Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Χαλαρώνει τις προϋποθέσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις η ΕΚΤ - Πώς θα επηρεαστούν οι ελληνικές τράπεζες

tags :
Χαλαρώνει τις προϋποθέσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις η ΕΚΤ - Πώς θα επηρεαστούν οι ελληνικές τράπεζες
Η ρυθμιστική αρχή  που καλύπτει τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης – τηρεί τελευταία αυτήν την πιο ήπια στάση  σύμφωνα με τραπεζίτες, εποπτικούς και αναλυτές αναφέρει ο διεθνής τύπος σε πρόσφατα άρθρα του
Νερό στο κρασί της φαίνεται να ρίχνει η ΕΚΤ και τούτο διότι η νέα διοίκηση νιώθει πως έχει πολύ πιέσει τις ευρωπαϊκές τράπεζες με τις αποφάσεις της.
Η κυρία ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης προσπαθεί να ανοίξει  το δρόμο για συγχωνεύσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών καθώς ενισχύεται η πεποίθηση ότι  το μέγεθος είναι βασικός παράγοντας για την αναζωογόνηση του χειμαζόμενου τραπεζικού τομέα όπως λένε έγκυρες πηγες.
Χαλαρώνει λοιπόν τις απαιτήσεις της η ECB σε περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων τραπεζών τόσο σε επίπεδο κεφαλαιακό όσο και ως προς τις απαιτήσεις που φαίνεται να έχει σε επίπεδο κόκκινων δανείων.
Και θα μπορούσε να πει κάποιος σε τι ενδιαφέρει αυτό τη χώρα μας;
Κι όμως έναν χρόνο πριν ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία όταν είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας είχα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχει χώρος για περαιτέρω ενοποίηση του τραπεζικού τομέα στη χώρα μας.
Στη χώρα μας λειτουργούν 36 τράπεζες ελληνικές και ξένες. Εννέα είναι τακτικά μέλη της Ενώσεως και 2 εξ αυτών είναι ξένες.
Στα συνδεδεμένα μέλη συγκαταλλέγονται οι συνεταιριστικές τράπεζες.
Την ίδια στιγμή η Πορτογαλία με την οποία μας αρέσει να συγκρινόμαστε διαθέτει 141 τράπεζες.
Η ρυθμιστική αρχή  που καλύπτει τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης – τηρεί τελευταία αυτήν την πιο ήπια στάση  σύμφωνα με τραπεζίτες, εποπτικούς και αναλυτές αναφέρει ο διεθνής τύπος σε πρόσφατα άρθρα του.
Μερικοί από τους αξιωματούχους της ΕΚΤ έχουν επίσης αντιμετωπίσει δημόσια το ζήτημα σε πρόσφατες ομιλίες σηματοδοτώντας  την απομάκρυνση  της ρυθμιστικής αρχής από την παγιωμένη θέση του παρελθόντος σε σχέση με τους αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για τις συγχωνεύσεις.
Υπενθυμίζεται πως ο Αντρέα Ενρία έρχεται και θα συναντήσει τις ελληνικές τράπεζες έχοντας συνομιλίες μαζί τους, στις 6 Μαρτίου.
Η ΕΚΤ επέδειξε ήδη ένα ανοιχτό πνεύμα με δύο ισπανικές μεσαίες τράπεζες, την Liberbank SA και την Unicaja Banco SA, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τη συγχώνευσή τους πέρυσι. Οι συνομιλίες με τη ρυθμιστική αρχή περιστράφηκαν γύρω από το κατά πόσο οποιοδήποτε επιπλέον κεφάλαιο χρειαζόταν θα μπορούσε να αυξηθεί μέσω της έκδοσης χρέους, αντί να το καταβάλουν οι μέτοχοι όπως είχε δηλώσει ένας τραπεζίτης αναφέρει η Wall Street Journal.
Αρα λοιπόν και τα ομόλογα βρίσκονται μέσα στο παιχνίδι αν πρόκειται να γίνει μεγαλύτερη ενοποίηση στον κλάδο.
Η ρυθμιστική αρχή είναι επίσης πιο ανοικτή να δοθεί χρόνος για να αποδώσουν οι  συνέργειες από μια συγχώνευση.
Για παράδειγμα δέχθηκε ένα μικρότερο κεφαλαιακό buffer κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.
 Η χαλάρωση έρχεται σε μια περίοδο που ο κατακερματισμένος τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης αγωνίζεται να κερδίσει χρήματα.
Τα χαμηλά επιτόκια - που δημιουργούνται από το σκέλος της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ - συνεχίζουν να μειώνουν τα περιθώρια των τραπεζών από τα δάνεια, να πλήττουν την κερδοφορία τους και να τις καθιστούν σε σημαντικό βαθμό μη ελκυστικές για τους επενδυτές.
Οι συγχωνεύσεις έχουν παραμείνει επί μακρόν ως μια πιθανή απάντηση στις δυσκολίες των τραπεζών. Μέρος της λογικής αυτής είναι ότι οι τράπεζες χρειάζονται μέγεθος για να ανταγωνιστούν τις αμερικανικές τράπεζες οι οποίες τις έχουν ξεπεράσει κατά πολύ από την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Η μέση απόδοση ιδίων κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών κυμαίνεται περίπου στο 6% που είναι το μισό της αντίστοιχης επίδοσης των αμερικανικών τραπεζών.
Ενας αναλυτής λέει πως η ΕΚΤ αντιλαμβάνεται πως το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων βαρύνει την κερδοφορία των τραπεζών και πως κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό.
Η ικανότητα της ECB να δημιουργήσει το περιβάλλον για να υπάρξουν τέτοιες συμφωνίες στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα θα εξαρτηθεί και από την ίδια την επιτυμία των τραπεζών να ενώσουν τις δυνάμεις τους.
Ορισμένοι τραπεζίτες είναι επίσης σκεπτικοί σχετικά με το βαθμό στον οποίο η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να είναι ευέλικτη και αν αυτό θα είναι αρκετό για να προκαλέσει συγχωνεύσεις.
Όμως το να βλέπει πιο ανοιχτά το θέμα των συγχωνεύσεων η ΕΚΤ μπορεί να αλλάξει το παιχνίδια για το ευρωπαίκό τραπεζικό σύστημα και να προκαλέσει πολλές μεσαίου μεγέθους συγχωνεύσεις ιδιαίτερα εντός των τεράστιων εσωτερικών αγορών σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.
 
Αριθμός τραπεζών σε κάθε χώρα

Το τραπεζικό σύστημα της Γερμανίας αποτελείται από ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες σε ποσοστό περίπου  40%   του δημόσιου τομέα ή αποταμιευτικές με  μερίδιο 26% και οι συνεταιριστικές τράπεζες με ποσοστό 18%.

Χώρες          Αριθμός τραπεζών

Γερμανία        1.584
Ιταλία                508
Γαλλία              409
Ισπανία            200
Πορτογαλία     141

Αξιωματούχοι εκφράζουν την παποίθηση πως θα υπάρξουν συγχωνεύσεις, πιθανότατα από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους
Το κλειδί για την ευελιξία της ρυθμιστικής αρχής είναι η βούληση να μειωθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις μιας συγχωνευμένης οντότητας, κάτι που έχει σταματήσει την ενοποίηση μεταξύ των τραπεζών, επειδή λίγοι είναι πρόθυμοι να ζητήσουν από τους μετόχους να βρουν περισσότερα χρήματα.
Στο παρελθόν, η ΕΚΤ είχε τηρήσει  μια σκληρή στάση επί του θέματος.
Το 2016, δύο χρόνια μετά τη δημιουργία του βραχίονα τραπεζικής εποπτείας, διαμόρφωσε δύσκολες συνθήκες για τη συγχώνευση δύο μεσαίων ιταλικών τραπεζών - Banco Popolare SC και Banca Popolare di Milano Scarl. 
Ζητήθηκε από τις τράπεζες αυτές να μειώσουν το  μέγεθος του διοικητικού συμβουλίου τους,  να λάβουν πρόσθετες προβλέψεις για τα κακά δάνεια  και να συγκεντρώσουν νέα κεφάλαια ύψους 1 δισ. Ευρώ.
Έκτοτε, η σημαντική συγκέντρωση των τραπεζών έχει μειωθεί, με πολλούς τραπεζίτες να παραπέμπουν στα εμπόδια που επιβάλλει η ρυθμιστική αρχή.
"Θα ήθελα να διαλύσω την αντίληψη ότι η ΕΚΤ απαιτεί υψηλότερα επίπεδα κεφαλαίου από συγχωνευμένες οντότητες", δήλωσε ο Andrea Enria, επικεφαλής του τραπεζικού σκέλους της ΕΚΤ, τον Νοέμβριο.
"Στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε, αντί να αποθαρρύνουμε, την αποτελεσματική αναδιάρθρωση των συγχωνευμένων οντοτήτων και να εξασφαλίσουμε ότι το προκύπτον επιχειρηματικό μοντέλο είναι βιώσιμο".
Αλλοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως η ρυθμιστική αρχή θα μπορούσε να επανεξετάσει τα κριτήρια αξιολόγησής της για συγχωνεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των επιπέδων κακών δανείων για τη συγχωνευμένη τράπεζα.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης