Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

H Coca Cola χορηγός εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι καταδικαστικές αποφάσεις

tags :
H Coca Cola χορηγός εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και οι καταδικαστικές αποφάσεις
Οι καταδικαστικές αποφάσεις κατά της Coca- Cola και σημερινή της μάχη με την εταιρεία «ΑΓΝH»
Ο πιο ισχυρός σπόνσορας στα περισσότερα Συνέδρια που συμμετέχει η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ο πολυεθνικός  όμιλος  Coca Cola αλλά και η θυγατρική της Coca Cola 3Ε οι οποίες πάντα με προθυμία καλύπτουν τα έξοδα των συνεδρίων.
Η διοίκηση του πολυεθνικού ομίλου φαίνεται να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν  τα στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού υλοποιούν ή συμμετέχουν σε συνέδρια νομικού ενδιαφέροντος που άπτονται των αρμοδιοτήτων της και σπεύδει μέσω χορηγιών να ξεδιψάσει τους συνέδρους δίνοντας το δυναμικό παρόν έτσι ώστε να μη λείπει τίποτα από το Συνέδριο που συμμετέχει ο ελεγκτής της αγοράς.
Από την άλλη πλευρά η Coca - Cola ως ο ισχυρός παίκτης της αγοράς με υψηλά μερίδια αγοράς  είναι ανάμεσα στις βασικές εταιρείες που ελέγχονται από την Επιτροπή  Ανταγωνισμού μετά από καταγγελίες που υποβάλλουν άλλες εταιρείες ποτών καθώς θεωρούν ότι ο βασικός  αντίπαλος τους νοθεύει τον ανταγωνισμό με επιχειρηματικές πρακτικές που κινούνται ενάντια της ελληνικής νομοθεσίας.
Το θέμα σε ρόλο σπόνσορα της Coca Cola σε συνέδριο που έδωσε το παρόν η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν ο λόγος ανταλλαγής επιστολών με καταγγέλοντες.
Σήμερα το BN φέρνει στο «φως» απάντηση της Ε.Α μετά από παράπονα που διατυπώθηκαν για το ρόλο της Coca – Cola σε ρόλο  χορηγού.
Στην απαντητική επιστολή που έλαβε ο ενδιαφερόμενος απορρίπτει τους ισχυρισμούς του, αναφέροντας  ότι η Ε.Α. δεν έθεσε υπό την αιγίδα της Συνέδρια που τυχόν θα πραγματοποιούσαν οι εταιρείες, και πρόσωπα, επισημαίνοντας  ότι ο φορέας του Συνεδρίου δεν γνώριζε τους χορηγούς της εκδήλωσης όταν ζητούσε τη στήριξη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Καταλήγοντας στην επιστολή αναφέρει ότι  τα παράπονα που διατυπώνονται είναι αβάσιμα, και με ένα περιπαικτικό σχόλιο, αναφέρει ότι αν κάποιος από τα μέλη της Επιτροπής ή της Γενικής Διεύθυνσης, ήπιε αναψυκτικό παραγωγής της εταιρείας Coca Cola ( εγώ δεν το πρόσεξα) δε θα επηρεαστεί κατά την εξέταση της υπόθεσης
Σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα εξετάσει την καταγγελία της εταιρείας « ΑΓΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΉ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕΡΙΟΎΧΩΝ ΠΟΤΏΝ, Θέτοντας ως βασικό θέμα την πώληση αναψυκτικών σε  γυάλινο μπουκάλι κάτω του κόστους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Coca Cola  είναι  ένας  από τους βασικούς  … πελάτες της Επιτροπής Ανταγωνισμού έχοντας  στο ενεργητικό της αρκετές επιβαρυντικές αποφάσεις.
 
Αποφάσεις κατά της Coca- Cola

1) Με αριθμό απόφασης 101/1990 απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού  η εταιρεία «Coca Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως ΑΕ» καταδικάστηκε  για καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας  θέση της και ειδικότερα για την εμπορική πολιτική τιμών κα εκπτώσεων που ασκούσε κατά το χρονικό διάστημα 1987-1989.

2) Με αριθμό 207/III/2022 με απόφαση της Ολομέλειας της Επιτροπής  Ανταγωνισμού καταδικάστηκε  για καταχρηστική εκμετάλλευση της δεσπόζουσας  θέσης και ειδικότερα για το χρονικό διάστημα 1991-1999.  
Για το σύστημα εκπτώσεων στόχου που είχε ως αναπόφευκτη συνέπεια την άσκηση πίεσης προς τους πρατηριούχους να διακινούν τα προϊόντα της , αποκλείοντας κατά αυτόν τον τρόπο ανταγωνιστικά προϊόντα.
Για μεθόδους διακριτικής μεταχείρισης προς όφελος των πρατηριούχων που συνεργάζονταν αποκλειστικά με την εταιρεία.
Επιπλέον διαπιστώθηκε διακριτική  μεταχείριση.
Η δραστηριότητα της εταιρείας έφτανε και στο δανεισμό ψυγείων  στους λιανοπωλητές .

Ανάλογες αποφάσεις  εκδόθηκαν  το 2004 και 2006 αλλά η Coca Cola, όπως όλα  δείχνουν συνέχισε τη ίδια στρατηγική με την εταιρεία «ΑΓΝΉ» να έρχεται σήμερα  να αποδείξει ότι η εταιρεία δίνει  αναψυκτικά κάτω τους κόστους στους λιανοπωλητές με την προοπτική να δημιουργήσει πίεση στις μικρομεσαίες και παραδοσιακές επιχειρήσεις της χώρας.
Οι νομικοί της εταιρείας «ΑΓΝΗ», θα πρέπει να αποδείξουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού τους ισχυρισμούς τους, όταν η Coca Cola είναι σε θέση να προσκομίσουν ένα κοστολόγιο το οποίο όπως λένε πηγές δεν είναι προϊόν έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά η εταιρεία διατηρεί ακόμη την …αξιοπιστία της  έναντι της Επιτροπής παρότι έχει έρθει ενώπιος- ενωπίω με αντίστοιχες πρακτικές κατά το παρελθόν και έχει καταδικαστεί.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης