Τελευταία Νέα
Διεθνή

Peterson Institute: Ο κοροναϊός απειλεί σοβαρά την οικονομία και τις αγορές της Κίνας

Peterson Institute: Ο κοροναϊός απειλεί σοβαρά την οικονομία και τις αγορές της Κίνας
Η παρούσα κρίση στην υγεία είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι θα έχει αρνητικές συνέπειες στην Κίνα, συνοδευόμενη από απώλειες που δεν θα έχουν ξαναδεί οι κινεζικές αγορές
Μόλις ένα μήνα μετά την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση του θανατηφόρου κορoναϊού που εμφανίστηκε στην πόλη Γουχάν στην κεντρική Κίνα, η ταχύτατη εξάπλωση, οι θάνατοι που αυξάνονται και η ευρεία μόλυνση, έχουν φέρει αντιμέτωπη την κινεζική κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη κρίση δημόσιας υγείας της χώρας για σχεδόν δύο δεκαετίες, ή οποία θα έχει σημαντικές επιδράσεις και στην πορεία της οικονομίας της, όπως εκτιμά το Ινστιτούτο μελετών Peterson.
Προσθέτοντας στον τραγικό ανθρώπινο φόρο της ασθένειας, την απώλεια 18 ανθρώπων μέχρι σήμερα και με εκατοντάδες να έχουν μολυνθεί, η κρίση στην υγεία είναι μαθηματικά βέβαιο, ότι θα έχει ισχυρότατες συνέπειες στην ήδη επιβαρυμένη και επιβραδυμένη οικονομία της Κίνας, συνοδευόμενη από πολύ μεγαλύτερες απώλειες από όσες έχουν ήδη καταγραφεί στα κινεζικά χρηματιστήρια.
Οι εκτεταμένες διαταραχές στις συνήθεις μαζικές μετακινήσεις των Κινέζων κατά τη διάρκεια των διακοπών τους για το σεληνιακό νέο έτος, κατέστησαν δραματικές τις πιθανές οικονομικές ζημίες της κρίσης για την υγεία, καθώς εκατομμύρια Κινέζοι που είχαν προγραμματίσει να μετακινηθούν για τους εορτασμούς, αναστέλλουν τα σχέδιά τους από την ανησυχία ότι η ασθένεια θα μπορούσε να εξαπλωθεί παντού.
Η Κίνα, εν τω μεταξύ, προέβη στην πρωτοφανή ενέργεια να αποκλείσει τη Γουχάν μια πόλη με πάνω από 11 εκατομμύρια πληθυσμό, για εκείνους που εγκαταλείπουν την πόλη χρησιμοποιώντας μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η Γουχάν, η μεγαλύτερη πόλη στην κεντρική Κίνα είναι τοποθετημένη στη συμβολή δύο μεγάλων ποταμών της Κίνας, είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους μεταφορών στη χώρα.
Οι τομείς των μεταφορών, του τουρισμού, του λιανικού εμπορίου και της ψυχαγωγίας θα υποφέρουν περισσότερο από την επιδημία του κοροναϊού.
Οι τοπικές αρχές στη Γουχάν έχουν πλέον κλείσει τη διέλευση μέσα και έξω από την πόλη επ 'αόριστον.
Παρόμοιοι αποκλεισμοί έχουν επιβληθεί και στις γειτονικές πόλεις Χουανγκ-Γκάνγκ και Εζού, μια πρωτοφανή κίνηση που δεν είχε εφαρμοστεί ακόμη και όταν το SARS ήταν στο αποκορύφωμά της το 2003.
Οι υπάλληλοι της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας εξέδωσαν αυστηρή ταξιδιωτική οδηγία, κατά των ταξιδιών στη Γουχάν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και αρκετές χώρες και πολυεθνικοί οργανισμοί έχουν επίσης εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες για την Κίνα.
Ο αντίκτυπος στη δημόσια κινητικότητα εξαπλώνεται ταχέως σε εθνικό επίπεδο και θα μπορούσε σύντομα να γίνει παγκόσμιος εάν η εκδήλωση της πνευμονικής πάθησης εξακολουθεί να εξαπλώνεται με τον τρέχοντα ρυθμό της.

Ο SARS ήταν… «συναχάκι» για την κινεζική οικονομία

Την τελευταία φορά που η Κίνα επλήγη από μια τόσο σημαντική κρίση δημόσιας υγείας ήταν κατά τη διάρκεια της έκρηξης του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου 2002-03 ή του «SARS» όπως είναι ευρέως γνωστό.
Το SARS εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα και σύντομα εξαπλώθηκε παγκοσμίως, σκοτώνοντας σχεδόν 800 άτομα, κυρίως στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.
Εκ των υστέρων, οι οικονομικές, αν όχι οι επιπτώσεις του SARS στην υγεία, αποδείχτηκαν ίσως μικρότερες από ό, τι πολλοί φοβήθηκαν εκείνη τη στιγμή.
Η οικονομία της Κίνας εξακολούθησε να αναπτύσσεται σε ποσοστό 10% το 2003, το υψηλότερο από το 1995.
Η ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου το 2003 επηρεάστηκε σοβαρότερα, μειώνοντας το 9,1%, περίπου 1,3% χαμηλότερα από τη μέση αύξηση τα άλλα τρία τρίμηνα του ίδιου έτους.
Ωστόσο, οι συνθήκες είναι διαφορετικές στο παγκόσμιο περιβάλλον.

Τι γίνεται τώρα;

Μετά την επιδημία SARS, η Κίνα ενέκρινε μια επεκτατική δημοσιονομική πολιτική που περιελάμβανε φορολογικές περικοπές για να βοηθήσει στην ανάκαμψη των τομέων που πλήττονται περισσότερο.
Σήμερα, η Κίνα τρέχει μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και, ως εκ τούτου, έχει λιγότερα περιθώρια για δημοσιονομική στήριξη, όπως έκανε την τελευταία φορά. Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να στηρίξει εντατικότερα τη ρευστότητα, αλλά δεν θα υπάρξει στήριξη που να τροφοδοτείται με πιστώσεις.
Αν και ο οικονομικός αντίκτυπος του νέου κοροναϊού θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα χειριστεί η παρούσα κυβέρνηση την κρίση της υγείας – συμπεριλαμβανομένης της διαφάνειας που θα τηρήσει επί του θέματος - και ειδικότερα από τον τρόπο θα μπορέσει να απορροφήσει τους κραδασμούς.
Οι δασμοί θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας που σύμφωνα με προηγούμενες προβλέψεις του το PIIE, θα μπορούσε να επιτύχει αύξηση 5,9% το 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης