Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Beta ΑΧΕΠΕΥ: Βάσεις για υψηλότερα επίπεδα βάζει το ΧΑ

tags :
Beta ΑΧΕΠΕΥ: Βάσεις για υψηλότερα επίπεδα βάζει το ΧΑ
Οι εισροές αποτελούν την «μεγάλη πλάτη» της αγοράς και ο λόγος που το ΧΑ παραμένει αλώβητο από την ένταση στα γεωπολιτικά και την μεταβλητότητα των ξένων αγορών
Με μικρότερο ρυθμό και με συνεχή θετικά κλεισίματα συνεχίστηκε η ανοδική κίνηση των τιμών στο ΧΑ την εβδομάδα που πέρασε.
Η Αγορά δείχνει δυνατή και ικανή να συνεχίσει την προσέγγιση του ορόσημου των 1000 μονάδων με εφεδρείες από την μεσαία κεφαλαιοποίηση η οποία στις 3 πρώτες εβδομάδες του 2020 ξαναπήρε προβάδισμα στις αποδόσεις των δεικτών φθάνοντας σε σύντομο χρονικό διάστημα σε κέρδη 7,5%.
Οι εισροές συνεχίζονται με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό καθώς ήδη στα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού έφθασαν τα 12 εκατ. ευρώ.
Το μέγεθος μπορεί να φαίνεται μικρό αποτελεί ωστόσο μια άριστη ένδειξη από τις ροές προς την διαχείριση κεφαλαίων καθώς ανάλογες – αν όχι υπέρτερες- κινήσεις γίνονται και σε επενδυτικά κεφάλαια κλειστού τύπου ή είναι υπό διαχείριση από Χρηματιστηριακές εταιρίες, ασφαλιστικές εταιρίες κλπ.
Οι εισροές αποτελούν την «μεγάλη πλάτη» της αγοράς και ο λόγος που το ΧΑ παραμένει αλώβητο από την ένταση στα γεωπολιτικά και την μεταβλητότητα των ξένων αγορών.
Εντός των προσεχών ημερών έχουν δρομολογηθεί σημαντικές σε μέγεθος και προέλευση ομολογιακές εκδόσεις που θα ενεργοποιήσουν περισσότερους εμπλεκόμενους και θα… ξεδιψάσουν την ζήτηση για ελληνικές αποδόσεις.
Η Ελληνική Δημοκρατία αναμένεται να ανοίξει βιβλίο προσφορών για την έκδοση δεκαπενταετίας στο ξεκίνημα της ερχόμενης εβδομάδας με την Αlpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς να ακολουθούν με εκδόσεις Tier II.
Την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου αναμένεται η αναχρηματοδότηση των ομολογιακών εκδόσεων της Frigoglass, ενώ σε προχωρημένο στάδιο σύμφωνα με δημοσιεύματα βρίσκονται η Lamda Development η ΔΕΗ και η Motor oil.
Η κινητικότητα αυτή συνάδει με την αισιοδοξία που καταγράφεται στην δευτερογενή αγορά και το ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για ελληνικό ρίσκο.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε στο τελευταίο οχυρό αντίστασης πριν τις 1000 μονάδες όπου τα πράγματα θα δυσκολέψουν από την αύξηση της προσφοράς και θα απαιτήσουν περισσότερες συναλλαγές.
Όλο το σύστημα δεικτών που παρακολουθούν την τάση του Γενικού Δείκτη παραμένει προσκείμενο υπέρ της συνέχισης της ανόδου.
Η μόνη ένδειξη που μπορεί να δώσει μια αφορμή διόρθωσης είναι η εβδομαδιαία εικόνα του MACD ο οποίος βρίσκεται σε υπερτιμημένες ζώνες διαπραγμάτευσης.
Στο πρόσφατο παρελθόν η δεύτερη εβδομάδα υπερτίμησης του MACD είχε συμπέσει με υπερτιμημένες ζώνες του RSI δίνοντας μια γρήγορη διόρθωση η οποία αποφόρτισε το εβδομαδιαίο διάγραμμα.
Η σύνοδος των δύο δεικτών είναι εκ νέου κοντά και εφόσον συνεχίσει ανοδικά ο Γενικός Δείκτης οι πιθανότητες μιας διόρθωσης προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα αυξηθούν σημαντικά.
Ο πρώτος μήνας της χρονιάς ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αβαξ να συνεχίζεται με την διαπραγμάτευση του δικαιώματος από την προσεχή Δευτέρα.
Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν.
Επισημαίνεται ότι οι αγορές της Κίνας θα παραμείνουν κλειστές έως την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου λόγω της έλευσης του νέου έτους σύμφωνα με το Κινέζικο ημερολόγιο.
Τέλος, η τελευταία ημέρα του μήνα σηματοδοτεί την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης του Ην. Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ την ίδια ημέρα λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 30% του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης