Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τι προβλέπει το σχέδιο Trump για το Παλαιστινιακό - Erdogan: Εντελώς απαράδεκτο - «Όχι» και από τον Αραβικό Σύνδεσμο

tags :
Τι προβλέπει το σχέδιο Trump για το Παλαιστινιακό - Erdogan: Εντελώς απαράδεκτο - «Όχι» και από τον Αραβικό Σύνδεσμο
Την δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ υπό πολλές προϋποθέσεις πρότεινε ο Trump - Αναγνωρίζεται μόνο ένα κράτος, εκείνο του Ισραήλ
(upd6) Τη δημιουργία δύο κρατών, ως «μια ρεαλιστική λύση» προτείνει στο πολυαναμενόμενο σχέδιο του για το Παλαιστινιακό και την ειρήνη στη Μέση Ανατολή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump.
Το σχέδιο, το οποίο ο Trump χαρακτήρισε ως «τεράστιο βήμα προς την ειρήνη», θα αποτελέσει βάση για απευθείας διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έθεσε ως όρο για τη δημιουργία του παλαιστινιακού  κράτους την «σαφή απόρριψη της τρομοκρατίας», ορίζοντας την Ιερουσαλήμ ως αδιαίρετη πρωτεύουσα του Ισραήλ.

«Το όραμά μου είναι μια ευνοϊκή ευκαιρία και για τις δύο πλευρές, μια ρεαλιστική λύση δύο κρατών που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ένα παλαιστινιακό κράτος για την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο Trump από τον Λευκό Οίκο κατά την τελετή παρουσίασης του πολυαναμενόμενου 80σέλιδου σχεδίου, το «πιο λεπτομερές» που έχει ποτέ καταρτισθεί.

Το σχέδιο για ένα κράτος που θα είναι «εδαφικά συνεχές»

Έχοντας στο πλευρό του τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu, ο Αμερικανός πρόεδρος, τόνισε πως οι Παλαιστίνοι «αξίζουν μια καλύτερη ζωή», ωστόσο, όπως είπε, το «μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος» θα δει το φως της ημέρας μόνο κάτω από αρκετές «προϋποθέσεις», συμπεριλαμβανομένης της «σαφούς απόρριψης της τρομοκρατίας».
Παράλληλα ο Trump είπε πως θα μπορούσε να έχει «μια παλαιστινιακή πρωτεύουσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Όσον αφορά στο Ισραήλ ο Donald Trump υπογράμμισε ότι, «σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη», γιατί προσφέρει για πρώτη φορά έναν χάρτη – πλαίσιο με εδάφη που παραχωρεί, τα οποία έχει καταλάβει από το 1967.
Η Ιερουσαλήμ όπως είπε, θα παραμείνει η αδιάσπαστη πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους, αλλά εγγυάται την ελεύθερη πρόσβαση των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών πιστών.
Δεν έδωσε λεπτομέρειες ποια θα είναι τα σύνορα αυτής της ισραηλινής πρωτεύουσας, ενώ αναφέρθηκε στην ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους.
Όσον αφορά στους παράνομους οικισμούς δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να «αναγνωρίσουν την ισραηλινή κυριαρχία σε κατεχόμενα εδάφη», την έκταση των οποίων δεν διευκρίνισε.
Παράνομοι εβραϊκοί οικισμοί στην Δυτική Όχθη θα προσαρτηθούν στο ισραηλινό κράτος, αλλά η επικράτεια της Παλαιστινιακής Αρχής θα διπλασιαστεί.
Υποσχέθηκε ότι στο μέλλον θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος με εδαφική συνέχεια και όχι διάσπαρτοι θύλακες, εάν αποκηρύξουν οι κάτοικοί του την τρομοκρατία και συμμορφωθούν με την ειρηνική συνύπαρξη.
Ως αντάλλαγμα θα υπάρξει ταμείο στήριξης της παλαιστινιακής οικονομίας με χρηματοδοτήσεις σε έργα υποδομών και επενδύσεις.
Και όλα αυτά μετά την μεταφορά της αμερικανικής Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, την αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα υψίπεδα του Γκολάν, την περικοπή των αναπτυξιακών κονδυλίων προς τους Παλαιστινίους.
«Το όραμά μου περιέχει μια ευκαιρία win –win και για τις δυο πλευρές, μια ρεαλιστική λύση δυο κρατών που αντιμετωπίζει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει ένα παλαιστινιακό κράτος για την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο Trump.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι έστειλε σήμερα επιστολή στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmud Abbas, λέγοντας ότι το αμερικανικό σχέδιο είναι «μια ιστορική ευκαιρία» για τους Παλαιστινίους, να εξασφαλίσουν ένα ανεξάρτητο κράτος.
«Του εξήγησα ότι τα εδάφη που σχεδιάζονται για το νέο του κράτος θα παραμείνουν ανοικτά και χωρίς την ανάπτυξη» ισραηλινών οικισμών «για μια περίοδο τεσσάρων ετών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.
Κάλεσε τέλος τα μουσουλμανικά κράτη να στηρίξουν το σχέδιό του.
«Είναι καιρός ο μουσουλμανικός κόσμος να διορθώσει το λάθος που έκανε το 1948», είπε ο Trump, αναφερόμενος στην άρνηση αναγνώρισης του κράτους του Ισραήλ.


Για «ιστορική μέρα», κάνει λόγο το Ισραήλ

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού πρόεδρου Donald Trump για την Μέση Ανατολή σηματοδοτεί μια «ιστορική ημέρα», τόνισε σε δηλώσεις του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu, που σκοπό έχει να φέρει την ειρήνη στην περιοχή.
Θα δώσει, όπως υπογράμμισε ο κ Netanyahu δίνει ισραηλινή κυριαρχία στην κοιλάδα του Ιορδάνη, κάνοντας λόγο για ένα «ρεαλιστικό μονοπάτι» για την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή.
Όπως ανέφερε, το Ισραήλ «θα εφαρμόσει τους νόμους του στην κοιλάδα του Ιορδάνη» και σε όλους τους άλλους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και οι ΗΠΑ συμφώνησαν να αναγνωρίσουν ως μέρος του Ισραήλ, υποδηλώνοντας την προσάρτηση των εδαφών.
Με βάση το σχέδιο Trump, οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες δεν θα έχουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στο Ισραήλ, διευκρίνισε.
«Το σχέδιό σας προσφέρει στους Παλαιστίνιους ένα μονοπάτι προς ένα κατάλληλο κράτος», είπε ο Netanyahu στον Trump, προσθέτοντας πως «ίσως τους πάρει πολύ χρόνο για να φτάσουν στην αρχή αυτού του μονοπατιού».
'Εθεσε ως όρο για διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους, να αναγνωρίσουν το Ισραήλ ένα «Εβραϊκό κράτος», σημειώνοντας πως το Ισραήλ θα διατηρήσει το status quo σε περιοχές που δεν περιλαμβάνονται στο σχέδιο Trump.

Απορρίπτει το σχέδιο η Παλαιστίνη - H Ιερουσαλήμ δεν πωλείται, η συνωμοσία δεν θα περάσει, δηλώνει ο Abbas

Κανένας Παλαιστίνιος δεν μπορεί να δεχτεί ένα ανεξάρτητο κράτος χωρίς την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του, δήλωσε απόψε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmud Abbas σε μια πρώτη απάντηση στο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή του Αμερικανού προέδρου Donald Trump.
«Είναι αδύνατο, για οποιοδήποτε παιδί, 'Αραβα ή Παλαιστίνιου, να δεχτεί να μην έχει την Ιερουσαλήμ» πρωτεύουσα ενός παλαιστινιακού κράτους, τόνισε ο πρόεδρος Abbas για να δηλώσει το μέγεθος της άρνησης των Παλαιστινίων να δουν την Ιερουσαλήμ να γίνεται "αδιαίρετη" πρωτεύουσα του Ισραήλ, όπως προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Λέω στον Trump και στον Netanyahu, η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται, όλα τα δικαιώματά μας δεν πωλούνται.
Και η συμφωνία σας, η συνωμοσία, δεν θα περάσει», υποστήριξε.
Εν τω μεταξύ χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν νωρίτερα σήμερα στην πόλη της Γάζας εναντίον του σχεδίου, το οποίο όπως υποστηρίζουν ευνοεί υπερβολικά το Ισραήλ.
«Οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, Donald Trump για το σχέδιό του για το Μεσανατολικό είναι επιθετικές και οι προτάσεις του για την Ιερουσαλήμ είναι ανοησίες» δήλωσε ο αξιωματούχος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, Sami Abu Zuhri.
«Η ανακοίνωση του Trump είναι επιθετική και θα προκαλέσει πολλή οργή, δήλωσε ο Zuhri στο Reuters.
Η ανακοίνωση για την Ιερουσαλήμ είναι ανοησία και η Ιερουσαλήμ θα είναι πάντα μια γη για τους Παλαιστίνιους.
Οι Παλαιστίνιοι θα αντιταχθούν σε αυτή τη συμφωνία και η Ιερουσαλήμ θα παραμείνει παλαιστινιακή γη».
«Σήμερα λέμε ότι απορρίπτουμε αυτό το σχέδιο.
Δεν θα δεχτούμε υποκατάστατο για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους της Παλαιστίνης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Khalil al-Hayya, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του παλαιστινιακού κινήματος.
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας στη Βρετανία Husam Zomlot δήλωσε πως το σχέδιο του Αμερικανού προέδρου ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως στο Ισραήλ να ιδρύσει ένα κράτος-απαρτχάιντ.
«Η 28η Ιανουαρίου 2020 θα είναι η επίσημη νομική επισφράγιση της έγκρισης από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο Ισραήλ, προκειμένου να εφαρμόσει ένα πλήρες σύστημα απαρτχάιντ» δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Σήμερα ο Trump θα σπρώξει το Ισραήλ και τον Netanyahu πάνω από τον γκρεμό στο απαρτχάιντ» κατέληξε.

Αραβικός Σύνδεσμος για σχέδιο Trump: Μεγάλη απώλεια νόμιμων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων

Την αντίθεση του στο σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump για το Παλαιστινιακό εκφράζει ο Αραβικός Σύνδεσμος.
Σε δηλώσεις του ο γ.γ. του Αραβικού Συνδέσμου, Ahmed Aboul Gheit υποστήριξε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του Trump για τη Μέση Ανατολή συνεπάγεται μεγάλη απώλεια νόμιμων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων.
«Ο Αραβικός Σύνδεσμος μελετά προσεκτικά το αμερικανικό όραμα.
Είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε σοβαρή προσπάθεια γίνεται για την επίτευξη ειρήνης» ανέφερε ο Gheit.

Erdogan: Το ειρηνευτικό σχέδιο του Trump για τη Μέση Ανατολή δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό

Επίθεση κατά του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdsogan, σχολιάζει το ειρηνευτικό σχέδιο του πρώτου για τη Μέση Ανατολή.
«Το ειρηνευτικό σχέδιο του Trump που αφήνει την Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι το σχέδιο αυτό δεν υπηρετεί την ειρήνη.
«Αδιαφορεί για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων, επιχειρεί να νομιμοποιήσει την κατοχή του Ισραήλ» επεσήμανε ο Erdogan και τόνισε ότι «η Τουρκία είναι βασική χώρα στη Μέση Ανατολή».

Την άποψη των Παλαιστινίων αναμένει η Μόσχα

Η Μόσχα θα μελετήσει το αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Μέση Ανατολή, αλλά αυτό που προέχει είναι να εκφράσουν την άποψή τους γι' αυτό οι Παλαιστίνοι και οι εκπρόσωποι των άλλων αραβικών χωρών, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη Μέση Ανατολή και τις χώρες της Αφρικής, υφυπουργός Εξωτερικών Mikhail Bogdanov.
«Θα το μελετήσουμε.
Το κύριο είναι να εκφράσουν την άποψή τους οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες» δήλωσε ο Bogdanov αναφερόμενος στο ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump.
Όπως έγινε γνωστό αργά σήμερα 28 Ιανουαρίου, στη Μόσχα θα μεταβεί αύριο από την Ουάσινγκτον ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu,  όπου θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin για να του παρουσιάσει λεπτομερώς το αμερικανό σχέδιο ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή, δήλωσε στο πρακτορείο TASS η εκπρόσωπος Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης.
Από το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε πως ο Putin θα συναντηθεί με τον Νετανιάχου μεθαύριο Πέμπτη 30 Ιανουαρίου.

Διστακτική η ΕΕ, θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις που υποβλήθηκαν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναδιατύπωσε σήμερα Τρίτη 28 Ιανουαρίου τη «σταθερή» της δέσμευση για μια «διαπραγματευτική και βιώσιμη λύση δύο κρατών», λίγο μετά την παρουσίαση από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump του ειρηνευτικού σχεδίου για την Μέση Ανατολή, πολύ ευνοϊκό για το Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων.
Η ΕΕ «θα μελετήσει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις που υποβλήθηκαν», δήλωσε ο Josep Borrell, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.
Αλλά θα το πράξει με βάση τα όσα έχει ήδη εκφράσει, τόνισε, ζητώντας «την επανέναρξη των προσπαθειών που είναι επειγόντως αναγκαίες» ενόψει αυτής της διαπραγματευμένης λύσης.
 
Λονδίνο: Θα μπορούσε να είναι ένα θετικό βήμα

Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το σχέδιο Trump για το Μεσανατολικό, «θα μπορούσε να αποτελέσει ένα θετικό βήμα».
Μάλιστα για το θέμα συζήτησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson.
«Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Johnson.

Γερμανία: Υπάρχουν σημεία στο σχέδιο που αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο

Mόνο μια λύση «αποδεκτή και από τα δύο μέρη» μπορεί να «οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Heiko Maas, σχολιάζοντας το ειρηνευτικό σχέδιο Trump, λίγο μετά την ανακοίνωσή του από τον Αμερικανό πρόεδρο σήμερα Τρίτη 28 Ιανουαρίου.
«Η αμερικανική πρόταση εγείρει ερωτήματα που θα συζητήσουμε τώρα με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο Maas σε ανακοίνωσή του, αναφέροντας ανάμεσα σε αυτά τα ερωτήματα τη «συμμετοχή των μερών στη σύγκρουση σε μια διαπραγματευτική διαδικασία».
Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) Rolf Muetzenich επέκρινε έντονα σε δηλώσεις του το αμερικάνικο ειρηνευτικό σχέδιο υποστηρίζοντας πως, «Απαιτούνται σαφείς τοποθετήσεις από την πλευρά της ΕΕ και της Γερμανίας ως προς τα σημεία τα οποία αντίκεινται στο Διεθνές Δίκαιο».

Ιράν: Δεν είναι ειρηνευτικό σχέδιο, αλλά σχέδιο επιβολής και κυρώσεων

Το ειρηνευτικό σχέδιο του Donald Trump για τη Μέση Ανατολή είναι μονάχα μια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα σύμβουλος του προέδρου του Ιράν, απορρίπτοντάς το ως πρόταση επιβολής και κυρώσεων.
«Αυτή είναι μια συμφωνία μεταξύ του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) και της Αμερικής.
Αλληλεπίδραση με τους Παλαιστίνιους δεν υπάρχει στην ατζέντα της.
Αυτό δεν είναι ειρηνευτικό σχέδιο αλλά σχέδιο επιβολής και κυρώσεων», έγραψε ο Χισαμεντίν Ασένα στο Twitter μετά την παρουσίαση στην Ουάσινγκτον λεπτομερειών του σχεδίου.

Ιορδανία: Ένα παλαιστινιακό κράτος επί τη βάσει των συνόρων του 1967 είναι «ο μόνος δρόμος» προς την ειρήνη

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας A. Safadi δήλωσε σήμερα (28/1) ότι ο μόνος δρόμος για συνολική και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή είναι η εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάση των συνόρων του 1967 και με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσά του.
"Η Ιορδανία υποστηρίζει κάθε αληθινή προσπάθεια που στοχεύει στην επίτευξη δίκαιης και συνολικής ειρήνης την οποία οι πολίτες θα δεχτούν", δήλωσε ο Safadi σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την παρουσίαση του ειρηνευτικού σχεδίου της κυβέρνησης Trump στην Ουάσινγκτον.
Ο Safadi κάλεσε να διεξαχθούν σοβαρές και απευθείας διαπραγματεύσεις που θα επιλύσουν όλα τα θέματα του τελικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των ιορδανικών συμφερόντων, και προειδοποίησε για τις "επικίνδυνες συνέπειες μονομερών ισραηλινών μέτρων... που αποσκοπούν στην επιβολή νέας πραγματικότητας επί του εδάφους".

Τουρκία: Το σχέδιο Trump για την Μέση Ανατολή κλέβει παλαιστινιακά εδάφη

Η Τουρκία απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο του D. Trump τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί μια απόπειρα κλοπής παλαιστινιακών εδαφών και αφανισμού κάθε προοπτικής εγκαθίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους πλάι στο Ισραήλ.
«Αυτό το σχέδιο είναι ένα σχέδιο προσάρτησης που στόχος του είναι να σκοτώσει την λύση των δύο κρατών και να κλέψει παλαιστινιακά εδάφη», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζοντας «θνησιγενείς» τις προτάσεις του Trump.

Αίγυπτος: Να εξετάσουν προσεκτικά και ενδελεχώς το σχέδιο, καλεί τις δύο πλευρές

«Η Αίγυπτος καλεί τις δύο ενδιαφερόμενες πλευρές να εξετάσουν προσεκτικά και ενδελεχώς το αμερικανικό όραμα για να επιτευχθεί η ειρήνη και να ανοίξουν δίοδοι διαλόγου, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, για μια επανάληψη των διαπραγματεύσεων», ώστε να επιτευχθεί «μια δίκαιη και συνολική ειρήνη» και «η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους», ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης