Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά την ισχυρή διεθνή πτώση λόγω επιδημίας, λελογισμένες απώλειες στο ΧΑ -1,31% στις 936 μον. και μείωση short - Εκδίδεται 15ετές στο 1,85%

Παρά την ισχυρή διεθνή πτώση λόγω επιδημίας, λελογισμένες απώλειες στο ΧΑ -1,31% στις 936 μον. και μείωση short - Εκδίδεται 15ετές στο 1,85%
Οι ισχυρές απώλειες στις διεθνείς αγορές λόγω του κοροναϊού επέδρασαν και στο ελληνικό χρηματιστήριο - Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα επενδυτικά καταφύγια τα ομόλογα
(upd19) Λελογισμένες πιέσεις ασκήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την επίσημη ανακοίνωση για έκδοση ελληνικού 15ετούς ομολόγου - για το οποίο έχει αναφερθεί διεξοδικά το bankingnews - με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 936 μονάδες ή πτώση -1,31% - με χαμηλό ημέρας -1,84%.
Το ΧΑ ακολούθησε τη διεθνή πτώση με τον DAX στην Γερμανία να υποχωρεί -2,5% και τον S&P 500 να βρίσκεται στο -1,5%, απόρροια των παγκόσμιων ανησυχιών για την επιδημία του κοροναϊού που ξεκίνησε από την Κίνα και εξαπλώνεται.

Κρίσιμο τεχνικό σημείο στήριξης για τον Γενικό Δείκτη είναι οι 920 μονάδες και ψυχολογικό οι 930 μονάδες.
Οι τράπεζες δέχτηκαν πιέσεις με την Eurobank στο 3,36%, την Πειραιώς στο -2,40% - έφθασε έως -4,5% - και την Εθνική στ -2,50%.
Στο μεταξύ, σε νέα μείωση της short θέσης του στην Εθνική προχώρησε το Oceanwood, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιβεβαιώνοντας ότι η στρατηγική του fund έχει αλλάξει.
Ειδικότερα, το Oceanwood μείωσε στο 0,55% από 0,95% προηγούμενως, της short θέση του στις 22 Ιανουαρίου, συνεχίζοντας τη στρατηγική μείωσης των ανοιχτών θέσεων που ακολουθεί από τις 7 Ιανουαρίου.
Στον FTSE 25 η πλειοψηφία των μετοχών υποχώρησε με τον Φουρλή στο -3,24%, την Jumbo στο -2,77% και τον Μυτιληναίο στο -2,41%.
Οι διαστάσεις επιδημίας που λαμβάνει ο κοροναϊός ειδικά στην Κίνα αλλά και διεθνώς επιδρά στις παγκόσμιες αγορές όπου τα χρηματιστήρια βυθίζονται ενώ οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια τα ομόλογα όπου σημειώνουν ράλι τιμών εντός και εκτός Ελλάδος.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Κίνα να έχει συγκαλύψει το πρόβλημα, ορισμένοι μιλούν για 90.000 κρούσματα και όχι 2.000 που αναφέρει η επίσημη κυβέρνηση της Κίνας.

Οι διεθνείς αγορές υποχωρούν με τον DAX -2,5% ενώ στα ομόλογα σημειώνεται ράλι τιμών και πτώση αποδόσεων.
Στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές έχει υποχωρήσει στο 1,14% από 1,31% στις 24/1/2020 που αποτελεί νέο ιστορικό χαμηλό όλων των εποχών.
Να σημειωθεί ότι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch σε ΒΒ από ΒΒ- στις 24 Ιανουαρίου είχε και πολιτικά κριτήρια και ενώ ήταν έκπληξη - αναμενόταν αναβάθμιση προοπτικών σε θετικές - η διεθνής πτώση επισκιάζει όλα τα θετικά νέα.
Η απόφαση της Fitch μοιάζει να έχει περισσότερο πολιτικά κριτήρια δηλαδή να στηρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν εδράζεται σε ουσιώδη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της οικονομίας όπως το χρέος.
Στο μεταξύ βιβλίο προσφορών στις 28 Ιανουαρίου 2020 αντί 4 Φεβρουαρίου ανοίγει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με στόχο να εκμεταλλευτεί την θετική συγκυρία από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Fitch σε ΒΒ με θετικές προοπτικές.
Το ελληνικό δημόσιο στις 28 Ιανουαρίου 2020 θα εκδώσει 15ετές ομόλογο με στόχο επιτόκιο 1,85% από εκτίμηση 1,90% θέλοντας να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ.... επιβεβαιώνοντας το bankingnews.
Οι προσφορές εκτιμάται ότι θα υπερκαλύψουν το ζητούμενο ποσό κατά 5 φορές ή πάνω από 12 δισεκ. ευρώ.
Λόγω της διεθνούς ανησυχίας οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα που σημειώνουν ράλι εντός και εκτός Ελλάδος.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο εμφανίζει απόδοση 1,14%, ενώ το ιταλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,06% με το μεταξύ spread στις 8 μονάδες βάσης.  
Σταθεροποίηση καταγράφεται στο ελληνικό CDS στις 119 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Έντονα πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη -1,47% και τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί τις 930 μονάδες.
Στο πρώτο ημίωρο οι πιέσεις οδήγησαν τον γενικό δείκτη ακόμη και στο -1,86%, ενώ μετά τις 14:00 οι πιέσεις περιορίστηκαν ελαφρώς.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,31% στις 936 μονάδες έχοντας υψηλό στις 945 μονάδες και χαμηλό στις 930,95 μονάδες.
Οι συναλλαγές ήταν σε μέτρια επίπεδα.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 52 εκατ. ευρώ, ο όγκος 22 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,5 εκατ. στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στην πρώτη στήριξη των 930 μονάδων και ακολουθούν οι 920 μονάδες, οι 900 και οι 880 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης στις 869 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 885-890 μονάδες και ακολουθούν οι 900 και οι 930 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη οι 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες και η ζώνη των 820- 830 μονάδων.

Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street

Οι επενδυτές στη Wall Street αλλά και στις υπόλοιπες αγορές ανησυχούν έντονα για τις επιπτώσεις που θα έχει ο κοροναϊός στην παγκόσμια οικονομία, καθώς τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και πλέον δεν εστιάζονται μόνο στην Κίνα.
Απώλειες -1,45%% για Dow Jones στις 28.569 μονάδες, με τον S&P 500 να υποχωρεί -1,48% στις 3.246 μονάδες και τον Nasdaq να κινείται -1,90% χαμηλότερα στις 9.138 μονάδες.
Σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές αεροπορικών ομίλων, με αυτή της American Airlines να υποχωρεί 7,4%, της Delta να αποδυναμώνεται 5,1% και της United Airlines να κινείται 5,2% χαμηλότερα.
Ανάλογη η εικόνα για τις μετοχές των Las Vegas Sands και Wynn Resorts με πτώση 7,25% και 7,38% αντίστοιχα.
Στον αντίποδα εντυπωσιακή πορεία ακολουθεί ο δείκτης «φόβου» VIX, ο οποίος εμφανίζει κέρδη άνω του 21,5%.

Συνεχίζονται οι απώλειες στην Ασία εν μέσω ανησυχιών για τον κοροναϊό

Νέες απώλειες κατέγραψαν σήμερα Δευτέρα (27/1) οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν τον κοροναϊό, με τις αγορές σε Κίνα, Νότια Κορέα, Σιγκαπούρη και Αυστραλία να παραμένουν κλειστές λόγω αργίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση της τάξεως του -2,03% στις 23.342,51 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Fast Retailing και SoftBank υποχώρησαν κατά -5,66% και -4,13% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τη μετοχή της Toyoya, και συγκεκριμένα στο -1,52%.
Παράλληλα, ο δείκτης SET στην Ταϋλάνδη καταγράφει απώλειες της τάξεως του -2,86% στις 1.524,64 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη IDX Composite στην Ινδονησία, και συγκεκριμένα στο -1,70% και τις 6.137,84 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις στις ευρωαγορές, ανησυχία για τον κοροναϊό

Ισχυρούς τριγμούς προκαλεί στις διεθνείς αγορές η αυξανόμενη ανησυχία για την εξάπλωση του κοροναϊού από την Κίνα, με τους επιστήμονες να εκφράζουν φόβους ότι οι αρχές δεν έχουν αποκαλύψει το πραγματικό μέγεθος της επιδημίας.
H επιδημία προσλαμβάνει εξαιρετικά ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς όπως ανακοινώθηκε από την Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ενισχύεται η ικανότητα μετάδοσης του και ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται.
Αρνητικά επηρεάζονται οι κλάδοι με μεγάλη έκθεση στην Κίνα, όπως η εξόρυξη και τα είδη πολυτελείας, καθώς και οι μετοχές που σχετίζονται με τα ταξίδια και τον τουρισμό.
Οι βασικοί παίκτες της Ευρώπης στα είδη πολυτελείας, έχουν χάσει πάνω από 50 δισ. δολάρια κεφαλαιοποίησης από τότε που ξέσπασε η επιδημία την περασμένη εβδομάδα.
Στον αντίποδα, οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως ο χρυσός και τα ομόλογα, τα οποία καταγράφουν ράλι.
Ο DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί 2,5% στις 13.237 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 2,4% στις 7.430 μονάδες.
Στις 5.909 μονάδες με πτώση 2,2% διαπραγματεύεται ο CAC 40 στο Παρίσι.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί 1,6% στις 23.577 μονάδες.
Ο IBEX 35 υποχωρεί 1,7% στις 9.397 μονάδες.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 180 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης μέσα σε μία ημέρα.
Ο δείκτης μεταβλητότητας Euro Stoxx 50, ο λεγόμενος «δείκτης φόβου» για τους Ευρωπαίους επενδυτές, σημείωσε άλμα στο υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Δεκεμβρίου.

Εταιρικά νέα

Εκεί που φαινόταν άδηλο το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής, το CVC που έχει στρατηγικές θέσεις στον κλάδο της Υγείας με το θεραπευτήριο Υγεία και το Metropolitan φαίνεται να σχεδιάζει να υποβάλλει δεσμευτική προσφορά που θα προσεγγίζει το 0,65 B/V.
Με αποτίμηση 1 δισεκ. με βάση τις συνολικές αξίες μαζί με τα ομόλογα και όχι με την στενή επιχειρηματική αξία που καθορίζεται από την κερδοφορία προ φόρων το CVC θα μπορούσε να προσφέρει 650 εκατ. για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ως πιστωτικά θετικό (credit positive) αξιολογεί ο οίκος Moody’s το swap ομολόγων μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του ελληνικού Δημοσίου.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, το swap θα ενισχύσει την κερδοφορία και τα κεφάλαια της Εθνικής κατά 515 εκατ. ευρώ, ενώ θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της προσπάθειας για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Σύμφωνα με την Moody's η βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης θα διευκολύνει τις προσπάθειες της τράπεζας στο μέτωπο της αντιμετώπισης των NPEs, ενώ θα απορροφήσει και τις δυνητικές ζημίες που μπορεί να υπάρξουν από το σχέδιο τιτλοποιήσεων.
Το όφελος των 515 εκατ. ευρώ ανέρχεται στο 72% της προ προβλέψεων κερδοφορίας της Εθνικής, ενώ θα στηρίξει τον δείκτη CET 1 κατά περίπου 135 μονάδες βάσης.
Αναχρηματοδότηση δανεισμού επιχειρεί η Frigoglass, με έκδοση ομολόγου, το οποίο έχουν αναλάβει Morgan Stanley και Ambrosia Capital σύμφωνα με πληροφορίες.
Η εισηγμένη έχει δάνεια 228 εκατ. ευρώ τα οποία λήγουν μέχρι το Μάρτιο του 2022 και σκοπεύει να τα αναχρηματοδοτήσει με νέο δάνειο 260 εκατ. ευρώ λήξης 2025.
Το ομόλογο «τρέχει»  ήδη και δεν αποκλείεται να κλείσει μέσα στην εβδομάδα.
Το ύψος του επιτοκίου πιθανότατα θα ανέλθει στο 6% ενώ σημειώνεται η εισηγμένη αυτή τη στιγμή πληρώνει επιτόκιο για ομολογίες ύψους 98,5 εκατ. ευρώ 7%.
Η Frigoglass θα επιχειρήσει μείωση του κόστος δανεισμού με «όπλο» στη φαρέτρα της το turnaround story που όχι μόνο επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία εννεαμήνου αλλά ισχυροποιείται και στο σύνολο της χρήσης 2019 δίνοντας χαμηλό πολλαπλασιαστή κερδών.
Με απομακρύνσεις εργαζομένων μπήκε το 2020 στα  ΕΛΤΑ καθώς έληξαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου για 1000 ενοικιαζόμενους εργαζόμενους και η διοίκηση αποφάσισε να μην τις ανανεώσει.
Το αποτέλεσμα είναι να χαθούν οι θέσεις εργασίας και ο άμεσος αντίκτυπος για τα  ΕΛΤΑ θα είναι ότι δεν θα λειτουργούν το απόγευμα αρκετά καταστήματα στην Αττική και την ίδια στιγμή  θα παραμένουν κλειστά  όσα άνοιγαν το Σάββατο για την εξυπηρέτηση των πελατών της.  

Η επικαιρότητα

Το 2020 το μέγιστο της βαθμολογία που θα λάβει η Ελλάδα θα είναι το ΒΒ οπότε ακολουθούν η Scope που δεν είναι αναγνωρισμένος οίκος και θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ+ στις 6 Μαρτίου ή 17 Ιουνίου 2020, ενώ οι Standards and Poor’s και DBRS θα αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε ΒΒ στις 24 Απριλίου 2020.
Η Moody’s κατά δήλωση της έχει αναφέρει ότι δεν θα προβεί σε άλλη αναβάθμιση, ωστόσο δεν θα ήταν απίθανο να πάριε γραμμή από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και να αναβαθμίσει την Ελλάδα ίσως στην κλίμακα Ba3 από Β1 δηλαδή κατά μια κλίμακα.
Η Moody’s θα είναι ο τελευταίος οίκος που θα αναβαθμίσει την Ελλάδα σε investment grade – όποτε αυτό συμβεί...
Στο μεταξύ η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που ζητάει η Ελλάδα εδώ και 1,5 χρόνο… δεν συναρπάζει τους θεσμούς.
Οι θεσμοί είναι της άποψης ότι η Ελλάδα ενώ έχει σημειώσει πρόοδο σε πολλά μέτωπα, ακόμη χρειάζεται να γίνουν πολλά ειδικά στο χρέος και ελλείψει βιωσιμότητας δεν συναινούν στις αλλαγές των συμφωνηθέντων των Eurogroup του 2018.
Ωστόσο αναζητούν μια φόρμουλα ώστε να επιβραβεύσουν την Ελλάδα χωρίς ωστόσο να αποδειχθούν μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων.
Να σημειωθεί ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,2% για το διάστημα 2021 και 2022 θα ισοδυναμούσε με όφελος για την Ελλάδα 5 δισεκ. περίπου.
Όμως θα δοθούν και τα περίπου 5 δισεκ. κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες ANFAS περίπου 5 δισεκ.
Είναι λοιπόν αδύνατο να δοθεί ένα δώρο στην Ελλάδα 10 δισεκ. όταν μάλιστα διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 32-33 δισεκ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλό τζίρο

Πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,9690 ευρώ με πτώση -2,50% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,71 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank βρέθηκε στα 1,8360 ευρώ με πτώση -1,02% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,83 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,25 ευρώ με πτώση -2,40% με όγκο 783 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8775 ευρώ με πτώση -3,36%  με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,25 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,34 ευρώ με πτώση -1,47%  και κεφαλαιοποίηση 597 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3800 ευρώ με πτώση -2,56% με όγκο 307 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 175 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στα 15,70 ευρώ με άνοδο +0,64% και κεφαλαιοποίηση 310 εκατ. ευρώ

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές  

Πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι Φουρλής, Jumbo και Μυτιληναίος.
Στον αντίποδα, ενισχύθηκαν οι ΓΕΚ Τέρνα και ο ΟΛΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 32,69 με πτώση -0,85% με την κεφαλαιοποίηση στα 12,09 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,70 ευρώ με πτώση -0,51% και αποτίμηση 6,57 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,30 ευρώ με πτώση -0,65% και αποτίμηση 997 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4650 ευρώ στο -0,60% και κεφαλαιοποίηση 571 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,60 ευρώ με πτώση -1,02% και αποτίμηση 3,73 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,00 με πτώση -1,55% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,56 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,28 ευρώ με πτώση 2,24% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 20,40 ευρώ με άνοδο +0,49% και κεφαλαιοποίηση 2,25 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,9050 ευρώ με πτώση -2,41% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,98 ευρώ με πτώση -2,47% και κεφαλαιοποίηση 2,58  δισ. ευρώ
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ στα 7,60 ευρώ, με πτώση -0,91% και κεφαλαιοποίηση 809 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis στα 5,67 ευρώ, με πτώση -3,24% και κεφαλαιοποίηση στα 293 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) στα 0,1154 ευρώ, με πτώση 2,86% και κεφαλαιοποίηση 112 εκατ. ευρώ.

Ράλι στα ελληνικά ομόλογα λόγω κοροναϊού με το 10ετές 1,14%, με την Ιταλία 1,06% το spread 8 μ.β.

Στροφή στα επενδυτικά καταφύγια δηλαδή στα ομόλογα σημειώνεται σε όλη την Ευρώπη επιδρώντας και στην ελληνική αγορά που σημειώνει ράλι και λόγω της πολιτικής αναβάθμισης της Fitch.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο από 1,31% έχει υποχωρήσει στο 1,14% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,06%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,14% με το αμερικανικό 10ετές 1,70% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 81 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,74 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,09% με απόδοση αγοράς 0,12% και απόδοση πώλησης 0,06%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 110,03 μονάδες βάσης και απόδοση 0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,92 μονάδες βάσης και απόδοση 0,32% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020 στο 0,32%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,42 μονάδες βάσης και απόδοση 0,48% με το ιστορικό χαμηλό 0,48% στις 27 Ιανουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,27 μονάδες βάσης και απόδοση 0,73%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,83  μονάδες βάσης και απόδοση 1,02% με απόδοση αγοράς 1,05% και απόδοση πώλησης 0,99%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,63 μονάδες βάσης και απόδοση 1,14% με απόδοση αγοράς 1,17% και απόδοση πώλησης 1,10%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020 στο 1,1380%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 127,38 μονάδες βάσης και απόδοση 1,56%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 130,42 μονάδες βάσης και απόδοση 1,89%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 137,61 μονάδες βάσης και απόδοση 2,06%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,06% σημειώθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2020.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 149 μονάδες βάσης από 160 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 119 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 4.074 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,19% ή 119 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Μεγάλη βελτίωση και στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Ανάκαμψη στην Ιταλία  

Σημαντική βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία λόγω της στροφής των επενδυτών στα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια εξαιτίας της επιδημίας. 
Να σημειωθεί ότι ειδικά το ράλι στην Ιταλία οφείλεται και στην διατήρηση των δυνάμεων της κεντροαριστεράς σε μια από τις δύο περιοχές που διεξήχθησαν εκλογές.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στις 27 Ιανουαρίου 2020 στο 1,06%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 27/1/2020 στο -0,35% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7450%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,09% με το ιστορικό χαμηλό -0,16% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,06% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,02% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,06% και με ιστορικό χαμηλό 0,75% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,61%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης