Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: H Τουρκία έχει αναδειχθεί σε εξαγωγέα προβλημάτων και αστάθειας

Δένδιας: H Τουρκία έχει αναδειχθεί σε εξαγωγέα προβλημάτων και αστάθειας
«Η Τουρκία μπορεί να κάνει ό,τι κάνει, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφία και αυτό θα την κατατρέχει», αναφέρει ο Ν. Δένδιας
«Η χώρα μας αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου και αυτό έχει αναγνωριστεί διεθνώς.
Στον αντίποδα, η Τουρκία έχει αναδειχθεί σε εξαγωγέα προβλημάτων και αστάθειας και σε καθ’ έξιν παραβάτη της νομιμότητας», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».
Ο υπουργός αναφέρει ότι «τα μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης δεν μπορούν να έχουν θέση στην πολιτική λύση της λιβυκής κρίσης», εξηγώντας πως «αφενός μεν, διότι έχουν συναφθεί με παράνομο τρόπο, αφετέρου δε, διότι το ίδιο το περιεχόμενό τους αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ως εκ τούτου, είναι άκυρα και ως τέτοια δεν μπορούν να έχουν έννομα αποτελέσματα.
Αυτό δεν είναι άποψη μόνο της Ελλάδας, αλλά και της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, του μοναδικού δηλαδή εκλεγμένου και διεθνώς αναγνωρισμένου πολιτειακού οργάνου, που κατανοεί ότι τα μνημόνια αυτά είναι επιβλαβή για τη χώρα και τους πολίτες της. Αυτής της άποψης είναι και πολλές άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, αλλά και το σύνολο των κρατών-μελών της Ε.Ε.»
Προσθέτει πως «θεωρούμε περίπου ακατανόητη τη μη αναφορά στην ακυρότητα των μνημονίων στα συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου και την ανεπαρκή επιμονή σε αυτό από τους αξιωματούχους της Ε.Ε. που παρίσταντο στη Διάσκεψη».
Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε κάθε κοινή προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στη Λιβύη, ενώ χαρακτηρίζει τη Διάσκεψη του Βερολίνου «ένα πρώτο διστακτικό θετικό βήμα για την επίλυση της Λιβυκής κρίσης».
«Περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η λεγόμενη “ Διαδικασία του Βερολίνου” και αναμένουμε να προσφέρουμε σε αυτή», συμπληρώνει.
Ο ίδιος τονίζει ότι είναι θετική η πιθανή επανενεργοποίηση και διεύρυνση της επιχείρησης «Σοφία», για την επιτήρηση της επιβολής του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, καθώς η πιθανή αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ και επισημαίνει πως «η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει σε αμφότερες τις πρωτοβουλίες».
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η Ελλάδα «έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στη διαδικασία, ως γειτονικό της Λιβύης κράτος και ως κράτος με σημαντική γεωπολιτική παρουσία στην περιοχή», ενώ αντιθέτως δημιουργούνται εύλογες απορίες για τη συμμετοχή της γείτονος στη διαδικασία, «καθώς η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο, δημιουργεί προβλήματα με όλα τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, εμπλέκεται ενεργά στην εσωτερική διαμάχη της Λιβύης, υποστηρίζοντας και στρατιωτικά τη μία από τις δύο πλευρές, δεν αποτελεί γειτονικό της κράτος και δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».
«Η Τουρκία μπορεί να κάνει ό,τι κάνει, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφία και αυτό θα την κατατρέχει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.
Σχετικά με τα δημοσιεύματα περί επαφών του Erdogan με την Ιταλία για γεώτρηση, ο υπουργός επισημαίνει πως το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε ρητά και κατηγορηματικά κάθε φήμη και υπενθυμίζει την ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πρόσφατα, τυχόν παρέκκλιση από την κοινή ευρωπαϊκή μας θέση θα έρθει φυσιολογικά αντιμέτωπη με το δικό μας δικαίωμα της αρνησικυρίας, δηλαδή του “ βέτο” όπως είναι γνωστό», προσθέτει.
Ακόμη, ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι «αν είναι να τεθούν σε αμφισβήτηση οι δίαυλοι διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυτό δεν πρόκειται να γίνει με δική μας υπαιτιότητα» και προσθέτει ότι η χώρα έχει διάθεση να συντηρήσει το διάλογο και έχει θέληση να συζητάει για τα προβλήματα που υπάρχουν.
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, τονίζει ότι η Ελλάδα «θα ήταν θετική σε προσφυγή σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, προκειμένου να επιλύσει τις διαφορές της με την Τουρκία», όμως «για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει και τα δύο μέρη να έχουν συμφωνήσει σε τι διαφωνούν».
Επιπλέον, ο κ. Δένδιας αναφέρει ότι θα συνεχιστεί ο διπλωματικός μαραθώνιος που βρίσκεται σε εξέλιξη και ο ίδιος θα συνεχίσει τις επισκέψεις σε χώρες της περιοχής «και όχι μόνο, προκειμένου να ενισχύσουμε τις συμμαχίες μας και να επικοινωνήσουμε τις θέσεις της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα».
Ακόμη, αναφέρει ότι τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα στο εσωτερικό έχουν επιδείξει σε μεγάλο βαθμό ιδιαίτερη σύνεση στον αντιπολιτευτικό τους τόνο στα θέματα εξωτερικής πολιτικής.
«Δεν σας κρύβω εν τούτοις την έκπληξή μου για τη στάση που τήρησε η αξιωματική αντιπολίτευση στο θέμα της τροποποιημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Μια εξέλιξη για την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση είχε αρχίσει να εργάζεται», υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας
«Και γι' αυτό ακριβώς η έκπληξή μου είναι μεγάλη και αδυνατώ να κατανοήσω γιατί δεν τη στηρίζει.
Ελπίζω, σε κάθε περίπτωση, ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε με ικανή δόση εθνικής ομοψυχίας», καταλήγει ο υπουργός.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης