Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπάθεια αντίδρασης με χαμηλό τζίρο

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπάθεια αντίδρασης με χαμηλό τζίρο

ΑΓΟΡΑ: Με τις αγορές της Ευρώπης να ανοίγουν υψηλότερα σήμερα και να υποχωρούν λίγο οι ανησυχίες για τον ιό στην Κίνα, η εγχώρια αγορά λόγω και των καλών ειδήσεων στο εσωτερικό έχει λόγους για αντίδραση. Η έκδοση ομολόγου 15ετούς διάρκειας και η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων σε νέα ιστορικά χαμηλά, δίνουν ένα αέρα αισιοδοξίας.

Η αναβάθμιση της Fitch σύμφωνα με εκτιμήσεις από την αγορά φαίνεται ότι θα έχει συνέχεια, αφού πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλοι οίκοι. Η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο χάρτη, αλλά πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, να γίνουν αποκρατικοποιήσεις και να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση. Να αποκτήσουμε καλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να γίνουν επενδύσεις.

Πολλοί ξένοι ακόμα δεν έχουν πεισθεί και πώς να πεισθούν άλλωστε, όταν επί σειρά ετών τους λέγαμε ότι αλλάζουμε και κάναμε ελάχιστα. Πρέπει λοιπόν να δουν έργα. Μέχρι τότε ίσως άλλοι να έχουν τον πρώτο λόγο στην πορεία των τιμών των μετοχών. Το ΧΑ ξεκίνησε με ήπια άνοδο.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν οι πρώτες δημοσιεύσεις. Θα θέλαμε να μάθουμε όσο πιο νωρίς γίνεται τα αποτελέσματα χρήσης 2019 και κυρίως να μάθουμε τις εκτιμήσεις των διοικήσεων για το 2020. Αν βλέπουν δηλαδή καλή αύξηση κερδοφορίας όπου θα δώσουν καλύτερους δείκτες αποτίμησης.

Χρειάζεται προσοχή, γιατί βλέπουμε κάποιες αποτιμήσεις να φουσκώνουν, χωρίς να δικαιολογούνται. Δεν πιστεύουμε πως όλες οι εισηγμένες μπορούν να βελτιώσουν τα μεγέθη τους άμεσα. Θα χρειαστεί χρόνος. Όσες μπόρεσαν τα προηγούμενα χρόνια να συμμαζευτούν, έχουν περισσότερες ελπίδες.

Για αρκετές τα δάνεια παραμένουν βραχνάς, αλλά αν οι τράπεζες μείωναν τα επιτόκια ίσως να έπαιρναν καλές ανάσες. Αυτά θα θέλαμε να τα δούμε στις λογιστικές καταστάσεις. Υπάρχουν και εκείνες οι εισηγμένες από τις οποίες περιμένουμε υλοποίηση παλαιότερων αποφάσεων που ανακοινώθηκαν αλλά δεν έχουν προχωρήσει.

AUTOHELLAS: Στα πρώτα δευτερόλεπτα έκανε όγκο 70 χιλ. τεμάχια. Στα 7,94 ευρώ με άνοδο 1% και αποτίμηση 387 εκατ. ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ήπιο ξεκίνημα. Χαμηλός ο όγκος αλλά δεν περίμεναν κάτι διαφορετικό οι αναλυτές. Και στην Ευρώπη είναι ήπια η αντίδραση. Η Πειραιώς ενισχύεται αλλά κάτω από 1% και οι υπόλοιπες συστημικές έχουν μικρότερη άνοδο.

ΑΔΜΗΕ: Και πάλι βρίσκει… τοίχο στα 2,50 ευρώ. Στο άνοιγμα πήγε στα 2,48 ευρώ και αμέσως γύρισε στα 2,44 ευρώ.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Χθες έκλεισε κάτω από τα 10 ευρώ. Για να δούμε να θα βρει δυνάμεις να επανέλθει.

ΔΕΗ: Χωρίς διαθέσεις για σημαντική υποχώρηση παρά τη μεγάλη άνοδο που έχει καταγράψει.

INSIDERS: Βγαίνουν πωλήσεις στα ψηλά κάποιων μετοχών από βασικούς μετόχους. Οι περισσότεροι το αποδίδουν σε προσπάθεια βελτίωσης της διασποράς καθώς όντως είναι περιορισμένη σε συγκεκριμένες εισηγμένες. Για κάποιες άλλες μάλλον δεν μπορούμε να ισχυριστούμε το ίδιο.

AUDIO VISUAL: Οι μετοχές που θα μπουν είναι πάρα πολλές και φυσικά ανεβάζουν την αποτίμηση. Το business plan είναι αισιόδοξο και μακάρι να προχωρήσει. Όμως δεν αποκλείουμε νέα αύξηση κεφαλαίου, εκτός και αν στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, οι τράπεζες σβήσουν κάποια δάνεια.

QUEST: Στα 9,10 ευρώ η μετοχή και αγοράζεται από κάποιους καθώς βλέπουν ότι το growth υα συνεχιστεί. Δεν υπάρχουν βέβαια και πολλά κομμάτια ελεύθερα.

SPACE HELLAS: Στα 5,56 ευρώ με αποτίμηση 36 εκατ. ευρώ. Φαίνεται πως προσπαθεί να διασπάσει ανοδικά τη συσσώρευση των τελευταίων μηνών. Είναι και αυτό το έργο που θα γίνει από την κυβέρνηση και πολλοί τη βλέπουν φαβορί.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2019 η καθαρή θέση ήταν στα 16 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 40,2 εκατ. ευρώ. Τα ταμειακά διαθέσιμα ήταν στα 7,1 εκατ. ευρώ. Βελτιωμένη η κερδοφορία αλλά οφείλεται στη μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων και στη μη ύπαρξη έκτακτων εξόδων που υπήρχαν στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2018.
Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στις 783 χιλ. ευρώ από 638 χιλ. ευρώ.

Θέλουμε καλύτερη πορεία στο δεύτερο εξάμηνο και καλές προοπτικές για το 2020 ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί μία νέα ανοδική κίνηση που φαίνεται ότι είναι στα σκαριά. Τουλάχιστον αυτό δείχνει το ταμπλό.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης