Τέλος στην πειρατεία των κινηματογραφικών ταινιών με υπουργική απόφαση - Στα 14 εκατ ευρώ τα έσοδα που χάνει το Δημόσιο

Τέλος στην πειρατεία των κινηματογραφικών ταινιών με υπουργική απόφαση - Στα 14 εκατ ευρώ τα έσοδα που χάνει το Δημόσιο
Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με το κοινοτικό ως προς τα πνευματικά δικαιώματα ταινιών
Να βάλει τέλος στην πειρατία των κινηματογραφικών ταινιών στοχεύει η νέα υπουργική απόφαση που έρχεται σε λίγες ημέρες.
Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με το κοινοτικό καθώς και μέτρα για την πάταξη του φαινομένου του κατεβάσματος ταινιών, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε προ ημερών το bankingnews.gr όπου γινόταν λόγος για πάνω από 24 εκατ. ευρώ που υπολογίζονται  τα έσοδα που χάνονται ετησίως από την παράνομη διακίνηση οπτικοακουστικού περιεχομένου, η διακίνηση ή/και ιδιωτική χρήση παρανόμων λογισμικών και εξοπλισμών αποκωδικοποίησης, ενώ περί τα 15 εκατ ευρώ είναι τα απωλεσθέντα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η σημαντικότερη συνέπεια του φαινομένου της πειρατείας είναι η τεράστια ζημία που προκαλείται στις εταιρείες συνδρομητικών ραδιοτηλεοπτικών υπηρεσιών αλλά και στο Ελληνικό Δημόσιο και κατ’ επέκταση στην ίδια την ελληνική κοινωνία και στους Έλληνες φορολογουμένους.
«Οι πάροχοι συνδρομητικών υπηρεσιών, εκσυγχρονίζονται, βελτιώνουν τα συστήματα αντιμετώπισης, όμως στη διαρκή μάχη κατά της πειρατείας, έχουν ως ανασταλτικό παράγοντα τη δυσκαμψία και ατολμία του συστήματος που δίνει τη δυνατότητα στους παραβάτες να γλιτώνουν από τις άμεσες συνέπειες του νόμου. Υπήρξε μια θετική νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Επιτροπής για τη Γνωστοποίηση Διαδικτυακής Προσβολής Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων (ΕΔΠΠΙ), η οποία συστήθηκε με το Ν. 4481/2017 με στόχο τη διευκόλυνση της εξωδικαστικής αντιμετώπισης περιπτώσεων διαδικτυακής προσβολής πνευματικών ή/και συγγενικών δικαιωμάτων.
Όμως το προβλεπόμενο από το νόμο πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η εν λόγω επιτροπή και η έλλειψη ανθρωπίνων πόρων, δεν της επιτρέπουν την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση προσβολών από επαγγελματίες «πειρατές». Και αυτό κυρίως γιατί η διαδικασία ενώπιον της εν λόγω επιτροπής είναι ιδιαιτέρως χρονοβόρα και δεν είναι προσαρμοσμένη προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες μορφές πειρατείας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Πρόσφατα η διοίκηση της Forthnet αναφερόμενη στο θέμα τόνισε, «η πρόταση για την άμεση αντιμετώπιση της «πειρατείας» είναι το λεγόμενο dynamic blocking, η δυνατότητα δηλαδή, με μια πολύ σύντομη διαδικασία, να κατεβάζουν και να μπλοκάρουν όλοι οι Internet Service Providers (ISPs) τον παράνομο ιδιοκτήτη, ειδικά στις περιπτώσεις των ζωντανών αθλητικών μεταδόσεων.
Εκεί ουσιαστικά είναι και το μεγάλο «στοίχημα» για την καταπολέμηση της πειρατείας.
Αυτό το μέτρο εφαρμόζεται ήδη με πολύ μεγάλη επιτυχία σε λοιπές ευρωπαϊκές χώρες, προεξέχουσας της Αγγλίας».

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ελένη Μπότα

BREAKING NEWS