Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βορίδης: Η αγροτική ανάπτυξη αντιμετωπίζει προκλήσεις και ευκαιρίες – Απαραίτητη η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών

Βορίδης: Η αγροτική ανάπτυξη αντιμετωπίζει προκλήσεις και ευκαιρίες – Απαραίτητη η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών
Στη Λάρισα ο Μ. Βορίδης
«Η αγροτική ανάπτυξη αντιμετωπίζει προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες», τόνισε από τη Λάρισα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης,  Μ. Βορίδης, στη διάρκεια του ΙΙ Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ανάπτυξης.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τους αγρότες αναφέροντας πως «δεν μπορεί κανείς να μην συνυπολογίσει πως έχουμε προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ, στη μείωση κατά 10% της φορολογίας στις ομάδες παραγωγής και των συνεργατικών σχημάτων κτλ», «άρα έχουν γίνει συγκεκριμένα πράγματα που αποδεικνύουν το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη μείωση του καλλιεργητικού κόστους».
Σχετικά με τα αιτήματα μερίδας των αγροτών και ειδικά για το θέμα των κατώτατων εγγυημένων τιμών και την τιμή του πετρελαίου, ο κ. Βορίδης επεσήμανε ότι «για το πετρέλαιο είναι κάτι που το εξετάζουμε.
Ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται οπότε μόλις δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος τότε θα το κάνουμε.
Για τις κατώτατες εγγυημένες τιμές όποιος μιλάει λέει κάτι καταστροφικό για τους παραγωγούς.
Οι κατώτατες εγγυημένες τιμές μπορούν να λειτουργήσουν σε συνθήκες κλειστής οικονομίας, ενώ σε συνθήκες ανοιχτής οικονομίας είναι καταστροφικές για τους παραγωγούς».
Ακόμη, ο υπουργός σημείωσε ότι ο πρωτογενής τομέας της χώρας «καλείται να ξεπεράσει τα δεινά της οικονομικής κρίσης της τελευταίας δεκαετίας και να αξιοποιήσει τις νέες προκλήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020, οι οποίες αφορούν κύρια αφενός τη βιωσιμότητα της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών και αφετέρου την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».
Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι χρειάζεται να υπάρξει «βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών σε επιστημονικά πεδία που άμεσα και έμμεσα σχετίζονται με την παραγωγή γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, αλλά και η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών», ενώ απαραίτητη είναι η εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα και στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων «για να εξασφαλιστεί η κατάλληλη ανταπόκριση στις τρέχουσες προκλήσεις, όπως η αύξηση των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών, η τροφοδότηση του αυξανόμενου πληθυσμού και η εξασφάλιση γενετικής ανανέωσης του γεωργικού τομέα και δίνει την δυνατότητα ασφαλέστερων, οικονομικότερων και κυρίως αειφόρων παραγωγικών διαδικασιών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης