Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Julius Baer: Ο κοροναϊός δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες στις αγορές - Θα πλήξει το ΑΕΠ της Κίνας έως 1,9%

Julius Baer: Ο κοροναϊός δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες στις αγορές - Θα πλήξει το ΑΕΠ της Κίνας έως 1,9%
Η σημαντική πτώση αρκετών κλάδων, λόγω του κοροναϊού, έχει δημιουργήσει αγοραστικές ευκαιρίες στις αγορές, υποστηρίζει σε έκθεσή της η Julius Baer
Ο θανατηφόρος κοροναϊός από την Κίνα και οι ανησυχίες που προκαλεί θα συνεχίσουν να πιέζουν τις διεθνείς αγορές και να αποτελεί απειλή για τη διεθνή οικονομία, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Julius Baer («Coronavirus: Assessment of potential impact – A cross-asset view»).
O οίκος προχωρά και σε σύγκριση των επιπτώσεων μεταξύ κοροναϊού και SARS, τονίζοντας παράλληλα ότι σαφώς ο νέος ιός δεν έχει αποδειχθεί ακόμη τόσο καταστροφικός, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πλήξει σημαντικά τις αγορές και ορισμένους κλάδους.

Επίδραση στην κινεζική οικονομία

Καθώς το πρόβλημα είναι ακόμη σχετικά νέο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά την πραγματική επίπτωση στην κινεζική οικονομία.
Όλα θα εξαρτηθούν από την ταχύτητα και την έκταση εξάπλωσης του ιού.
Εάν ληφθεί υπόψη η κατάσταση που δημιούργησε ο SARS τότε θα πρέπει να αναμένεται μείωση ή ακόμη και διακοπή της βιομηχανικής παραγωγής, αλλά μικρή επίδραση στην εξαγωγική δραστηριότητα της Κίνας.
Σημειώνεται ότι ο SARS οδήγησε σε περιορισμό της κινεζικής ανάπτυξης κατά 1,1%.
Βάσει ορισμένων αναλύσεων που έχουν πραγματοποιηθεί αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται ότι η νέα επιδημία μπορεί να αφαιρέσει από το κινεζικό ΑΕΠ ανάπτυξη από 0,5% έως και 1,9% για το 2020.
Παρά ταύτα, όμως, οι αναλυτές της Julius Baer δεν προχωρούν σε υποβάθμιση της εκτίμησής τους, διατηρώντας την πρόβλεψη ότι η κινεζική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 5,8% για το 2020.
Image

Αγορές συναλλάγματος και ομολόγων

Η εξάπλωση του κοροναϊού έπληξε άμεσα τη συναλλαγματική αγορά, καθώς επηρέασε αρνητικά τη διάθεση ανάληψης ρίσκου εκ μέρους των επενδυτών και τους έστρεψε στα παραδοσιακά καταφύγια.
Αποτέλεσμα ήταν να ενισχυθούν νομίσματα όπως το ιαπωνικό γεν και το ελβετικό φράγκο.
Όπως ήταν φυσικό σημαντικές πιέσεις δέχθηκε το κινεζικό γουάν, ενώ αντίθετα δεν αναμένεται ότι η όλη υπόθεση θα επηρεάσει σημαντικά το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο εκ των πραγμάτων θεωρείται ως ένα από τα ασφαλέστερα νομίσματα.
Λιγότερο θετικό το περιβάλλον τόσο για το ευρώ όσο και για τα νομίσματα των ευρωπαϊκών χωρών εκτός Ευρωζώνης, με τη Julius Baer να τάσσεται υπέρ μίας πολύ προσεκτικής εξέτασης των επιλογών για όσους τοποθετούνται στη συναλλαγματική αγορά.
Το ίδιο που συνέβη στην αγορά συναλλάγματος, δηλαδή στροφή σε ασφαλή καταφύγια, καταγράφηκε και στην αγορά ομολόγων, με τους επενδυτές να αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους σε 10ετή αμερικανικά ομόλογα, με αποτέλεσμα η απόδοσή τους να υποχωρήσει στο 1,6% (από 1,8% που ήταν πριν από μία εβδομάδα).
Η Julius Baer τονίζει ότι το αμερικανικό 10ετές ομόλογο τείνει να αποτελεί το καλύτερο hedging σε περιπτώσεις αναταραχής (οποιουδήποτε είδους), αλλά προσθέτει ότι οι επενδυτές θα στραφούν εκ νέου σε ομόλογα όχι και τόσο ασφαλή (σ.σ.: αυτά με αξιολόγηση από ΒΒ- έως και ΒΒΒ), καθώς τους προσφέρουν καλύτερες αποδόσεις, έστω και εάν αυξάνουν το ρίσκο.
Image

Εμπορεύματα

Η αγορά εμπορευμάτων αναμένεται ότι θα δεχθεί ένα από τα πιο ισχυρά πλήγματα, κάτι που αποδεικνύεται και από το sell off που έχει καταγραφεί στο πετρέλαιο.
Οι επενδυτές ανησυχούν για πιθανή χαλάρωση της παγκόσμιας ανάπτυξης και φυσικά της κινεζικής οικονομίας, δηλαδή μίας οικονομίας που αποτελεί τον βασικό «καταναλωτή» για σχεδόν όλα τα εμπορεύματα.
Image

Η ορθή επενδυτική στρατηγική

Οι μετοχικές αγορές θα συνεχίσουν, βραχυπρόθεσμα, να δέχονται πιέσεις, με τα μεγαλύτερα «θύματα» να είναι τα χρηματιστήρια Κίνας και Χονγκ Κονγκ.
Έχει καταστεί σαφές ότι οι επιπτώσεις στις αγορές θα εξαρτηθούν από το τι θα συμβεί στο άμεσο μέλλον με την εξάπλωση του ιού.
Στην περίπτωση του SARS οι κινεζικές μετοχές αφού αρχικά βυθίστηκαν κατόπιν ακολούθησαν ανάκαμψη σχήματος V, εμφανίζοντας άνοδο 21,5% στο εξάμηνο που ακολούθησε μετά τη χαλάρωση της εμφάνισης νέων κρουσμάτων και θανάτων από τον συγκεκριμένο ιό.
Ο οίκος στην έκθεσή του υποστηρίζει ότι η πτώση σε αρκετές μετοχές δημιουργεί αγοραστικές ευκαιρίες ιδιαίτερα για όσους τοποθετούνται σε μακροχρόνιο ορίζοντα στις αγορές.
Ένας από τους κλάδους που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα είναι αυτός πολυτελών ειδών και σε αυτών εμφανίζονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης