Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιανουάριο 2020 - Στις 50,9 μονάδες ο σύνθετος PMI

Ευρωζώνη: Υποχώρησε η επιχειρηματική δραστηριότητα τον Ιανουάριο 2020 - Στις 50,9 μονάδες ο σύνθετος PMI
Τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης αποδείχθηκαν κατώτερα των εκτιμήσεων
Επιβράδυνση κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (24/1) στοιχεία της Markit, τα οποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, ο σύνθετος δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,9 μονάδες, παραμένοντας αμετάβλητος σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί επιτάχυνση στις 51,2 μονάδες.
Ο μεταποιητικός κλάδος εξακολουθεί να αποτελεί «εμπόδιο» για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώςο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 47,8 μονάδες, έναντι 46,3 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 46,8 μονάδες.
Αντίθετα, ο κλάδος υπηρεσιών είχε για έναν ακόμα μήνα θετική συμβολή στον σύνθετο PMI, καθώς ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 52,2 μονάδες, έναντι 52,8 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2019.
Ο υποδείκτης που αφορά τις νέες παραγγελίες κατέγραψε πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο υποδείκτης νέων επιχειρήσεων σημείωσε οριακή άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.
Παράλληλα, ο υποδείκτης που σχετίζεται με την αισιοδοξία των επιχειρήσεων για το 2020 σκαρφάλωσε σε υψηλά 16 μηνών, κυρίως χάρη στη βελτίωση της αισιοδοξίας μεταξύ των επιχειρήσεων στον μεταποιητικό κλάδο.
«Η αύξηση της παραγωγής παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με τους μέτριους ρυθμούς που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο, δείχνοντας ότι η οικονομία δεν κατάφερε ξανά να καταγράψει ανάκαμψη της δυναμικής ανάπτυξης», ανέφερε ο διευθυντής της Markit, Andrew Harker, μετά τη δημοσίευση των στοιχείων.
«Ο κλάδος υπηρεσιών παρέμεινε σε τροχιά επέκτασης, ενώ τα χειρότερα για την ύφεση του μεταποιητικού κλάδου φαίνεται ότι έχουν περάσει και η βιομηχανία δείνχει να κινείται προς τη σταθεροποίηση», πρόσθεσε ο κ. Harker.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης