Πιέζουν οι ΗΠΑ για επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου

Πιέζουν οι ΗΠΑ για επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου
Η επανεκκίνηση του διαλόγου για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου αποτελεί βασικό στόχο των ΗΠΑ
Η επανεκκίνηση του διαλόγου για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου αποτελεί βασικό στόχο των ΗΠΑ, δήλωσε από το Βελιγράδι ο πρέσβης R. Grenell ειδικός απεσταλμένος του D. Trump για το Κόσοβο.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης θα συναντήθηκε σήμερα (24/1)με τον πρόεδρο της Σερβίας Α. Vucic.
Xθές (23/1) είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου στην Πρίστινα όπου ζήτησε την άμεση άρση των δασμών για τα σερβικά προϊόντα που επέβαλε η απερχόμενη κυβέρνηση Χαραντινάι.
Ο Grenell, αμέσως μόλις έφτασε στο Βελιγράδι, κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν την διαιώνιση του διαλόγου παρά επιθυμούν λύση το συντομότερο δυνατόν.
«Διαισθάνομαι ότι υπάρχει θετική ενέργεια και στις δύο πλευρές, αλλά ο πρόεδρος Trump δεν θα μου επιτρέψει να συνεχίσω την μεσολάβηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν δεν σημειωθεί πρόοδος.
Εμείς δεν θέλουμε να χάνουμε τον χρόνο μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Grenell κατά την άφιξη του στο Βελιγράδι.
Κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν κάποιο σχέδιο λύσης και ότι «οι δύο πλευρές μόνες τους θα πρέπει βρουν τη λύση που θα οδηγήσει στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία των πολιτών».
Ο διάλογος ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα, που ξεκίνησε το 2013 υπό την αιγίδα της ΕΕ, διακόπηκε πριν από 14 μήνες, όταν η κυβέρνηση του Κοσόβου επέβαλε δασμούς ύψους 100% για τα προϊόντα από την Σερβία.
Οι ΗΠΑ τα τελευταία δύο χρόνια προσπαθούν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο ζήτημα του Κοσόβου εκτιμώντας ότι η επίλυση του θα μειώσει την επιρροή που έχει η Ρωσία στην Σερβία.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS