Θα μπορούσε να επαναληφθεί το σενάριο της Ισπανίας με 50 χιλ εξώσεις πολιτών μετά την άρση προστασίας πρώτης κατοικίας τον Μάιο;

Θα μπορούσε να επαναληφθεί το σενάριο της Ισπανίας με 50 χιλ εξώσεις πολιτών μετά την άρση προστασίας πρώτης κατοικίας τον Μάιο;
Ο κίνδυνος η Ελλάδα να βιώσει φαινόμενα με εξώσεις τύπου Ισπανίας είναι πολύ μεγάλος και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα προστασίας της κοινωνίας.
Τον Μάιο 2020 αίρεται η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Οι τράπεζες ανησυχούν και ποντάρουν στον νέο πτωχευτικό κώδικα που θα περιλαμβάνει όχι μόνο νομικά αλλά και φυσικά πρόσωπα.
Κορυφαία τραπεζικά στελέχη μου μίλησαν στο bankingnews ανέφεραν ότι μετά τον Μάιο και την άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και τα στεγαστικά προβληματικά δάνεια μεταβιβάζονται σε funds… θα μπορούσαν να εκτυλιχθούν εικόνες αλά Ισπανίας.
Τι συνέβη στην Ισπανία;
Η οικονομική και τραπεζική κρίση στην Ισπανία συνδέθηκε με ένα κοινωνικό φαινόμενο πρωτόγνωρο.
Οι εξώσεις πολιτών από τις οικίες τους επειδή δεν είχαν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια στιγμάτισε την Ισπανία.
Μέσα σε μια χρονιά στην Ισπανία οι εξώσεις έφθασαν τις 119.442 εμώ συνολικά ξεπέρασαν τις 430.000 οι εξώσεις κατά τα χρόνια της κρίσης.
Σχεδόν 100 οικογένειες την ημέρα εκδιώκονταν από το σπίτι τους με την αστυνομία να έχει αναλάβει τον άχαρο ρόλο να επιβάλλει την τάξη βγάζοντας βίαια από τις οικίες τους πολίτες επειδή προφανώς δεν είχαν να πληρώσουν.
Κανείς από αυτούς δεν ήταν στρατηγικός κακοπληρωτής.
Το ίδιο φαινόμενο φοβούνται οι τράπεζες ότι θα βιώσουμε στην Ελλάδα από την στιγμή που τα funds έχουν αναλάβει τα προβληματικά στεγαστικά δάνεια.
Υπολογίζεται ότι εάν δεν παρθούν μέτρα να επαναληφθεί το φαινόμενο της Ισπανίας θα μπορούσαν να υπάρξουν 50.000 εξώσεις, ενώ ήδη οι τράπεζες ετοιμάζουν πλειστηριασμούς για 30 χιλιάδες ακίνητα.
Υπάρχει ένας μύθος που καλλιεργήθηκε σκόπιμα όλα αυτά τα χρόνια ότι μεγάλο μέρος των κακοπληρωτών είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές μάλιστα είχαν αναφερθεί και ποσά ότι 20 δισεκ. είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Όμως ο μύθος αυτός κατέρρευσε όταν άρχισαν να θεσπίζονται διάφοροι νόμοι εξωδικαστικοί συμβιβασμοί και άλλα.
Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι στην κυριολεξία ελάχιστοι σε σχέση με τις εκτιμήσεις ίσως σε σύνολο 74 δισεκ. NPEs να είναι κάτω από 4-5 δισεκ. ευρώ ενώ ειδικά στην στεγαστική πίστη οι στρατηγικοί κακοπληρωτές είναι ακόμη λιγότεροι.
Μετά τον Μάιο και κατά την πάροδο των μηνών οι τραπεζίτες ανησυχούν ότι θα μπορούσαν φαινόμενα Ισπανίας να εμφανιστούν και στην Ελλάδα με εξώσεις.
Βέβαια το νέο πτωχευτικό δίκαιο επιτρέπει στους πολίτες να κηρύξουν πτώχευση όμως η πτώχευση δεν διασφαλίζει την υφιστάμενη περιουσία.
Η κατάσχεση όλης της περιουσίας θα μηδενίσει τα χρέη οπότε η πτώχευση ενός φυσικού προσώπου έχει σοβαρές συνέπειες.
Η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων εν μέσω αθέτησης πληρωμών θα θεωρηθεί από την δικαιοσύνη δόλια ενέργεια και θα απορριφθεί.
Ο κίνδυνος η Ελλάδα να βιώσει φαινόμενα με εξώσεις τύπου Ισπανίας είναι πολύ μεγάλος και η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα προστασίας της κοινωνίας.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS