Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Πώς οι κεντρικές τράπεζες κατόρθωσαν να καταστρέψουν τις αγορές - Οι αιτίες

BofA: Πώς οι κεντρικές τράπεζες κατόρθωσαν να καταστρέψουν τις αγορές - Οι αιτίες
Ο δείκτης S&P 500 εξαρτάται, σχεδόν αποκλειστικά, από την πορεία μόλις πέντε μετοχών, τονίζει η BofA
«Επίθεση» στη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών εξαπολύει η Bank of American σε έκθεσή της, υποστηρίζοντας ότι στην ουσία έχουν καταστρέψει τις αγορές.
Όπως τονίζει ο Benjamin Bowler, κορυφαίος αναλυτής του αμερικανικού χρηματοοικονομικού ομίλου, το μεγαλύτερο μέρος της ρευστότητας που υπάρχει στη Wall Street προέρχεται από τις συνεχείς «ενέσεις» που διοχετεύει η Fed στις αγορές.
Ουσιαστικά η ρευστότητα του S&P 500 δεν είναι και τόσο υψηλή, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται και από την εξαιρετικά έντονη διακύμανση που εμφανίζει ο δείκτης «φόβου» VIX.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/liquidity%20S%26P%20collapsing.jpg?itok=N_kzlNdU
Παράλληλα η μείωση της ρευστότητας παρατηρείται λίγο πριν το ξέσπασμα μίας κρίσης στις αγορές όπως έγινε τον Αύγουστο του 2011, τον Αύγουστο του 2015 και τον Φεβρουάριο του 2018, όταν ο δείκτης VIX εκτοξεύθηκε
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/realized%20vol%20morgan%20stanley_0.jpg?itok=VAbDQ5wX
Η ρευστότητα στις αγορές έχει την τάση να μειώνεται ότι αυτές είναι ιδιαίτερα εύθραυστες.
Και παρά το γεγονός ότι κάποιοι θα υποστηρίξουν ότι οι αγορές δεν είναι εύθραυστες καλό θα ήταν να προσέξουν το διάγραμμα που ακολουθεί.
Σε αυτό καταγράφεται η «ευαισθησία» του S&P 500 κατά τη διάρκεια του 2018, αν και η μεταβλητότητα εκείνη την περίοδο παρέμεινε περιορισμένη.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/hedge%20fund%20fragility.jpg?itok=DYAr0Lwr
Στην έκθεσή της η BofA επιμένει ότι ο S&P 500 το τελευταίο διάστημα είναι ένας δείκτης που μπορεί, μεν, να σημειώνει ρεκόρ αλλά αυτά εξαρτώνται αποκλειστικά από την πορεία μόλις πέντε εταιρειών, οι οποίες αντιστοιχούν στο 18% της κεφαλαιοποίησης του δείκτη, δηλαδή ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της φούσκας της τεχνολογίας το 2000.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/top%20five%20companies%20spx_3.jpg?itok=UBhSz3KC

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης