Χρηματοδότηση 24 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για την ανάπλαση του «Δημόκριτου»

Χρηματοδότηση 24 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για την ανάπλαση του «Δημόκριτου»
Με την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν 100 θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους ανώτερους ερευνητές
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιβεβαίωσε σήμερα την παροχή χρηματοδότησης για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», του μεγαλύτερου δημόσιου ερευνητικού κέντρου της Ελλάδας.
Το έργο έλαβε επίσης στήριξη από το InnovFin Advisory (InnovFin – Συμβουλευτικές υπηρεσίες), ενός από τα εργαλεία του προγράμματος InnovFin, το οποίο συμβούλεψε τον "Δημόκριτο" για τη βελτίωση της πρόσβασής του σε χρηματοδότηση.
Η ΕΤΕπ θα χορηγήσει 24 εκατ. ευρώ για το έργο, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή τριών νέων κτιρίων και την ανακαίνιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων για τη στέγαση ερευνητικών ινστιτούτων μεγάλης φήμης.
Το έργο θα αυξήσει επίσης τη δυναμικότητα του Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος», το οποίο βρίσκεται εντός του συγκροτήματος του Δημόκριτου, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και διεθνών επιχειρηματικών εταίρων.
Μετά την ολοκλήρωση του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν 100 θέσεις εργασίας για εξειδικευμένους ανώτερους ερευνητές, ενώ θα κατασκευαστούν, ανακαινιστούν ή βελτιωθούν πάνω από 38 000 τ.μ. εξειδικευμένων ερευνητικών εγκαταστάσεων.
Το 25ετές δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – το πρώτο που χορηγεί η ΕΤΕπ για το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», υπεγράφη σήμερα στις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστο Δήμα και τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κ. Andrew McDowell, παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς και ερευνητών και στελεχών του Δημόκριτου.

Ικανοποίηση Σταϊκούρα για τις νέες επενδύσεις

Ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε σχετικά:
«Η Ελλάδα διαθέτει έρευνα παγκόσμιου κύρους, καινοτομία αιχμής και συνεργάζεται με εταίρους από όλο τον κόσμο.
Ωστόσο, οι νέες επενδύσεις είναι απαραίτητες, για να μην αναγκάζονται οι Έλληνες ερευνητές να εγκαταλείπουν τη χώρα, μεταφέροντας τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους στο εξωτερικό.
Η εντυπωσιακή προβλεπόμενη επέκταση του Δημόκριτου σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη δημόσια έρευνα στην Ελλάδα και θα ενισχύσει τη συμβολή της χώρας στις φυσικές επιστήμες.
Είμαι ευτυχής που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική έρευνα και στηρίζει αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 48 εκατ. ευρώ.
Το δάνειο αυτό αποτελεί συνέχεια των πρόσφατων χρηματοδοτήσεων που χορήγησε η ΕΤΕπ, για έργα που μεταμορφώνουν την παιδεία και τη μάθηση σε πανεπιστήμια ανά την Ελλάδα, καθώς και της σημαντικής συμβολής της στη δημιουργία του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας».
Ο Δημόκριτος είναι το μεγαλύτερο διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα με περίπου 630 ερευνητές που απασχολούνται σε ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα κυρίως με επιχορηγήσεις του Δημοσίου, πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιωτικά κεφάλαια.
Το Κέντρο αποτελείται από πέντε ανεξάρτητα Ινστιτούτα τα οποία ειδικεύονται σε διαφορετικούς μεταξύ τους τομείς και λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, που υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

www.bankingnews.grbankingnews.gr

BREAKING NEWS