Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Η Ελλάδα προχωρά με ήρεμη αυτοπεποίθηση - Έχει ρόλο και λόγο στη διαδικασία του Βερολίνου

Δένδιας: Η Ελλάδα προχωρά με ήρεμη αυτοπεποίθηση - Έχει ρόλο και λόγο στη διαδικασία του Βερολίνου
Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ο Ν. Δένδιας τονίζει ότι η Ελλάδα προχωρά με ήρεμη αυτοπεποίθηση, προασπίζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα
«Για να μπορέσει η Λιβύη να βρει το δρόμο της προς όφελος πρωτίστως του ίδιου του λιβυκού λαού, η διαδικασία που ξεκίνησε στο Βερολίνο πρέπει να προχωρήσει προς μια ουσιαστική ειρήνευση, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, χωρίς άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες.
Η Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία, έχει και ρόλο και λόγο, αλλά και τη διάθεση και το γνήσιο ενδιαφέρον να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις, με σχέδιο και με απόλυτο σεβασμό πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο, στην προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Ο κ. Δένδιας σημειώνει πως η Διάσκεψη αποτελεί «ένα πρώτο θετικό βήμα σε έναν μακρύ δρόμο», αλλά και ότι  «η διαδικασία του Βερολίνου θα συνεχιστεί και η Ελλάδα έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της να συμβάλει τις προσπάθειες για την επίτευξη προόδου προς μια πολιτική λύση», η οποία θα «λαμβάνει υπόψη της και τις ελληνικές θέσεις ως προς τις συμφωνίες Τουρκίας-Τρίπολης», ενώ υπενθυμίζει πως αυτές έχουν ήδη καταδικαστεί ομόφωνα από το ευρωπαϊκό συμβούλιο.
Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ο υπουργός τονίζει πως η Ελλάδα προχωρά με ήρεμη αυτοπεποίθηση, προασπίζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο του Ν. Δένδια:
 
«Η Ελλάδα προχωρά με ήρεμη αυτοπεποίθηση

Η Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα σε έναν μακρύ δρόμο.
Επιβεβαιώνει τη διάθεση όλων των πλευρών για μια πολιτική λύση στη Λιβύη, χωρίς ξένες στρατιωτικές επεμβάσεις και επαναλαμβάνει την ανάγκη πλήρους εφαρμογής του εμπάργκο πώλησης όπλων, όπως ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ένα εμπάργκο που παραβιάζεται και από την ψευδεπίγραφη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.
Μια συμφωνία με την οποία επιχειρήθηκε μάταια η νομιμοποίηση της μεταφοράς μισθοφόρων και όπλων από την Τουρκία και τη Συρία στη Λιβύη.
Η διαδικασία του Βερολίνου θα συνεχιστεί και η Ελλάδα έχει εκδηλώσει την ετοιμότητά της να συμβάλει τις προσπάθειες για την επίτευξη προόδου προς μια πολιτική λύση. 
Μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη της και τις ελληνικές θέσεις ως προς τις συμφωνίες Τουρκίας-Τρίπολης.
Ήδη, εξάλλου, οι ελληνικές θέσεις αντανακλούν πλήρως στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο ομόφωνα καταδίκασε τις δύο συμφωνίες που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης ως αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο, επισημαίνοντας ότι παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα -που δεν παραβιάζει μόνο τα δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά υπονομεύει ευθέως την ίδια την ειρήνευση στη Λιβύη, όπως απερίφραστα έχει δηλώσει το διεθνώς αναγνωρισμένο λιβυκό Κοινοβούλιο- η Ελλάδα προχωρά με ήρεμη  αυτοπεποίθηση, προασπίζοντας τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Με «όπλο» μας όχι μόνο την απόφαση που ελήφθη στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και την ευρεία υποστήριξη των ελληνικών θέσεων από όλους τους σημαντικούς δρώντες στην περιοχή μας.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν ευθέως και δημοσίως στηρίξει τις ελληνικές θέσεις.
Για να μπορέσει η Λιβύη να βρει το δρόμο της προς όφελος πρωτίστως του ίδιου του λιβυκού λαού, η διαδικασία που ξεκίνησε στο Βερολίνο πρέπει να προχωρήσει προς μια ουσιαστική ειρήνευση, χωρίς ξένες παρεμβάσεις, χωρίς άκυρες και ανυπόστατες συμφωνίες.
Η Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία, έχει και ρόλο και λόγο, αλλά και τη διάθεση και το γνήσιο ενδιαφέρον να συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις, με σχέδιο και με απόλυτο σεβασμό πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο, στην προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης