλλει στην αναβάθμιση της οικονομίας κατά μια κλίμακα
δ)Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και το κόστος δανεισμού δεν συνυπολογίζονται καθώς οι οίκοι αξιολόγησης δεν τα αποτιμούν καθώς αναγνωρίζουν ότι οφείλονται στις παρεμβάσεις της ΕΚΤ.
Τα χαμηλά επιτόκια δεν αποτελούν ικανή συνθήκη για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
ε)Όσο η Ελλάδα πλησιάζει την επενδυτική βαθμίδα, τόσο πιο δύσκολες θα είναι οι αναβαθμίσεις.
Συνολικά 11 φορές θα αξιολογήσουν οι 5 οίκοι πιστοληπτικής διαβάθμισης την Ελλάδα μέσα στο 2020.  

Η επικαιρότητα

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία όπως άλλωστε δείχνει και ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων, ενώ πολλές χώρες λαμβάνουν έκτακτα μέτρα, με δεδομένο και το γεγονός ότι πλησιάζουν οι εορτασμοί για την κινεζική πρωτοχρονιά κατά τη διάρκεια των οποίων οι Κινέζοι αρέσκονται να πραγματοποιούν ταξίδια στο εξωτερικό.
Πάντως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΥ) σε ανακοίνωσή του εμφανίστηκε καθησυχαστικός, αν και κορυφαία στελέχη του τόνισαν ότι παραμένουν σε εγρήγορση.
Σημειώνεται ότι ο διεθνής οργανισμός πραγματοποίησε διήμερη συνεδρίαση για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ θα συνεδριάσει εκ νέου σε 10 ημέρες.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Κίνας, 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ έχουν καταγραφεί 830 κρούσματα.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται το Brexit, καθώς οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία, την οποία έχει ήδη εγκρίνει το Λονδίνο.
Απομένει πλέον η έγκρισή της και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα ψηφίσει κατά τη συνεδρίαση της ολομέλειας στις 29 Ιανουαρίου.
Το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρεθεί ακολούθως εκτός ΕΕ μετά από 47 χρόνια στις 11 τη νύχτα τοπική της 31ης Ιανουαρίου.
Θα ακολουθήσει εντεκάμηνη μεταβατική περίοδος κατά την οποία θα διατηρηθεί σχεδόν αναλλοίωτη η σχέση Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ, ενόσω θα υπάρχει διαπραγμάτευση για τη μελλοντική σχέση.
Σαφές μήνυμα για στήριξη της κυβέρνησης του Fayez al-Sarraj στη Λιβύη απηύθυνε για ακόμα μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan.
Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος έχοντας δίπλα του τη Γερμανίδα καγκελαρίο, Angela Merkel, (σσ. κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου στην Κωνσταντινούπολη) αγνόησε προκλητικά τις εκκλήσεις των Ευρωπαίων για να σταματήσει τις παρεμβάσεις στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι οι Τούρκοι δεν αποχωρήσουν από τη χώρα.
Άνοιξε την ατζέντα των θεμάτων κατά τις επαφές του στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ο πρωθυπουργός με κύρια αιχμή τα ελληνοτουρκικά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, έχει μια μεγάλη κινητικότητα στο Νταβός, με πυκνή ατζέντα στο πρόγραμμά του η οποία εστιάζεται σε δύο κατευθύνσεις.
Από τη μία αναδεικνύει τα θέματα που έχουν να κάνουν με την εξωτερική πολιτική της χώρας και κυρίως αυτά που είναι θέματα αιχμής την συγκεκριμένη περίοδο, τα περίφημα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης και από την άλλη βεβαίως, τα οικονομικά ζητήματα όπως η προσέλκυση επενδύσεων που αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση προκειμένου η χώρα να αφήσει οριστικά, πίσω, την κρίση.
Τη θέση ότι οι Κεντρικές Τράπεζες δεν έχουν εξαντλήσει τα όπλα τους διατύπωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, επισημαίνοντας ότι είναι γελοίο να πιστεύει κανείς ότι η πολιτική της ΕΚΤ είναι στον αυτόματο πιλότο και ότι δεν θα αλλάξει τους επόμενους 12 μήνες, όταν και αναμένεται να ολοκληρηθεί η επανεξέταση της στρατηγικής της.
Σε δηλώσεις της στην τηλεόραση του Bloomberg η Lagarde υποστήριξε ότι δημοσιονομική πολιτική δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη νομισματική πολιτική ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές στην χάραξη της πολιτικής τους επόμενους 12 μήνες.

Οριακές μεταβολές στις ασιατικές αγορές

Οριακές μεταβολές στην Ασία μετά τις απώλειες των προηγούμενων ημερών εξαιτίας της  έντονης ανησυχίας για τη ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στην Κίνα
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,13% στις 23.827,18 μονάδες, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,04% στις 7.090,50 μονάδες ενώ οι αγορές στην Κίνα και τη Νότια Κορέα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανακάμπτουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης μετά τις καθησυχαστικές δηλώσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σχετικά με την εξάπλωση του κοροναϊού που σαρώνει την Κίνα.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο +1,5%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,90%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,2%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,75% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +1,20%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται στο -0,06%, ο S&P στο -0,20%, ο Nasdaq στο -0,01% ενώ κέρδη +0,40 καταγράφει το ETF GREC (10,02 δολ.)

Μεικτή εικόνα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,0450 ευρώ, με άνοδο +0,83%, με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,79 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,8550 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,86 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,33 ευρώ, με άνοδο +2,15% με όγκο 691 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9080 ευρώ, με πτώση -0,60% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,37 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3420 ευρώ, με άνοδο +2,44% και με κεφαλαιοποίηση 599 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,39 ευρώ, με άνοδο +2,63% και όγκο 315 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 180 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,60 ευρώ, με άνοδο +0,65% και κεφαλαιοποίηση 310 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με κέρδη έκλεισε σχεδόν το σύνολο των μη τραπεζικών  μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Ανοδικά ξεχώρισαν ΔΕΗ, Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda....
Στον αντίποδα, με οριακή πτώση έκλεισαν μόνο Sarantis και ΟΤΕ
H Coca Cola έκλεισε στα 32,97 ευρώ, με άνοδο +0,86% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,20 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,77 ευρώ, με πτώση -0,07% και αποτίμηση 6,61 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,3280 ευρώ με άνοδο +3,15% και αποτίμηση 1 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,48 ευρώ, με άνοδο +2,06% και κεφαλαιοποίηση 575 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,72 ευρώ με άνοδο +0,17% και αποτίμηση 3,77 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,30 ευρώ, με άνοδο +1,58% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,46 ευρώ με άνοδο +1,32% και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,30 ευρώ με άνοδο +0,10% και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,15 ευρώ με άνοδο +0,79% και κεφαλαιοποίηση 1,45 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 19,46 ευρώ με άνοδο +0,99% και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,67 ευρώ, με άνοδο +1,86% και κεφαλαιοποίηση 817 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,86 ευρώ, με άνοδο +1,03% και κεφαλαιοποίηση στα 304 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1188 ευρώ, με άνοδο +9,19% και κεφαλαιοποίηση 112 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,31%, με την Ιταλία 1,22% το spread 9 μ.β.

Νέα μικρής κλίμακας βελτίωση σημειώνεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα που ακολουθούν την τάση των χρεογράφων της Νότιας Ευρώπης.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει οριστικά.
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,31% από 1,155% πρόσφατα  ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,27%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,31% με το αμερικανικό 10ετές 1,70% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 9 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 91 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,60 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,14% με απόδοση αγοράς 0,16% και απόδοση πώλησης 0,12%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,87 μονάδες βάσης και απόδοση 0,20%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,48 μονάδες βάσης και απόδοση 0,43% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,59% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 106,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,85%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 119,50  μονάδες βάσης και απόδοση 1,18% με απόδοση αγοράς 1,20% και απόδοση πώλησης 1,17%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,03 μονάδες βάσης και απόδοση 1,30% με απόδοση αγοράς 1,31% και απόδοση πώλησης 1,29%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 125,06 μονάδες βάσης και απόδοση 1,73%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 127,92 μονάδες βάσης και απόδοση 2,04%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 134,15 μονάδες βάσης και απόδοση 2,22%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 164 μονάδες βάσης από 160 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.074 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,21% ή 121 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Ανάκαμψη στην Ιταλία  

Σημαντική βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία λόγω της αναμενόμενης αλλαγής πολιτικής της ΕΚΤ καθώς θα αναθεωρήσει τους στόχους για τον πληθωρισμό.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 23 Ιανουαρίου 2020 στο 1,21%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 24/1/2020 στο -0,33% με υψηλό 0,743% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,07% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,40% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,21% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,67%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS