Νίκη Salvini στην Calabria και μεγάλη άνοδος στην Emilia Romagna με βάση τα exit polls

Νίκη Salvini στην Calabria και μεγάλη άνοδος στην Emilia Romagna με βάση τα exit polls
Στην Calabria η νίκη του συνασπισμού Salvini είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη καθώς έφθασε στο 51% έναντι 33% της κεντροαριστεράς από 61% που κατείχε στις προηγούμενες εκλογές.
(upd6)Νίκη Salvini στην Calabria και μεγάλη άνοδος στην Emilia Romagna έδειξαν τα exit polls.
Ωστόσο στην
Emilia Romagna ο κεντροαριστερός συνασπισμός πέτυχε νίκη με 50% έναντι 42% του συνασπισμού κομμάτων που συμμετείχε και ο Salvini με την Lega.
Να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός αυτός από 29,7% εκτοξεύθηκε στο 42%.
Στην Calabria η νίκη του συνασπισμού Salvini είναι ακόμη πιο ξεκάθαρη καθώς έφθασε στο 51% έναντι 33% της κεντροαριστεράς από 61% που κατείχε στις προηγούμενες εκλογές.
Στην Calabria η κεντροαριστερά συνετρίβη.
Image
Image
 

Τι ανέφερε νωρίτερα το bankingnews

Κρίσιμες για την επιβίωση της κυβέρνησης Conte είναι οι σημερινές (26/1) τοπικές εκλογές στην περιοχή της Emilia Romagna, καθώς η επικράτηση της Λέγκας σε μια παραδοσιακά Αριστερή Περιφέρεια θα οδηγήσει τον Matteo Salvini να ζητήσει πρόωρες εκλογές. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η συμμετοχή των εκλογέων καθώς ξεπερνά το 58%, κάτι που ενισχύει τον Salvini.
Και αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν την υποψήφια που στηρίζεται από το Salvini να καλύπτει τη διαφορά με τον υποψήφιο του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), η ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών είναι θέμα ημερών.
Image
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, ο Salvini ελπίζει πως κερδίζοντας την Emilia Romagna θα προκαλέσει πολιτική αναστάτωση στον κυβερνητικό συνασπισμό του Κινήματος των 5 Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος.
Κι αυτό, γιατί ελέγχοντας μια από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ιταλίας - η οποία είναι παραδοσιακά απόρθητο κάστρο της Αριστεράς από το τέλος του δευτέρου παγκόσμιου πολέμου - μπορεί να προκαλέσει πολιτική κρίση.
Μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού το περασμένο καλοκαίρι, στην οποία μετείχε ο ηγέτης της Λέγκας, "διαπρέποντας" ως υπουργός εσωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός, ο Salvini ασκεί έκτοτε αδιάκοπα πιέσεις για νέες εθνικές εκλογές σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά αποτελεί το πιο δημοφιλές κόμμα στην Ιταλία.
Μπροστά στο ενδεχόμενο η Λέγκα να κερδίσει πανηγυρικά στην περιφέρεια της Μπολόνια, οι ηγέτες του PD προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία των τοπικών εκλογών της Emilia Romagna, υποστηρίζοντας ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, ο κυβερνητικός συνασπισμός παραμένει ενωμένος και ισχυρός.
Ο μεγάλος χαμένος ωστόσο, παραμένει το Κίνημα των 5 Αστέρων, καθώς η συνεργασία του με το Δημοκρατικό κόμμα έχει μειώσει σημαντικά την δημοκοπική του δύναμη.
Ο Luigi Di Maio ανακοίνωσε μάλιστα την περασμένη εβδομάδα ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος, γνωρίζοντας ότι στις εκλογες της Emilia Romagna, η ήττα του κινήματος θα είναι ταπεινωτική.
Η μάχη ανάμεσα στην υποψήφια του Salvini, Lucia Borgonzoni και τον υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Stefano Bonaccini αναμένεται σκληρή και ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά της, θα έχει επιπτώσεις στη Ρώμη καθώς θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στην κεντροαριστερά.
"Αν κερδίσει ο Salvini, το πλήγμα για την κυβέρνηση θα είναι τόσο ισχυρό που θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της", εκτιμά ο Giovanni Orsina, διευθυντής του Πανεπιστημίου Luiss στη Ρώμη.
"Υπάρχουν ωστόσο κι εκείνοι που εκτιμούν ότι η ήττα στην Μπολόνια θα οδηγήσει σε συσπείρωση την κυβέρνηση για να αποφύγει τις εκλογές γεγονός που θα ενισχύσει την κυβέρνηση αντί να την αποδυναμώσει" υποστηρίζει ο Orsina.
 
www.bankingnews.gr

Γιούλα Ζαχιώτη

BREAKING NEWS