Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε κατάσταση συναγερμού για τον κοροναϊό, ανησυχεί ο ΠΟΥ - Στους 106 οι νεκροί στην Κίνα, πάνω από 90.000 τα κρούσματα

Σε κατάσταση συναγερμού για τον κοροναϊό, ανησυχεί ο ΠΟΥ - Στους 106 οι νεκροί στην Κίνα, πάνω από 90.000 τα κρούσματα
Αυξάνονται τα κρούσματα του κοροναϊού και εκτός Κίνας - Μέτρα προστασίας από πολλές χώρες της υφηλίου, με αρκετές να καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την επαρχία Ουχάν
(upd) Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η επιδημία του κοροναϊού, μετά τόσο από τις ανακοινώσεις της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχώς αυξάνεται αλλά και την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) να τον χαρακτηρίσει ως «σοβαρό κίνδυνο» παγκοσμίως και όχι μόνο για τις κινεζικές περιοχές όπου έχουν αναφερθεί θάνατοι.
Ο ιός ο οποίος ξεκίνησε από την επαρχία Ουιχάν έχει εξαπλωθεί σε αρκετές περιοχές της Κίνας, ενώ κρούσματά του έχουν εμφανιστεί σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο.
Βάσει των τελευταίων στοιχείων από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές της Κίνας, ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα ανέρχεται στους 106  ενώ γίνεται λόγος για σχεδόν 1.300 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
Οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας Χουμπέι (κεντρική Κίνα), όπου ξέσπασε η επιδημία, έκαναν λόγο για 24 νέους θανάτους και 1.291 κρούσματα, γεγονός που σημαίνει ότι ο αριθμός των ασθενών που έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό ανέρχεται σε πάνω από 4.000 σε όλη την κινεζική επικράτεια.

Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι ανακοινώθηκε και ο πρώτος θάνατος στο Πεκίνο, δηλαδή εκτός της επαρχίας Ουχάν.
Ωστόσο πηγές σε νοσοκομεία της Κίνας αναφέρουν ότι τα πραγματικά κρούσματα έχουν φθάσει τους 90.000 στην Κίνα και η κυβέρνηση κρύβει το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.
Την ίδια ώρα, το Χονγκ Κονγκ προειδοποιεί ότι πρέπει να ληφθούν «δρακόντεια» μέτρα και υπολογίζει τα κρούσματα σε 40.000.
Με βάση τα μαθηματικά μοντέλα για την διάδοση του κινεζικού ιού, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών αρχών, στον οποίο δεν λαμβάνονται υπ ' όψιν παρά μόνο οι επισήμως εντοπισμένες περιπτώσεις.
Επιπρόσθετα το οικονομικό γραφείο τη κινεζικής Εθνικής Επιτροπής Υγείας ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει, ως πρώτο βοήθημα, το ποσό των 8,7 δισ. δολαρίων προκειμένου να ενισχυθούν οι υπηρεσίες υγείας αλλά και τα μέτρα προστασίας για να μην εξαπλωθεί ο ιός.
Image
Την ίδια στιγμή πάντως, η Κίνα διαβεβαιώνει τον ΟΗΕ ότι «έχει την πλήρη δυνατότητα» και την «πίστη» ότι μπορεί να νικήσει «τη μάχη εναντίον της επιδημίας».
Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ ανέφερε στον γ.γ. του ΟΗΕ, Antonio Guterres ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μια «κρίσιμη στιγμή», εκθέτοντας στον ΓΓ την κατάσταση και τα μέσα που έχει επιστρατεύσει για να αντιμετωπίσει τον νέο κοροναϊό.
Η Κίνα «συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα με ανοικτό πνεύμα, με διαφάνεια και επιστημονικό συντονισμό» είπε ο Κινέζος πρεσβευτής, τονίζοντας ότι με «συναίσθηση της ευθύνης της, η Κίνα δεν φείδεται καμιάς προσπάθειας για να ανακόψει την εξάπλωση του ιού και να σώσει ζωές».

Τι γνωρίζουν οι Αρχές

Ο υπουργός της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας Ma Xiaowei, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι τα στοιχεία που γνωρίζουν οι αρχές για τον ιό είναι περιορισμένα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η περίοδος επώασης του κοροναϊού μπορεί να κυμαίνεται από μία έως 14 ημέρες και ότι ο ιός είναι μολυσματικός κατά την επώαση, το οποίο δεν ίσχυε με το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS), έναν άλλο κοροναϊό που επίσης ξεκίνησε από την Κίνα και στοίχισε τη ζωή σε 800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο το 2002 και το 2003.
Οι προσπάθειες να ανακοπεί η εξάπλωσή του, που περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής περιορισμούς στις μετακινήσεις και τα ταξίδια και ακυρώσεις μεγάλων γεγονότων, θα ενταθούν, δήλωσε ο Ma  στο πλήθος των δημοσιογράφων που είχαν συγκεντρωθεί για να ενημερωθούν την δεύτερη ημέρα των αργιών για το κινεζικό νέο έτος.
Την ίδια ώρα, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο Donald Trump τονίζει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν στην Κίνα κάθε βοήθεια που τυχόν χρειαστεί, ενώ προσθέτει ότι αν και στις ΗΠΑ τα περιστατικά είναι περιορισμένα, οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
Επίσης αυξάνονται οι χώρες που λαμβάνουν προληπτικά μέτρα κατά της μετάδοσης του κοροαναϊού, με τελευταία τη Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε τη δημιουργία ειδικού σχεδίου δράσης για το θέμα.
Image
Μάχη με τον χρόνο για το εμβόλιο από τους επιστήμονες

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι επιστήμονες στην Κίνα αλλά και σε όλο τον κόσμο προκειμένου να καταφέρουν να αναπτύξουν εγκαίρως ένα εμβόλιο ενάντια στον κοροναϊό, όπως αναφέρει το Euronews.
Οι επιδημιολόγοι εποχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τον ιό και στη συνέχεια εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο ενδεχόμενο μεταλλάξεων.
Ο Γκάο Φου από το κινεζικό κέντρο επιδημιολογικού ελέγχου και πρόληψης εξηγεί: «Αυτή τη φορά παρακολουθούμε πολύ στένα τα πράγματα ιδίως σε ότι αφορά τη διαφορά μεταξύ κοροναϊών και άλλων ιών. Δεν έχουμε δει σαφή μετάλλαξη του ιού μέχρι στιγμής είτε από περιβαλλοντικά δείγματα είτε από δείγματα ασθενών.
Σύμφωνα με την ιολογία όμως, ο ιός δεν πρόκειται να παραμείνει όπως είναι τώρα χωρίς καμία μετάλαξη»
Οι επιστήμονες ζητούν απαντήσεις.
Το πιο βασικό για τον έλεγχο της επιδημίας είναι ο ακριβής καθορισμός της περιόδου μετάδοσης του ιού.
Στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Γαλλία η εργασία είναι εντατική.
«Παίρνουμε αυτό το νέο δείγμα και προσπαθούμε να αναπτύξουμε τον ιό.
Για να το κάνουμε αυτό, θα τον βάλουμε σε κύτταρα που είναι κατάλληλα για αυτό τον σκοπό.
Είναι μια κουραστική δουλειά γιατί πρόκειται για έναν ιό που δεν αναπτύσσεται καλά. Θα προσπαθήσουμε να τον βάλουμε στις καλύτερες δυνατές συνθήκες, ώστε να έχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη του ιού σε λίγες ημέρες», δήλωσε ο Αρνό Φοντανέ διευθυντής του τμήματος Υγείας του Ιν. Παστέρ.
Στην Κίνα δόθηκε άδεια σε τέσσερις εταιρείες να παράγουν τα τεστ που ανιχνεύουν τον κοροναϊό.
Σε μια από αυτές ανακλήθηκαν όλες οι άδειες, ενώ παράγονται περίπου 200.000 τεστ ημερησίως.

Που έχουν καταγραφεί κρούσματα


Σημειώνεται πως πέραν της Κίνας, κρούσματα έχουν καταγραφεί σε δώδεκα ακόμα χώρες.
Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις πρόκειται για Κινέζους που είτε επισκέφθηκαν είτε έφυγαν για διάφορους λόγους από την Ουχάν, την πόλη από όπου ξέσπασε η επιδημία.
 
Ταϊλάνδη: Πέντε κρούσματα

Πρόκειται για τέσσερις Κινέζους από την Ουχάν και μια Ταϊλανδή που είχε ταξιδέψει στην πόλη αυτή.
Στην Ταϊλάνδη αναφέρθηκε το πρώτο κρούσμα εκτός Κίνας, την 8η Ιανουαρίου.
 
ΗΠΑ: Πέντε κρούσματα

Πρόκειται για πέντε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί και βρίσκονται στην Καλιφόρνια, στην Αριζόνα, στο Ιλινόι και στην Ουάσινγκτον.
Όλοι τους είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν, σύμφωνα με τις αρχές.
 
Αυστραλία: Τέσσερα κρούσματα

Επιβεβαιώθηκαν την 25η Ιανουαρίου.
Ο πρώτος ασθενής αφίχθη από την Ουχάν στη Μελβούρνη μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι άλλοι τρεις είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.
 
Μαλαισία: Τέσσερα κρούσματα

Πρόκειται για τέσσερις Κινέζους από την Ουχάν που πήγαν για διακοπές στη Μαλαισία.
Ανάμεσά τους είναι μια γυναίκα 66 ετών και δύο μικρά αγόρια που είχαν φθάσει δύο ημέρες νωρίτερα από τη Σιγκαπούρη και ένας άνδρας 40 ετών που μπήξε στη χώρα με λεωφορείο που μετέφερε ομάδα κινέζων τουριστών.
 
Σιγκαπούρη: Τέσσερα κρούσματα

Το πρώτο εντοπίστηκε την 23η Ιανουαρίου, είναι ένας 66χρονος άνδρας που έφθασε από την Ουχάν τρεις ημέρες νωρίτερα.
Ο 37χρονος γιος του που τον συνόδευε επίσης επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί.
Όπως και μια κάτοικος της Ουχάν, 52 ετών, που έφθασε την 21η Ιανουαρίου. Το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε την Κυριακή, πρόκειται για έναν 36χρονο που είχε φθάσει την Τετάρτη.
 
Γαλλία: Τρία κρούσματα

Πρόκειται για τα πρώτα στην Ευρώπη.
Οι τρεις ασθενείς είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στην Κίνα.
 
Ιαπωνία: Τρία κρούσματα.

Το πρώτο είναι αυτό ενός 30χρονου, που εισήχθη τη 10η Ιανουαρίου σε νοσοκομείο έπειτα από τη διαμονή του μερικές ημέρες νωρίτερα στην Ουχάν.
 
Ταϊβάν: Τρία κρούσματα

Το πρώτο είναι μια γυναίκα περίπου πενήντα ετών που έφθασε στη νήσο από την Ουχάν, όπου διαμένει.
 
Νότια Κορέα:Τρία κρούσματα

Το πρώτο είναι αυτό μιας 35χρονης Κινέζας, που έφθασε αεροπορικώς στη Σεούλ τη 19η Ιανουαρίου από την Ουχάν. Δύο ακόμη άνθρωποι που ταξίδεψαν σε αυτή την πόλη επίσης επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί.
 
Βιετνάμ: Δύο κρούσματα.

Πρόκειται για δύο Κινέζους, έναν άνδρα που αφίχθη στη χώρα τη 13η Ιανουαρίου από την Ουχάν και τον γιο του, κάτοικο της πόλης Χο Τσι Μινχ, που μολύνθηκε κατόπιν, ανακοίνωσαν οι αρχές την 23η Ιανουαρίου.
 
Νεπάλ: Ένα κρούσμα

Ανακοινώθηκε την 24η Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν άνδρα 32 ετών που επέστρεψε την 9η Ιανουαρίου από τη Ουχάν.
 
Καναδάς: Δύο ύποπτα κρούσματα

Εντοπίστηκαν στο Τορόντο. Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου πενήντα ετών και τη σύζυγό του που είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν και έφθασε στην καναδική πόλη την 22η Ιανουαρίου.

Ποιες χώρες αποκρίνουν πολίτες τους από την Κίνα

Μία σειρά χωρών φροντίζει να απομακρύνει πολίτες της από την Κίνα, κυρίως διπλωμάτες αλλά και προσωπικό πολυεθνικών εταιρειών, προκειμένου να περιοριστεί η πιθανότητα να ασθενήσουν με τον νέο κοροναϊό.
Σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Reuters πρόκειται για τις ακόλουθες:

Γαλλία: Αναμένεται ότι θα επαναπατρίσει τους περισσότερους από τους 800 πολίτες της που ζουν στην περιοχή του Ουχάν.

Ιαπωνία: Οργανώνει πτήσεις τσάρτερ για όσους Ιάπωνες πολίτες επιθυμούν να εγκαταλείψουν την περιοχή Ουχάν.

Ισπανία: Σχεδιάζει τον επαναπατρισμό όλων των Ισπανών πολιτών που ζουν στο Ουχάν σε συνεργασία με τις κινεζικές αρχές.

ΗΠΑ: Ανακοίνωσαν ότι θα εκκενώσουν πλήρως το προσωπικό του προξενείου που διαθέτουν στο Ουχάν.

Βρετανία: Βρίσκεται σε επαφές με κινεζικές αρχές προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση ώστε οι Βρετανοί πολίτες που βρίσκονται στο Ουχάν να γυρίσουν είτε στη Βρετανία είτε να μεταβούν σε άλλες χώρες.

Καναδάς: Εξετάζει τρόπους να επαναπατρίσει περί των 167 υπηκόων της που ζουν στο Ουχάν.

Ρωσία: Διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την εκκένωση των υπηκόων της από την επαρχία Ουχάν και Ουμπέι, δήλωσε η πρεσβεία της Ρωσίας στην Κίνα.

Ολλανδία: Αναζητά τρόπους για να επαναπατρίσει περί των 20 υπηκόων της από την Ουχάν

Ποιοι κλάδοι και μετοχές κινδυνεύουν περισσότερο από τον κοροναϊό

Με δεδομένο ότι η Κίνα είναι μία τεράστια αγορά για τους περισσότερους κλάδους και στόχος εξαγωγών για σχεδόν όλες τις εταιρείες της υφηλίου, οι αναλυτές εξετάζουν ποιοι τομείς μπορούν να δεχθούν το ισχυρότερο πλήγμα, σε περίπτωση μάλιστα που η κατάσταση επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse και της Citigroup οι τομείς που φαίνεται να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις – κάτι που αποτυπώνεται και στην πορεία των μετοχών τους- είναι αυτοί λιανικών πωλήσεων, εστίασης, ξενοδοχείων αλλά και ταξιδιών.
Άλλωστε αρκετοί πολυεθνικοί όμιλοι αναγκάστηκαν να διακόψουν προσωρινά τη λειτουργία τους επί κινεζικού εδάφους, προκειμένου να προστατεύσουν τους εργαζόμενούς τους από τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του κοροναϊού.
Βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών της Credit Suisse οι εταιρείες (σ.σ.: η κατάταξη στον πίνακα που ακολουθεί) που μπορούν να δεχθούν εξαιρετικά ισχυρές πιέσεις είναι πολυεθνικές όπως η Estee Lauder και Nike, οι οποίες αντλούν το 17% του κύκλου εργασιών τους από την κινεζική αγορά.
Εάν η εξάπλωση του κοροναϊού συνεχιστεί, τότε η Credit Suisse εκτιμά ότι τα κέρδη ανά μετοχή των δύο εταιρειών μπορεί να μειωθούν από 3% έως και 5% για το α’ τρίμηνο 2020.
Image
Ένας ακόμη κλάδος που δέχεται ισχυρές πιέσεις είναι ο ξενοδοχειακός, μετά και την απαγόρευση περισσότερων από 35 εκατ. Κινέζων να ταξιδέψουν, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.
Σύμφωνα με τη Citigroup εταιρείες όπως η Marriott, Hilton και Hyatt Hotels, με πολύ υψηλή έκθεση στην Κίνα, «είδαν» τις μετοχές τους να υποχωρούν άνω του 6% σε πέντε συνεδριάσεις.
Σημειώνεται ότι το 7,5% των προμηθειών της Marriott προέρχεται από την Κίνα, ενώ της Hyatt φθάνει στο 10%.
Φυσικά και οι μετοχές εταιρειών καζίνο βρίσκονται στο στόχαστρο, με δεδομένη ότι η κίνηση στην κινεζική περιοχή του Macao έχει μειωθεί κατά 60%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης