Τελευταία Νέα
Οικονομία

Με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές και στο Eurogroup του Μαρτίου βρίσκεται η κυβέρνηση

tags :
Με το βλέμμα στραμμένο στις διεθνείς αγορές και στο Eurogroup του Μαρτίου βρίσκεται η κυβέρνηση
Στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς για τη νέα ομολογιακή έκδοση
Έξοδος στις διεθνείς αγορές με ομόλογο μακράς διάρκειας, κλείσιμο 5ης αξιολόγησης και δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου για φορολογικές ελαφρύνσεις είναι οι τρεις στόχοι του οικονομικού επιτελείου μέχρι το Eurogroup της 16ης Μαρτίου, που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κομβικό.
Μετά τη διπλή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, της πιστοληπτικής αξιολόγησης κατά μια βαθμίδα, από «BB-» σε «BB», και των προοπτικών, από σταθερές σε θετικές, στο υπουργείο Οικονομικών εργάζονται πυρετωδώς για τη νέα ομολογιακή έκδοση.
Ο χρόνος έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα για τα σχέδια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) που προβλέπουν την έκδοση 15ετούς ομολόγου, πιθανότατα μάλιστα και σήμερα ή αύριο, εφόσον οι συνθήκες στις αγορές το επιτρέψουν.
Πάντως το momentum κρίνεται ιδανικό και η Ελληνική Δημοκρατία έχει τη δυνατότητα να δανειστεί 2 δισ. ευρώ, μολονότι δεν τα έχει ανάγκη, με ένα επιτόκιο εξαιρετικά χαμηλό για τα δεδομένα και τη διάρκεια του τίτλου.
Η απόδοση της έκδοσης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 2%.
Είναι μια έκδοση η οποία έρχεται σε συνέχεια του swap με τα ομόλογα του Δημοσίου που κατείχε η Εθνική και αντικαταστάθηκαν με νέο τριακονταετές ομόλογο.
Έτσι η σημασία της είναι περισσότερο συμβολική, αφού πρόκειται για ομόλογο με ημερομηνία λήξης το 2035, που σημαίνει ότι οι επενδυτές που θα το αγοράσουν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρέος και δεν ρισκάρουν. Το θεωρούν δηλαδή βιώσιμο και μετά το 2032 που αποτελεί έτος-ορόσημο με βάση τη συμφωνία στο Eurogroup του Ιουνίου του 2018 που ορίζει νέα επανεξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τη λήψη πρόσθετων μέτρων εφόσον χρειαστεί.
Επόμενος σταθμός για την κυβέρνηση είναι το κλείσιμο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης. H αποστολή των θεσμών στην Αθήνα ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή, αλλά οι διαπραγματεύσεις πάνω στα ανοιχτά μέτωπα («κόκκινα» δάνεια, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, νέο πτωχευτικό πλαίσιο, ιδιωτικοποιήσεις, ληξιπρόθεσμα Δημοσίου και νέες προσλήψεις) θα συνεχιστούν ώς τα μέσα Φεβρουαρίου, περίπου, αφού στις 26 του ίδιου μήνα θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση με τα συμπεράσματα των θεσμών.
Στις 17 Φεβρουαρίου ο Χρήστος Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία στο περιθώριο του Eurogroup, διότι η Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα, να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις των εταίρων όχι μόνο για την έκθεση αλλά για τον πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο που διεκδικεί για φορολογικές ελαφρύνσεις.
Σύμφωνα με αξιωματούχο του οικονομικού επιτελείου, η ελληνική πλευρά αναμένει μια θετική απόφαση για έναν, τουλάχιστον, από τους τρεις φακέλους που υπέβαλε στους θεσμούς και αφορούν: την αλλαγή χρήσης των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2020 και τη δυνατότητα μεταφοράς της όποιας υπέρβασης από το πρωτογενές πλεόνασμα στον επόμενο χρόνο (μηχανισμός εξομάλυνσης - smoothing mechanism).
Μεταξύ των αιτημάτων περιλαμβάνεται και ο μη υπολογισμός στα δημοσιονομικά μεγέθη ενός κονδυλίου (περίπου 200 εκατ. ευρώ) το οποίο αφορά τις μεταναστευτικές ροές. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, το τελευταίο αίτημα μαζί με τον μηχανισμό εξομάλυνσης των εσόδων από το υπερπλεόνασμα θα είναι τα μοναδικά για τα οποία θα υπάρξει πράσινο φως από το Eurogroup της 16ης Μαρτίου. Οι συζητήσεις για τα ΑNFA's και τα SMP's πάνε για Ιούνιο και ακόμη πιο πίσω αυτές για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την υιοθέτηση χαμηλότερων στόχων από το σημερινό 3,5% του ΑΕΠ.
Άλλωστε προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι να ολοκληρώσει ο ΟΔΔΗΧ τη δική του ανάλυση βιωσιμότητας χρέους (DSA), ενώ ανάλογη έκθεση θα φτιάξουν και οι θεσμοί. Σε βάθος δύο ή ακόμη και τριών μηνών…

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης