Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JPMorgan: Αγοραστικές ευκαιρίες δημιουργεί ο κοροναϊός – Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές

tags :
JPMorgan: Αγοραστικές ευκαιρίες δημιουργεί ο κοροναϊός  –  Τι πρέπει να προσέξουν οι επενδυτές
Η JPMorgan σε report της συγκρίνει τον νέο κοροναϊό με την επιδημία του SARS στις αρχές του 2000
Τους κλάδους τους οποίους μπορεί να πλήξει η επιδημία του κοροναϊού στην Κίνα, εξετάζει σε report της η JPMorgan, λαμβάνοντας υπόψη της τις αντίστοιχες επιπτώσεις που είχε ο SARS τόσο στις ασιατικές όσο και στις διεθνείς αγορές.
Οι αναλυτές του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου τονίζουν, πάντως, ότι είναι ακόμη αρκετά νωρίς να συγκρίνει κάποιος τον νέο ιό με τον SARS αλλά το καλύτερο που έχουν να πράξουν οι επενδυτές είναι να προσέξουν ορισμένες τοποθετήσεις τους.
«Όταν υπάρξουν ανησυχίες για θέματα υγείας είτε τοπικά είτε παγκόσμια, ή για τρομοκρατικά κτυπήματα, η ιστορία έχει δείξει ότι εκείνη ακριβώς τη στιγμή δημιουργούνται αγοραστικές ευκαιρίες και όχι ευκαιρίες για να πουλήσει κάποιος μετοχές», υπογραμμίζεται στην ανάλυση της JPMorgan.
Προθέτει ότι ακόμη και στην περίπτωση του SARS το 2003 το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχθηκαν οι τοπικές αγορές, ενώ στην τρέχουσα περίοδο οι επενδυτές δεν θα πρέπει να φοβούνται και τόσο πολύ, καθώς «οι κινεζικές αρχές αντέδρασαν με ταχύτητα».
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/corona%20vs%20sars.jpg?itok=9_7NY2V6
Είναι, όμως, σωστό να γίνεται αυτή η σύγκριση, δηλαδή μεταξύ κοροναϊού και SARS;
Σύμφωνα με τη JPMorgan «η τρέχουσα επιθυμία σαφώς θυμίζει τον SARS, ο οποίος ξεκίνησε στα τέλη του 2002 και εξαιτίας του βρήκαν τον θάνατο 774 άνθρωποι, ενώ νόσησαν πάνω από 8000 άνθρωποι.
Στην περίπτωση του SARS το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 2002, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ειδοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2003.
Αντίθετα οι κινεζικές αρχές κινήθηκαν με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού».
Το δεύτερο στοιχείο που εξετάζει ο χρηματοπιστωτικός όμιλος είναι οι επιπτώσεις του SARS στην οικονομία.
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί για την Κίνα της JPMorgan ο κλάδος τουρισμού ήταν αυτός που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, με τα έσοδα να υποχωρούν κατά 27% μεταξύ του α’ και του β’ τριμήνου του 2003.
Υπήρξε, επίσης, ισχυρή πτώση στις λιανικές πωλήσεις, στις μετακινήσεις πληθυσμών και στις μεταφορές εμπορευμάτων.
Ισχυρότερο ήταν το πλήγμα που δέχθηκαν οι αγορές, με το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ να χάνει σχεδόν το 1/5 της κεφαλαιοποίησής του σε διάστημα λίγων μηνών.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/MSCI%20china%20world.jpg?itok=sTEJ3wcf
Πάντως τόσο το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ όσο και ο δείκτης MSCI China ανέκαμψαν μετά από μερικούς μήνες και μάλιστα εμφάνισαν πολύ καλή πορεία.
Η JPMorgan τονίζει ότι από τη στιγμή που μία πολύ πιο δύσκολη περίπτωση όπως αυτή του SARS είχε τελικά θετική κατάληξη για τις αγορές, τότε το ζήτημα του κοροναϊού θα τις βλάψεις, βέβαια, αλλά αυτό θα είναι παροδικό.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/market%20performance%20during%20pandemic.jpg?itok=M3UMwf3a
Τι συστήνει ο οίκος στους επενδυτές;
Καλύτερα να αγοράσουν τώρα που υποχωρούν οι αποτιμήσεις των μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης