Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο 72% τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ από τα δικαιώματα ρύπων – Πρόσθετη εισροή τουλάχιστον 33 εκατ. ευρώ

tags :
Στο 72% τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ από τα δικαιώματα ρύπων – Πρόσθετη εισροή τουλάχιστον 33 εκατ. ευρώ

Στον Ειδικό Λογαριασμό θα εισρεύσει ένα επιπλέον 7%, με δεδομένο ότι η υπουργική απόφαση του 2019 προέβλεπε απόδοση του 65%
Στην ενίσχυση των εσόδων του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ από τα δικαιώματα ρύπων, θα προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει να αυξήσει στο 72% τα έσοδα του λογαριασμού από τα δικαιώματα, έναντι 65% που προέβλεπε η υπουργική απόφαση του Απριλίου του 2019.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΑΠΕΕΠ, εντός του 2020 αναμένεται να διατεθούν στη χώρα μας 19.744.000 δικαιώματα, ήτοι 20% λιγότερο απ’ ό,τι το 2019. Έτσι, με τη μέση τιμή των πλειστηριασμών αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής αερίων θερμοκηπίου να παραμένει 24 ευρώ ανά τόνο για το 2020, δηλαδή την υπόθεση που χρησιμοποιεί ο Διαχειριστής στα μηνιαία δελτία του, τότε τα έσοδα για την τρέχουσα χρονιά θα διαμορφωθούν σε 341 εκατ., από 308 εκατ. που τα προσδιόριζε ο ΔΑΠΕΕΠ στο πιο πρόσφατο δελτίο του.
Τα παραπάνω νούμερα σημαίνουν ότι θα υπάρξει πρόσθετη εισροή περίπου 33 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, το νούμερο αυτό αποτελεί το κατώτερο όριο, καθώς είναι συντηρητική η εκτίμηση του ΔΑΠΕΕΠ για διατήρηση και φέτος των τιμών των δικαιωμάτων στα 24 ευρώ ανά τόνο.

Ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες

Αναφορά στην επικείμενη παρέμβαση του ΥΠΕΝ έκανε ο υπουργός Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) το Σάββατο (25/1), συμπληρώνοντας ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Την ενίσχυση του ΕΛΑΠΕ από μεγαλύτερο ποσοστό των εσόδων των δικαιωμάτων ρύπων, ενέταξε στις 10 βασικές προτεραιότητες του ΥΠΕΝ για το 2020 και η γενική γραμματέας του υπουργείου, Αλεξάνδρα Σδούκου, κατά τον χαιρετισμό της στην ετήσια εκδήλωση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η οποία πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα.

Έλλειμμα 3,53 εκατ. ευρώ του ΕΛΑΠΕ στο «κλείσιμο» του 2019

Σε κάθε περίπτωση, η παρέμβαση του υπουργείου έρχεται σε μία περίοδο όπου έχουν αρχίσει να «ψαλιδίζονται» τα έσοδα του ΕΛΑΠΕ, καθώς μετά την κατάργηση της Χρέωσης Προμηθευτή ακολούθησε η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ, η οποία θεσπίσθηκε τον Ιούλιο του 2019 και έχει αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο. Έτσι, σύμφωνα με το δελτίο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου, ο ΔΑΠΕΕΠ εκτιμά ότι ο ΕΛΑΠΕ θα κλείσει φέτος με έλλειμμα 3,53 εκατ. ευρώ, μετά την αφαίρεση του αποθεματικού ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το ίδιο δελτίο, το έλλειμμα του λογαριασμού αναμένεται να διευρυνθεί την τρέχουσα χρονιά, με συνέπεια να «κλείσει» τον επόμενο Δεκέμβριο με καθαρό έλλειμμα 32,67 εκατ. Το κενό αυτό θα διευρυνθεί στα 102,67 εκατ., αν συνυπολογισθεί σε αυτό η υποχρέωση διατήρησης του αποθεματικού ασφαλείας των 70 εκατ. ευρώ.
Έτσι, αν δεν υπάρξει κάποια άλλη παρέμβαση στα έσοδα του λογαριασμού, η πρόσθετη εισροή των τουλάχιστον 33 εκατ. ευρώ περίπου θα μηδενίσει το πρωτογενές έλλειμμα που εκτιμά ο Διαχειριστής πως θα παρουσιάζει ο λογαριασμός τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο, δεν φαίνεται πως θα είναι αρκετή για να καλύψει και το αποθεματικό ασφαλείας.

Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης