Τραπεζικά νέα

Μετά την εμπλοκή στην πώληση της Praxia Bank και τα μπρος πίσω της Viva επήλθε συμφωνία με Atlas μοιράζονται την δυνητική ζημία

Μετά την εμπλοκή στην πώληση της Praxia Bank και τα μπρος πίσω της Viva επήλθε συμφωνία με Atlas μοιράζονται την δυνητική ζημία
Μετά από πολλά εμπρός πίσω, υπαναχωρήσεις και αναιρέσεις αρχικών συμφωνιών μάλλον επίκειται συμφωνία μεταξύ Atlas Capital και Viva για την Praxia Bank
(upd5)Συμφωνία επήλθε μεταξύ της Viva και της Atlas Capital για την Praxia Bank μια υπόθεση που έτεινε να εκτυλιχθεί σε σήριαλ και φιάσκο.
Η συμφωνία εδράζεται στο γεγονός ότι εάν δεν επικυρωθεί από τις εποπτικές αρχές το deal μεταξύ Viva και Atlas Capital για την Praxia, τα 20 εκατ της επένδυσης της Viva θα επιμεριστούν σχεδόν 50% προς 50% ως ζημία.
Το deal πρακτικά συνεχίζει να παραμένει στον αέρα καθώς θα απαιτηθεί χρόνος για να πάρει σχετικές εγκρίσεις ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος ο SSM να μην εγκρίνει το deal.
Η Atlas Capital ο βασικός μέτοχος με ποσοστό 100% και ο επικεφαλής του ομίλου B. Diamond υποπίπτουν σε συνεχή λάθη καθώς βρίσκονται σε αδιέξοδο έχοντας χάσει σχεδόν 95 εκατ. 
Και ενώ την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020 θα έκλεινε το deal μεταξύ της Praxia και της Viva, στις 26 Ιανουαρίου διαφώνησαν γιατί η Viva ανακάλεσε ένα όρο που είχε θέσει.
Ότι δηλαδή επενδύει τα 20 εκατ ανεξαρτήτως εάν θα πάρει ή όχι το πράσινο φως από τους εποπτικούς μηχανισμούς.
Στις 26 Ιανουαρίου λοιπόν η πλευρά Χ. Καρόνη του επικεφαλής της Viva ανακάλεσε την δέσμευση ότι ακόμη και εάν δεν πάρει τις εγκρίσεις θα αναλάβει την ζημία των 20 εκατ της αρχικής επένδυσης.
Τα 20 εκατ του τιμήματος θα εξελιχθούν ως εξής περίπου 15 εκατ χρειάζεται η Praxia για να λειτουργήσει μέχρι να δοθεί το τελικό πράσινο φως από τον SSM σε διάστημα 6-8 μηνών.
Οπότε στην Atlas Capital θα μείνουν 4-5 εκατ από τα 20 εκατ του τιμήματος.
Μετά το σήριαλ και τις εμπλοκές φαίνεται ότι βρέθηκε μια φόρμουλα, ένας συμβιβασμός μεταξύ Viva και Atlas Capital.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση της Praxia Bank
 
Την υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ της Atlas Merchant Capital και της Viva Wallet Holdings, ανακοίνωσε η Praxia Bank.
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η συναλλαγή θα πρέπει να εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Η Praxiabank ανακοινώνει ότι η Atlas Merchant Capital, 100% μέτοχος της Τράπεζας, υπέγραψε δεσμευτική συμφωνία για την πώληση του συνόλου των μετοχών της στην Viva Wallet Holdings.
Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών.
Η UBS Europe SE ενεργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος της Praxiabank και της Atlas Merchant Capital»

Τι προηγήθηκε

Τελικώς η υπόθεση της Praxia Bank είναι πολύπαθη καθώς μετά την απόσυρση της Παγκρήτιας από την διεκδίκηση… φαίνεται ότι υπάρχει εμπλοκή και με την Viva.
Το bankingnews είχε αποκαλύψει ότι η πρόταση της Viva ήταν διάτρητη καθώς ανέφερε ότι προσφέρει 20 εκατ δηλώνοντας ότι ακόμη και εάν δεν εγκριθεί το deal από τις εποπτικές αρχές τότε ήταν διατεθειμένοι να χάσουν τα 20 εκατ.
Το σημείο αυτό ήταν που αρχικώς επέτρεψε στην Atlas Capital και τον Diamond να συμφωνήσουν με την Viva γνωρίζοντας ότι από τα 20 εκατ τα 15 εκατ θα πήγαιναν στην διατήρηση εν ζωή της τράπεζας και μόνο 5 εκατ θα κατέληγαν στον βασικό μέτοχο την Atlas Capital.
Το ερώτημα που εγείρετο είναι Λάτσης, Diorama και το Βρετανικό fund Hedosophia θα αποδέχονταν να χάσουν 20 εκατ καθώς η πιθανότητα να μην εγκριθεί το deal δεν ήταν αμελητέα.
Έτσι λοιπόν ενώ στις 24 Ιανουαρίου φαινόταν συμφωνία στις 26 Ιανουαρίου Viva και Atlas Capital διαφώνησαν για την Praxia.
Η Viva έκανε πίσω και πλέον ανακάλεσε την βασική της πρόταση ότι ακόμη και εάν δεν πάρει εγκρίσεις θα υποστεί την ζημία των 20 εκατ.
Τώρα η Viva ζητάει να αποζημιωθεί εάν δεν πάρει τις σχετικές εγκρίσεις από τον SSM και την ΤτΕ.

Altas και Diamond χάνουν 95 εκατ για να κερδίσουν 5 εκατ - Συγκρίνοντας την προσφορά Viva και Παγκρήτιας για την Praxia

Τελικώς ο Bob Diamond και η Atlas Capital μπορούν να γραφούν στο βιβλίο Γκίνες για τις πολλές αποτυχίες τους και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.
Η περιβόητη επένδυση στην Κεντρική Αφρική αποδείχθηκε παταγώδης αποτυχία.
Η προσπάθεια να αντλήσει νέα κεφάλαια μέσω νέου fund στέφθηκε με… αποτυχία.
Φθάνοντας στην Praxia Bank όπου αποδείχθηκε ασυνεπής επενδυτής.
Για να μην οδηγηθεί η Praxia Bank σε resolution σε εκκαθάριση η Atlas Capital είχε δύο επιλογές είτε να βρει κεφάλαια και να επενδύσει – σενάριο αδύνατο καθώς η Altas Capital συρρικνώνεται – είτε να πουληθεί.
Στο μεσοδιάστημα η Atlas Capital για να μην χρεοκοπήσει η Praxia Bank τα κεφάλαια της ήταν οριακά επένδυσε πριν τα τέλη Δεκεμβρίου 5 εκατ ευρώ.
Φθάνοντας στο σήμερα.
Στις 23 Ιανουαρίου 2020 ο Diamond της Atlas Capital ήρθε στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Μιχάλη Σάλλα της Παγκρήτιας.
Η ΤτΕ είχε συμφωνήσει στο deal υπό την αίρεση ότι η απορρόφηση θα ξεκινήσει άμεσα.
Η πρόταση της Παγκρήτιας ήταν η εξής, η Atlas Capital θα αποκτήσει το 10% αρχικά των μεριδίων που θα μετατραπούν σε μετοχές καθώς υπάρχει ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης.
Για την Αναστασία Σακελλαρίου την CEO της Praxia είχαν συμφωνήσει τα δύο μέρη ότι θα εκπροσωπούσε την Atlas Capital στο ΔΣ της Παγκρήτιας.
Ο Diamond όμως ενημέρωσε την Παγκρήτια ότι ακολούθως θα συναντήσει και την Viva του Καρόνη στην οποία συμμετέχουν Λάτσης, Diorama και το Βρετανικό fund Hedosophia.
Και ενώ ο βρετανός Diamond ενημέρωσε τον Σάλλα ότι η πρόταση είναι άκρως ενδιαφέρουσα αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι θα κλείσει το deal λίγες ώρες αργότερα ο Diamond ανακάλεσε και έκλεισε συμφωνία με Viva και Καρόνη (o X. Καρόνης είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Viva).
To θέμα είναι τι συμφωνία έκλεισε με την Viva;
Η Viva προσφέρει 20 εκατ αλλά περίπου τα 15 εκατ θα μείνουν στην Praxia για να μπορέσει να λειτουργήσει.
Να σημειωθεί ότι για να εγκριθεί ο φάκελος για την αγοραπωλησία θα απαιτηθούν 6-8 μήνες.
Άρα η Atlas Capital έκανε ένα deal 5 εκατ καθώς μόνο τόσα – πιθανότατα να μην πάρει και τίποτε – τελικώς από την πώληση της Praxia bank.
Με αυτό τον τρόπο εγγράφει ζημία 95 εκατ σε σύνολο 100 εκατ που επένδυσε.
Εν τω μεταξύ η Viva επενδύει 20 εκατ χωρίς να γνωρίζει εάν θα πάρει τις σχετικές εγκρίσεις, έχει μάλιστα δηλώσει ότι εάν δεν πάρει τις εγκρίσεις ή το fit and proper θα αποδεχθεί την ζημία των 20 εκατ ευρώ.
Το βασικό ερώτημα είναι ότι η Viva θέλει την τραπεζική άδεια για να μετατρέψει τους λογαριασμούς Viva σε τραπεζικούς λογαριασμούς και όχι για να αναπτυχθεί σε τράπεζα.
Καίγεται δηλαδή μια τραπεζική άδεια άδικα.
Η πρόταση της Παγκρήτιας ήταν πιο ξεκάθαρη θα επέτρεπε στην Παγκρήτια να αυξήσει τα μεγέθη της έχοντας αποκτήσει τραπεζική άδεια γενικής τραπεζικής και ταυτόχρονα θα έδινε την δυνατότητα στην Atlas Capital μέσω του 10% που θα ήλεγχε να ανακτήσει μέρος της επένδυσης στην Praxia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης