Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανοίγει βιβλίο προσφορών στις 28 Ιανουαρίου για έκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,85% και στόχο 2,5 δισ, οι προσφορές στα 12 δισ

Ανοίγει βιβλίο προσφορών στις 28 Ιανουαρίου για έκδοση 15ετούς ομολόγου με επιτόκιο 1,85% και στόχο 2,5 δισ, οι προσφορές στα 12 δισ
Η έκδοση 15ετούς θα έχει ως στόχο να καταδείξει ότι οι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα και είναι έτοιμοι να επενδύσουν στο ελληνικό χρέος που ξεπερνάει το δίχτυ προστασίας των μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που λήγουν το 2032.
(upd5) Βιβλίο προσφορών στις 28 Ιανουαρίου 2020 αντί 4 Φεβρουαρίου ανοίγει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με στόχο να εκμεταλλευτεί την θετική συγκυρία λόγω της μαζικής στροφής στα ομόλογα εξαιτίας της επιδημίας καθώς και από την πολιτική αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch σε ΒΒ με θετικές προοπτικές.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν το bankingnews που έγκαιρα είχε αναφέρει ότι θα εκδοθεί 15ετές ομόλογο όχι 4 Φεβρουαρίου αλλά την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Το ελληνικό δημόσιο θα εκδώσει 15ετές ομόλογο με στόχο επιτόκιο 1,85% θέλοντας να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ μετά το ράλι που σημειώνεται στα ομόλογα λόγω της επιδημίας του Κοροναϊού στην Κίνα αλλά και διεθνώς.
Οι προσφορές εκτιμάται ότι θα υπερκαλύψουν το ζητούμενο ποσό κατά 5 φορές ή πάνω από 12 δισεκ. ευρώ.
Μάλιστα, στις 27 Ιανουαρίου 2020, το ελληνικό Δημόσιο έδωσε εντολή στις Barclays, BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan, προκειμένου να προετοιμάσουν την έκδοση ομολόγου λήξεως 2035 δηλαδή τίτλος 15ετούς διάρκειας.
Η Ελλάδα μετά το PSI+ θα είναι πρώτη φορά που βγαίνει στις αγορές με ομόλογο που η λήξη του ξεπερνάει το 2032 που έχουν οριοθετηθεί τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Η έκδοση 15ετούς θα έχει ως στόχο να καταδείξει ότι οι ξένοι επενδυτές εμπιστεύονται την Ελλάδα και είναι έτοιμοι να επενδύσουν στο ελληνικό χρέος που ξεπερνάει το δίχτυ προστασίας των μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που λήγουν το 2032.
Αν και η έκδοση ομολόγου με λήξη το 2035 δεν καθιστά βιώσιμο το χρέος, ωστόσο η Ελλάδα εκμεταλλεύεται την συγκυρία να δανειστεί με επιτόκια κάτω από 2% με τίτλο 15ετούς διάρκειας.
Η έκδοση 15ετούς ομολόγου θα είναι ένα ακόμη βήμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και αγορών ενώ θα προσμετρήσει θετικά και στους δανειστές.
Να σημειωθεί επίσης ότι
1)Η Ελλάδα αναβαθμίστηκε σε ΒΒ μόλις δύο κλίμακες από την επενδυτική βαθμίδα η οποία θα καθυστερήσει, στην καλύτερη περίπτωση για το 2021
2)O ESM δανείζει την Ελλάδα με επιτόκια 0,89% ενώ στα 15χρόνια η Ελλάδα δανείζεται στο 1,90%.
Ο ESM συνεχίζει να δανείζει την Ελλάδα με φθηνότερα επιτόκια από ότι οι αγορές.
Τώρα αποδεικνύεται ότι τα δάνεια των θεσμών δόθηκαν με πολύ ευνοϊκούς όρους για την Ελλάδα.
3)Θα μειωθεί το χαρτοφυλάκιο των εντόκων γραμματίων, στόχος είναι να υποχωρήσουν στα 10 δισεκ. ήταν στο παρελθόν 15 δισεκ.
4)Κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο η ΕΚΤ θα πάρει την απόφαση να απελευθερώσει τα όρια αγοράς ελληνικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν το μεγάλο ράλι αλλά θα αγοράσουν ομόλογα για φθηνή ρευστότητα από την ΕΚΤ.
Εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν μετά την απελευθέρωση 5-6 δισεκ. επιπλέον ομόλογα.

Εντολή σε Barclays, BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan έδωσε η Ελλάδα για την έκδοση ομολόγου λήξεως 2035

Εντολή στις Barclays, BNP Paribas, BofA, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan έδωσε το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να προετοιμάσουν την έκδοση ομολόγου λήξεως 2035.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ελληνικό Δημόσιο, με αξιολόγηση B1 /BB- / BB / BBL έδωσε εντολή στους αναδόχους για την έκδοση ομολόγου 15ετούς διάρκειας, ήτοι ωρίμανσης τον Φεβρουάριο του 2035.
Η έκδοση αναμένεται στο άμεσο μέλλον, με την τελική ημερομηνία να καθορίζεται με βάσει τις συνθήκες της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης