Erdogan κατά πάντων: Επίθεση σε Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία - Αποβιβάζει στρατό στη Λιβύη - Έντονες αντιδράσεις

Erdogan κατά πάντων: Επίθεση σε Ρωσία, ΗΠΑ και Γαλλία - Αποβιβάζει στρατό στη Λιβύη - Έντονες αντιδράσεις
Έκτακτη συνεδρίαση των αρχηγών των φυλών στη Λιβύη μετά την εμφάνιση τουρκικών φρεγατών
Επίθεση σε όλα τα μέτωπα και μάλιστα ακόμη και στους μέχρι σήμερα υποτιθέμενους συμμάχους του εξαπέλυσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, την ίδια ώρα που πηγές του στρατάρχη Haftar υποστηρίζουν ότι η Τουρκία αποβιβάζει στρατό στη Λιβύη.
Η τελευταία είδηση οδήγησε σε έκτακτη σύσκεψη των αρχηγών των φυλών στη Λιβύη, οι οποίοι είναι αντίθετοι με την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη χώρα, ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος στράφηκε κατά τόσο της Ρωσίας (αναφορικά με τη Συρία) και κατά των ΗΠΑ (αναφορικά με τα αεροσκάφη F-35) αλλά και της Γαλλίας η οποία στηρίζει το στρατάρχη Haftar.

Τουρκικές φρεγάτες στα ανοιχτά της Τρίπολης - Αποβίβασαν στρατό και τεθωρακισμένα

Στην τακτική των προκλήσεων αλλά και της αδιαφορίας για τις εκκλήσεις και προειδοποιήσεις για κατάπαυση του πυρός και εφαρμογής του εμπάργο όπλων στη Λιβύη, επιμένει η Τουρκία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με αναφορές από την πλευρά του στατάρχη Khalifa Haftar, τουρκικές φρεγάτες αποβίβασαν στρατό και τεθωρακισμένα στην Τρίπολη.
Image
Την είδηση μετέδωσε και λίγες ώρες αργότερα το Libya Review αναφέροντας ότι δύο τουρκικές φρεγάτες εμφανίστηκαν ανοιχτά της Τρίπολης.
Image

Επίθεση Τουρκίας σε Macron: Η Γαλλία είναι ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα στη Λιβύη  

Η Τουρκία κατηγόρησε τη Γαλλία ότι είναι υπεύθυνη για την αστάθεια στη Λιβύη, απαντώντας στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου E. Macron στις οποίες επέκρινε τον Τούρκο ομόλογό του T. Erdogan ότι «αθέτησε την υπόσχεσή του» συνεχίζοντας να αναμιγνύεται στις λιβυκές υποθέσεις.
«Ο κύριος υπεύθυνος για τα προβλήματα στη Λιβύη από την αρχή της κρίσης το 2011 είναι η Γαλλία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών H. Aksoy.
«Αν η Γαλλία επιθυμεί να συμβάλει στην εγκαθίδρυση ειρήνης στην Λιβύη, θα πρέπει να σταματήσει τον Haftar», ανέφερε ο Τούρκος εκπρόσωπος, αναφερόμενος στον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης Haftar.
Το απόγευμα ο Γάλλος πρόεδρος Macron κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Παρίσι, δήλωσε πως «έχουμε παρατηρήσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών τουρκικά πολεμικά πλοία με επιβαίνοντες Σύρους μισθοφόρους να φτάνουν σε λιβυκό έδαφος.
Αυτό είναι μια ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο...», σημειώνοντας πως η συμπεριφορά της Τουρκίας αυτή τη στιγμή, έρχεται σε απόλυτη αντίφαση με όσα δεσμεύτηκε ο πρόεδρος Erdogan στη διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη.

Λιβύη: Έκτακτη συνεδρίαση των αρχηγών των φυλών για την παρουσία τουρκικών φρεγατών στην Τρίπολη

Έκτακτη συνεδρίαση των αρχηγών των φυλών λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ώρες στη Λιβύη.
Σύμφωνα με ανάρτηση στο LMNA η συνεδρίαση γίνεται προκειμένου να συνεκτιμηθεί η κατάσταση έπειτα την εμφάνιση δύο τουρκικών φρεγατών ανοιχτά την πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου είναι η έδρα της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του πρωθυπουργού, al Saraj αλλά και ειδικότερα των πληροφοριών για απόβαση τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή.
Image
Υπενθυμίζεται πως την Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας του πρωθυπουργού, al Sarajj, στηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος, T. Erdogan.

Erdogan: Oι ΗΠΑ ή να μας δώσουν τα F-35 ή τα λεφτά μας πίσω

Επίθεση και ενάντια στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος δήλωσε πως η Ουάσινγκτον και η Άγκυρα δεν έχουν κάνει πολλά για να επιλύσουν μια αντιπαράθεση για την αγορά από την Τουρκία ρωσικών αμυντικών πυραυλικών συστημάτων και τον εφοδιασμό της με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη παρά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ εντάθηκαν πέρυσι όταν η Τουρκία αγόρασε τα ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400, με αποτέλεσμα η Ουάσινγκτον να απειλήσει ότι θα επιβάλει κυρώσεις και να αναστείλει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα κατασκευής αμερικανικών μαχητικών F-35.
Η Ουάσινγκτον υπογραμμίζει πως οι S-400 δεν είναι συμβατοί με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και απειλούν τις δυνατότητες των αεριωθούμενων F-35 της Lockheed Martin. Η Άγκυρα απορρίπτει το επιχείρημα αυτό και διατείνεται πως οι S-400 δεν πρόκειται να ενσωματωθούν στα αμυντικά συστήματα της συμμαχίας.
Η Τουρκία έχει κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι χρονοτριβούν και παραβλέπουν την πρότασή της για σύσταση μιας κοινής ομάδας εργασίας για το θέμα με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αν και ο Erdogan και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump συμφώνησαν τον Νοέμβριο να ξεκινήσουν την εργασία για αυτήν.
"Προχωρήσαμε στους διορισμούς εκεί (στην Ουάσινγκτον), αλλά δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε σοβαρές προσπάθειες για αυτό ακόμη", είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το NTV.
"Το θέμα των S-400 έληξε. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπαναχωρήσουμε σ' αυτή τη συμφωνία", δήλωσε στους δημοσιογράφους στην πτήση της επιστροφής από τη Σενεγάλη.
Μερικές ημέρες μετά την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσινγκτον στα μέσα Νοεμβρίου, ο εκπρόσωπός του δήλωσε πως αξιωματούχοι της Τουρκίας και των ΗΠΑ είχαν αρχίσει να εργάζονται στο πλαίσιο του κοινού μηχανισμού για την αποτίμηση των S-400 και των F-35.
Ο Erdogan επανέλαβε επίσης την προειδοποίηση ότι η Άγκυρα θα μπορούσε να αναζητήσει αλλού μαχητικά. "Οι Ηνωμένες Πολιτείες είτε θα μας δώσουν τα χρήματα για αυτά είτε θα μας δώσουν τα μαχητικά", είπε ο Ερντογάν.
"Αν δεν μας δώσουν πίσω τα χρήματα... μπορούμε επίσης να βρούμε και να τα αγοράσουμε από αλλού ή να τα κατασκευάσουμε μόνοι μας".
Τον περασμένο μήνα, η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε έναν αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 738 δισεκ. ευρώ και κάλεσε τον Trump να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας και να απαγορεύσει την παράδοση των F-35 στην Άγκυρα λόγω της αγοράς των S-400.

Erdogan κατά Ρωσίας: Δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις για την Ιντλίμπ της Συρίας

Τη θέση ότι η Ρωσία δεν συμμορφώνεται με τις συμφωνίες του Σότσι και της Αστάνα όσον αφορά την κατάσταση στην Ιντλίμπ στη βορειοδυτική Συρία διατύπωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan.
Σημειώνεται πως η συμφωνία της Αστάνα προβλέπει ότι η πόλη και η περιφέρεια της Ιντλίμπ αποτελούν μια ζώνη αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων.
Ωστόσο, οι νέοι βομβαρδισμοί από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας, τις οποίες στηρίζει η Μόσχα, αυξάνουν τις ανησυχίες για ένα νέο προσφυγικό κύμα.
Σε δηλώσεις του από το προεδρικό αεροσκάφος  και κατά την επιστροφή του από τη Σενεγάλη στην Τουρκία, ο Erdogan υποστήριξε ότι η Άγκυρα έχει διαμηνύσει στη Μόσχα πως εξαντλείται η υπομονή της όσον αφορά τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ καθώς και ότι η Τουρκία θα κάνει ότι είναι απαραίτητο.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS