Τελευταία Νέα
Διεθνή

Borrell (ΕΕ): Παρατείνεται το χρονοδιάγραμμα του μηχανισμού επίλυσης διαφορών προς διάσωση της πυρηνικής συμφωνία με το Ιράν

tags :
Borrell (ΕΕ): Παρατείνεται το χρονοδιάγραμμα του μηχανισμού επίλυσης διαφορών προς διάσωση της πυρηνικής συμφωνία με το Ιράν
Υπάρχει μια συμφωνία ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος λόγω της περιπλοκότητας των θεμάτων, το χρονοδιάγραμμα συνεπώς παρατείνεται», ανέφερε ο Borrell σε ανακοίνωσή του
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Josep Borrell παρέτεινε σήμερα Παρασκευή 24 Ιανουαρίου, τον διαθέσιμο χρόνο για να συζητηθούν τρόποι προκειμένου να διασωθεί η πυρηνική συμφωνία του 2015 με το Ιράν βάσει του μηχανισμού επίλυσης διαφορών που ενεργοποίησαν η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία.
Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία κατηγόρησαν επίσημα το Ιράν στις 14 Ιανουαρίου ότι παραβίασε τους όρους της συμφωνίας του 2015 για τον περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος, κάτι που μπορεί εντέλει να οδηγήσει στην επιβολή εκ νέου κυρώσεων του ΟΗΕ που είχαν αρθεί βάσει της συμφωνίας.
«Υπάρχει μια συμφωνία ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος λόγω της περιπλοκότητας των θεμάτων.
Το χρονοδιάγραμμα συνεπώς παρατείνεται», ανέφερε ο Borrell σε ανακοίνωση.
Βάσει της συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, ο Borrell λειτουργεί ως εγγυητής.
Ο Borrell ενημερώθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα από το Παρίσι, το Λονδίνο και το Βερολίνο ότι είχαν ενεργοποιήσει τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών, ξεκινώντας θεωρητικά μια 15ήμερη διαδικασία προκειμένου να επιλυθούν τα ζητήματα με το Ιράν.
Υπάρχουν κάποια ερωτήματα για το πότε αναμένεται να ξεκινήσει η 15ήμερη περίοδος, διότι το Ιράν δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τη διαδικασία διαβούλευσης, όπως έχουν δηλώσει αξιωματούχοι.
Η Κίνα και η Ρωσία είναι επίσης μεταξύ των χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία στη Βιένη το 2015 και έχουν δημοσίως εκφράσει αμφιβολίες για την απόφαση των Ευρωπαίων να ενεργοποιήσουν τον μηχανισμό. Όλες οι πλευρές υποστηρίζουν ότι θέλουν να διασώσουν τη συμφωνία, από την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump αποχώρησε τον Μάιο του 2018, επιβάλλοντας εκ νέου οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν.
Ύστερα από μήνες σταδιακών βημάτων για μείωση της συμμόρφωσής του, το Ιράν ανακοίνωσε στις 6 Ιανουαρίου ότι καταργεί τα όρια για τον εμπλουτισμό ουρανίου.
Ο Borrell δήλωσε ότι η κοινή επιτροπή που ρυθμίζει την πυρηνική συμφωνία του Ιράν θα συνεδριάσει τον Φεβρουάριο, χωρίς, ωστόσο, να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης