Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πέτσας: Η Ελλάδα επιστρέφει στο μέλλον – Υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη 30/1

tags :
Πέτσας: Η Ελλάδα επιστρέφει στο μέλλον – Υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη 30/1
Έχουμε αφήσει πίσω την κρίση, αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αυτοπεποίθηση είπε ο κ.Πέτσας
Τη θέση ότι η Ελλάδα επιστρέφει στο μέλλον διατύπωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch αλλά και στη σημερινή έκδοση του 15ετους ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου.
«Η Ελλάδα επιστρέφει στο μέλλον
Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας υπήρξε διπλή αναβάθμιση για την Ελλάδα:  
- Η Διεθνής Διαφάνεια κατέγραψε για τη χώρα μας βελτίωση επτά θέσεων στον δείκτη αντίληψης διαφθοράς.
Ανέβασε τη χώρα στην 60ή από την 67η θέση, όπου βρισκόταν πέρυσι.
Έτσι η Ελλάδα είναι μια, από τις λίγες χώρες που βελτίωσαν σημαντικά τη θέση τους, ενώ αντίθετα είχε χάσει πόντους μεταξύ 2017 και 2018.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Έκθεση σημειώνει τη δημιουργία της Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, η οποία ιδρύθηκε με το πρώτο νομοσχέδιο της  κυβέρνησης περί επιτελικού κράτους.
-Την ίδια στιγμή, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα “ΒΒ” από “BB-” με θετική προοπτική, φέρνοντάς μας ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα.  
Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η βιωσιμότητα του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης συνεχίζει να βελτιώνεται, υποστηριζόμενη από το σταθερό πολιτικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα, από τη διαρκή αύξηση του ΑΕΠ και από την καλύτερη δημοσιονομική επίδοση σε σχέση με τους στόχους.
Υπογραμμίζει ακόμη ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει ταχεία πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στην εργασία και το κεφάλαιο.
Σημειώνει, επίσης, την έναρξη αντιμετώπισης των ζητημάτων ποιότητας ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, καθώς και τις προσπάθειες για νέα ώθηση στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Αναλάβαμε, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός το χρέος να κάνουμε τη “χώρα αγνώριστη” σε σχέση με το αρνητικό παρελθόν.
Και το χρέος αυτό, θα εκπληρώσουμε» είπε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κ.Πέτσας, τονίζοντας ότι «η επιστροφή της Ελλάδας στο μέλλον απεικονίζεται και στις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες στο Νταβός».
«Μέσα από όλα αυτά, επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμη φορά, σε διεθνές επίπεδο, η εικόνα της Ελλάδας, που έχει αφήσει πίσω της την κρίση και αντιμετωπίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση.
Οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές βλέπουν τη θετικά τη χώρα μας μετά την 7η Ιουλίου, ενθαρρυμένοι από τη μείωση των φόρων και της γραφειοκρατίας, την υλοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων  και την πολιτική σταθερότητα.
Επιβεβαιώθηκε, ταυτόχρονα, το αυξημένο ενδιαφέρον τους για συνεργασία σε τομείς όπως η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση απορριμμάτων και η αγορά ακινήτων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτηρίστηκε από κορυφαίες Ευρωπαϊκές προσωπικότητες ως «ο πιο πράσινος Πρωθυπουργός που είχε ποτέ η Ελλάδα» (Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Frans Timmermans)  και ως «ο Πρωθυπουργός  που εφαρμόζει πραγματικά εντατικές μεταρρυθμίσεις» (Καγκελάριο Γερμανίας Angela Merkel).
Όλα αυτά πιστοποιούν ότι η Ελλάδα επιστρέφει.
Μια ακόμη απόδειξη για αυτό είναι η σημερινή έκδοση 15ετούς Ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου.
Μια έκδοση που καλύπτει το χρονικό διάστημα μέχρι το 2035, πέραν δηλαδή της περιόδου που η βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους καλύπτεται από τις αποφάσεις του Eurogroup» ανέφερε ο κ.Πέτσας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην παρουσία του πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις μνήμης στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που παρίσταται Έλληνας πρωθυπουργός, είπε πως σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζεται για πρώτη φορά επίδομα γέννησης ύψους 2.000 ευρώ, ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη 30/1 έρχεται στην Ολομέλεια για κύρωση η Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ και υποστήριξε πως την Πέμπτη 30/1 θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού
Όπως ανακοίνωσε ο κ.Πέτσας, αύριο Τετάρτη 29/1 ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.
Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση που θα έχει ο Michel προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση απόψεων για το θέμα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027.
Την Πέμπτη 30/1 ο Πρωθυπουργός θα συγκαλέσει το Υπουργικό Συμβούλιο.
Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για την αξιολόγηση του έργου του εξαμήνου και τον προγραμματισμό του επόμενου.
Το Σάββατο 1/2 θα μεταβεί στην Πορτογαλία για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής «Φίλων της Συνοχής» για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 και την Κυριακή 2/2 ο Πρωθυπουργός  θα μεταβεί στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας και στο ‘Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για μια σειρά επαφών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης