Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλό τριών μηνών το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για τον κοροναϊό - Στο -2,39% και τα 58,46 δολ. το Brent

Σε χαμηλό τριών μηνών το πετρέλαιο εν μέσω ανησυχιών για τον κοροναϊό - Στο -2,39% και τα 58,46 δολ. το Brent
Το αμερικανικό αργό εμφάνισε απώλειες της τάξης του -2,10%
(upd) Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε σήμερα Δευτέρα (27/1) το πετρέλαιο, το οποίο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, καθώς η επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2020 για το Brent υποχώρησε κατά -2,39% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 58,46 δολ. ανά βαρέλι, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Οκτωβρίου του 2019.
Image
Παράλληλα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Φεβρουαρίου 2020 για το αμερικανικό αργό είχε «βουτιά» της τάξεως του -2,10% στα 53,05 δολ. ανά βαρέλι, έχοντας προηγουμένως υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου, και συγκεκριμένα στα 52,15 δολ. ανά βαρέλι.
Image
«Οι αγορές κατευθύνονται κυρίως από ψυχολογικούς παράγοντες και εξαιρετικά αρνητικές προσδοκίες που έχουν υιοθετήσει ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά, παρά τον περιορισμένο αντίκτυπο που έχει ο ιός στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Abdulaziz bin Salman Al-Saud, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθησή του ότι ο ιος θα περιοριστεί.
«Τόσο μεγάλη απαισιδοξία είχε εμφανιστεί ξανά το 2003 κατά τη διάρκεια της επιδημίας του SARS αν και δεν προκάλεσε σημαντική μείωση της ζήτησης πετρελαίου», πρόσθεσε ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, ενώ υπογράμμισε ότι οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία του ΟΠΕΚ έχουν την ικανότητα να ανταποκριθούν και να σταθεροποιήσουν την αγορά πετρελαίου εάν χρειαστεί.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της OANDA, Jeffrey Halley, τόνισε ότι «το πετρέλαιο είναι απίθανο να βρει πολλούς αγοραστές έως ότου υπάρξουν σημάδια συγκεκριμένης προόδου για τον έλεγχο του κοροναϊού».
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων, οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει απώλειες μεγαλύτερες του -14%, ενώ η τιμή του Brent υποχώρησε κάτω από τη ζώνη των 60 δολ. ανά βαρέλι για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες.
«Οι ανησυχίες για την ενεργειακή ζήτηση λόγω της περιορισμένης κινητικότητας και του εμπορίου επηρέασαν την αγορά πετρελαίου, η οποία κατά τ' άλλα είναι σφιχτή λόγω του εφοδιασμού στη Λιβύη και των περικοπών του ΟΠΕΚ», αναφέρει σε σημείωμά της η ολλανδική τράπεζα ING.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης