Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βερβεσός (ΔΣΑ): Ανθρώπινο δικαίωμα η ιδιοκτησία, άρα και επιτακτική η ουσιαστική προστασία της

Βερβεσός (ΔΣΑ): Ανθρώπινο δικαίωμα η ιδιοκτησία, άρα και επιτακτική η ουσιαστική προστασία της
H μεσαία ιδιοκτησία αποτελεί την οικονομική και κοινωνική «ραχοκοκκαλιά» της χώρας μας, γι΄αυτό και το δικηγορικό σώμα εναντιώθηκε στην επιβολή των ΕΕΤΗΔΕ, ΕΝΦΙΑ, του συμπληρωματικού του φόρου, αλλά και στην ατεκμηρίωτη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων
Η ιδιοκτησία αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα γι'αυτό και πρέπει να προστατευθεί ουσιαστικά, όπως και τα κοινωνικά δικαιώματα γενικότερα, τόνισε κατά την παρέμβασή του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομελείας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός, στο 37ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ.
Ο κ. Βερβεσός τόνισε ότι η μεσαία ιδιοκτησία αποτελεί την οικονομική και κοινωνική «ραχοκοκκαλιά» της χώρας μας, γι΄αυτό και το δικηγορικό σώμα εναντιώθηκε έμπρακτα στην επιβολή του ΕΕΤΗΔΕ και του ΕΝΦΙΑ, και ιδιαίτερα του συμπληρωματικού του φόρου, αλλά και στην αλόγιστη και ατεκμηρίωτη αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Αναφέρθηκε ιδιαίτερα «στην πρόσφατη, αιφνιδιαστική και χωρίς καμιά δημόσια διαβούλευση επιβολή δικαστικού ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αρμοδιότητας του Πολυμελούς Πρωτοδικείου, ποσού άνω των 240.000 ευρώ, η οποία θα μπορούσε ερμηνευτικά να επεκταθεί και στις κτηματολογικές αγωγές και δίκες, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τους ιδιοκτήτες που θα διεκδικήσουν τις περιουσίες τους από το Δημόσιο ή τρίτους ή και σε άλλες περιπτώσεις».
Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, δήλωσε ότι αυτονόητα η ΠΟΜΙΔΑ «συμπαρατάσσεται με όλους τους άλλους επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς στην νομοθετική κατάργηση του άδικου αυτού μέτρου, το οποίο στην ουσία θα αποτελέσει ένα ακόμη εμπόδιο στην πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη».
Με ιδιαίτερη έμφαση αναφέρθηκε ο κ. Βερβεσός «στη γραφειοκρατική «μέγγενη» που παρακωλύει επί μήνες τις εμπράγματες δικαιοπραξίες με δεκάδες χειρόγραφα ακόμη εκδιδόμενα πιστοποιητικά και βεβαιώσεις και χαιρέτισε την προσπάθεια που γίνεται για την ψηφιοποίηση του Κτηματολογίου, που θα δώσει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στους επαγγελματίες για έλεγχο των κτηματολογικών εγγραφών και ειδικότερα τη δυνατότητα άμεσου ελέγχου ιδιοκτησιακών τίτλων στους δικηγόρους, γεγονός που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ασφάλεια των συναλλαγών».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης