Στις 29/1 υπογράφει ο Trump τη νέα τριμερή συμφωνία των ΗΠΑ για το εμπόριο με Καναδά και Μεξικό

Στις 29/1 υπογράφει ο Trump τη νέα τριμερή συμφωνία των ΗΠΑ για το εμπόριο με Καναδά και Μεξικό
ΗΠΑ: Ο αμερικανός πρόεδρος θα υπογράψει τη νέα τριμερή συμφωνία για το εμπόριο με τον Καναδά και το Μεξικό την Τετάρτη 29/1
Ο αμερικανός πρόεδρος D. Trump θα υπογράψει την Τετάρτη 29η Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο τη νέα τριμερή συμφωνία για το εμπόριο που διαπραγματευόταν η κυβέρνησή του για πολλούς μήνες με το Μεξικό και τον Καναδά, αλλά και την αντιπολίτευση, τους Δημοκρατικούς, δήλωσε αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας.
Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας πολύ μακροσκελούς διαδικασίας.
Όταν ανέλαβε την εξουσία, τον Ιανουάριο του 2017, ο Trump κατήγγειλε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που είχαν συνάψει οι τρεις χώρες και είχε τεθεί σε εφαρμογή το 1994, διότι έκρινε πως είχε στοιχίσει πάρα πολλές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.
Έπειτα από εξαντλητικές διαπραγματεύσεις και αναρίθμητες περιπέτειες, η νέα Συμφωνία ΗΠΑ - Μεξικού - Καναδά (το αρκτικόλεξο που επελέγη είναι USMCA στα αγγλικά) υιοθετήθηκε εντέλει στα μέσα Ιανουαρίου από το αμερικανικό Κογκρέσο.
Το νέο κείμενο βασίζεται μεν στη NAFTA του 1994, αλλά έχει αρκετές και σημαντικές διαφορές.
Προβλέπει για παράδειγμα διάφορες καινοτομίες ως προς το περιβάλλον, αλλά και τη μείωση των διαφορών ως προς τις εργασιακές σχέσεις στα τρία κράτη, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μετεγκατάστασης εργαζομένων μαζικά.
Η συμφωνία έχει επικυρωθεί από το Μεξικό ήδη από τη 10η Δεκεμβρίου, ενώ αναμένεται να εγκριθεί επίσης από τον Καναδά, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, τις προσεχείς εβδομάδες.
Η τελετή της υπογραφής αναμένεται να γίνει ενώ η δίκη του Τραμπ θα συνεχίζεται ακόμη στη Γερουσία.
Είναι σαφές ότι ο Trump θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει πολιτικά τη συμφωνία αυτή όσο περισσότερο μπορεί στην προεκλογική του εκστρατεία, που πρακτικά έχει αρχίσει ήδη.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS