Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Βρετανία έδωσε στην Huawei περιορισμένη πρόσβαση στα δίκτυα 5G, αγνοώντας τις ΗΠΑ

tags :
Η Βρετανία έδωσε στην Huawei περιορισμένη πρόσβαση στα δίκτυα 5G, αγνοώντας τις ΗΠΑ
Η απόφαση αποτελεί νίκη για την Huawei δεδομένου ότι έχει αποκλειστεί από την αγορά της Αυστραλίας της Ιαπωνίας
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η Huawei θα αποκτήσει πρόσβαση στα δίκτυα 5G, αποκλείοντας παράλληλα τον Κινέζικο τεχνολογικό γίγαντα από συγκεκριμένες «ευαίσθητες λειτουργίες».
Επιπροσθέτως, θα υπάρξει ένα όριο στα δίκτυα εξοπλισμού που θα μπορούν να εξαγοραστούν από έναν "πωλητή υψηλού κινδύνου" για ένα συγκεκριμένο τμήμα της υποδομής, γνωστό ως Radio Access Network (RAN). Αυτό είναι ουσιαστικά το μέρος του δικτύου που συνδέει τα κινητά με σήμα 5G και αυτό το όριο καθορίστηκε στο 35%.
«Το ανώτατο όριο στο 35% διασφαλίζει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα εξαρτηθεί σε εθνικό επίπεδο από έναν προμηθευτή υψηλού κινδύνου, διατηρώντας παράλληλα τον ανταγωνισμό στην αγορά και επιτρέποντας στους φορείς εκμετάλλευσης να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν δύο πωλητές δικτύου Radio Access Network (RAN)» δήλωσε σήμερα η Βρετανική Αρχή για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο.
Η συγκεκριμένη κίνηση είναι αναμενόμενο πως θα προκαλέσει τριγμούς στις σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ ύστερα από την επιχείρηση της Ουάσιγκτον να αποκλείσει την Huawei από όσο το δυνατόν περισσότερες αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας.
Η ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι η Huawei αποτελεί κίνδυνο εθνικής ασφάλειας, επειδή ο εξοπλισμός της μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το Πεκίνο για κατασκοπεία.
Επιπλέον, οι πολιτικοί εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τους άρρηκτους δεσμούς της Huawei με το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.
Από την άλλη, η Huawei έχει επανειλημμένα αρνηθεί αυτούς τους ισχυρισμούς και οποιαδήποτε σχέση με την κυβέρνηση της Κίνας.
Η Huawei θεωρεί την απόφαση για την πρόσβαση στο Βρετανικό δίκτυο ως νίκη, δεδομένου ότι έχει αποκλειστεί από άλλες βασικές αγορές, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία και η Ιαπωνία.

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Βρετανούς Συντηρητικούς Βουλευτές

Να σημειωθεί πως το Σαββατοκύριακο ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo προειδοποίησε τη Βρετανία μέσω Twitter για μια «κρίσιμη απόφαση».
«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μπροστά του μια σημαντική απόφαση για το 5G» ανέφερε ο Pompeo, επισυνάπτοντας ένα άρθρο του Βρετανού Βουλευτή των Συντηρητικών, Tom Tugendhat, ο οποίος δήλωσε: «Μόνο τα έθνη που μπορούν να προστατεύσουν τα δεδομένα τους θα είναι κυρίαρχα».
Παράλληλα, κάποιοι Βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος προειδοποίησαν τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson.
Ο κυβερνητικός Βουλευτής Bob Seely δήλωσε στο BBC πως: «Αν δώσετε πρόσβαση στην Huawei, υπάρχει κίνδυνος ασφαλείας να επιτρέψετε στην Κίνα να εισβάλλει στην εθνική υποδομή».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης