Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ - Έγινε ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος παγκοσμίως

tags :
H Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ - Έγινε ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος παγκοσμίως
Η Κίνα προχωρά ακάθεκτη και ξεπερνάει τις ΗΠΑ στο παγκόσμιο εμπόριο
Το 2018, το εμπόριο αντιπροσώπευε το 59% του παγκόσμιου ΑΕΠ, σχεδόν 1,5 φορές από το 1980.
Σε αυτό το χρονοδιάγραμμα, το διεθνές εμπόριο έχει μεταβληθεί σημαντικά - όχι μόνο όσον αφορά τον όγκο και τη σύνθεση, αλλά και από τις χώρες που ο υπόλοιπος κόσμος στηρίζεται στις σημαντικότερες εμπορικές τους σχέσεις.
Τώρα, υπάρχει μια κρίσιμη μετατόπιση στο τοπίο και μπορεί να σας εκπλήξει να μάθετε ότι η Κίνα έχει ήδη ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως τον πιο κυρίαρχο εμπορικό εταίρο στον κόσμο.
Το σημερινό infographic προέρχεται από το Ινστιτούτο Lowy και αντλεί στοιχεία από τη βάση δεδομένων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις διμερείς εμπορικές ροές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ΗΠΑ ή η Κίνα είναι μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος για κάθε χώρα από το 1980 έως το 2018.
Πριν από το 2000, οι ΗΠΑ βρισκόταν στο τιμόνι του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς περισσότερο από το 80% των χωρών εμπορεύονταν με τις ΗΠΑ περισσότερο από ό, τι με την Κίνα.
Μέχρι το 2018, ο αριθμός αυτός μειώθηκε απότομα σε μόλις 30%, καθώς η Κίνα πήρε ταχεία θέση σε 128 από 190 χώρες.
Οι ερευνητές επισημαίνουν την είσοδο της Κίνας στο 2001 στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ως σημαντικό σημείο καμπής στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις της Κίνας.
Η δραματική μετατόπιση που ακολούθησε αποδεικνύεται σαφώς στην οπτικοποίηση μεταξύ του 2005 και του 2010, σε ορισμένες χώρες που έχουν μπει στην κινεζική επιρροή, ιδίως στην Αφρική και την Ασία.
Με την πάροδο του χρόνου, η κυριαρχία της Κίνας έχει αυξηθεί δραματικά.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι η Κίνα και οι Η.Π.Α. έχουν μια αμφιλεγόμενη εμπορική σχέση, καθώς και τα δύο έθνη αγωνίζονται για την πρώτη θέση.

Image


Image

Image

Image

Image


Μια ιστορία δύο οικονομικών

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είναι ανταγωνιστές με πολλούς τρόπους, αλλά για να είναι επιτυχείς, πρέπει να βασίζονται ο ένας στον άλλο για αμοιβαία επωφελή εμπόριο.
Οι ΗΠΑ ζητούν πιο ισορροπημένες εμπορικές συμφωνίες με την Κίνα.
Στην πραγματικότητα, μια δημοσκόπηση στο μέσο του 2018 δείχνει ότι το 62% των Αμερικανών θεωρεί ότι οι εμπορικές τους σχέσεις με την Κίνα είναι άδικες.
Από το 2018, αμφότερα τα μέρη αντιμετωπίζουν μια γερή σχέση, επιβάλλοντας σημαντικούς δασμούς στα καταναλωτικά και βιομηχανικά αγαθά - και τα αντίποινα φθάνουν σε μεγαλύτερα και μεγαλύτερα ύψη:



Ενώ επί του παρόντος έχει επιτευχθεί μια λεπτή εκεχειρία, ο εμπορικός πόλεμος έχει προκαλέσει σημαντική συρρίκνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι θα συνεχίσει να έχει επιπτώσεις το 2021.
Ταυτόχρονα, η σφαίρα επιρροής της Κίνας συνεχίζει να αυξάνεται.

Μία ζώνη, ένας δρόμος (One Belt, One Road), μία εμπορική διεύθυνση;

Η Κίνα χρηματοδοτεί μεγάλα και σημαντικά έργα υποδομών σε ολόκληρη την Ασία και την Αφρική - αλλά μια ευρύτερη πρωτοβουλία βρίσκεται πίσω από αυτο.
Η πρωτοβουλία της Κίνας «One Belt, One Road» (OBOR), που σχεδιάζεται για την ολοκλήρωση του 2049, προχωράει με έντονο ρυθμό.
Μόνο το 2019, οι κινεζικές εταιρείες υπέγραψαν συμβάσεις ύψους έως 128 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την έναρξη κινεζικών έργων υποδομής μεγάλης κλίμακας σε διάφορες χώρες.
Ενώ η οικοδόμηση νέων αυτοκινητοδρόμων και λιμένων στο εξωτερικό είναι επωφελής για τους κινέζους χρηματοδότες, η OBOR είναι επίσης για τη δημιουργία νέων αγορών και εμπορικών οδών για κινεζικά προϊόντα στην Ασία.
Πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι η επέκταση της υποδομής του προγράμματος OBOR και η βελτίωση των επιδόσεων στην εφοδιαστική οδήγησαν σε θετικές επιπτώσεις στις εξαγωγές της Κίνας.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι το νέο δίκτυο υποδομών μετασχηματίζει ήδη το παγκόσμιο εμπόριο, ενδεχομένως ενισχύοντας τη θέση της Κίνας ως τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο παγκοσμίως για τα επόμενα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης