Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επιβεβαιώθηκαν οι ισχυροί ελληνογαλλικοί δεσμοί στη συνάντηση Μητσοτάκη - Macron

Επιβεβαιώθηκαν οι ισχυροί ελληνογαλλικοί δεσμοί στη συνάντηση Μητσοτάκη - Macron
Ήταν μια συνάντηση στην οποία αποδίδεται θετικό πρόσημο από την κυβέρνηση
Οι ισχυροί ελληνογαλλικοί δεσμοί επιβεβαιώθηκαν στη συνάντηση Μητσοτάκη - Macron στο Παρίσι κατά την οποία τα ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.
Το ενδιαφέρον για το τι γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μεγάλο, καθώς φαίνεται και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι από τα πρώτα πράγματα που ελέχθησαν, τόσο μέσα στη συνάντηση όσο και μετά, ήταν οι πληροφορίες της Γαλλίας σε ότι αφορά τις κινήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη με τα πλοία που έχει στείλει κ.ο.κ..
Ήταν μια συνάντηση στην οποία αποδίδεται θετικό πρόσημο από την κυβέρνηση ενώ  κομβικής σημασίας θεωρείται η Εταιρική Στρατηγική Σχέση στην οποία έκαναν αναφορά οι δύο ηγέτες.
Η εν λόγω σχέση που θα διαμορφωθεί το επόμενο διάστημα θα επιτρέψει στις δύο χώρες να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη στενές σχέσεις.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν βασικοί άξονες που θα εξειδικευτούν στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και ‘Αμυνας.
Το βασικό είναι ότι υπάρχει κοινή οπτική, επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, γύρω από μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και με βάση αυτή θα καθοριστούν όλα, κοινές ασκήσεις κ.ο.κ., στο επόμενο διάστημα.
Στο τραπέζι της συζήτησης, έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης με στόχο την εξομάλυνση και τη μείωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις συζητήσεις.
Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση, τόνισε πως «εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη.
Το ένα δεν αναιρεί το άλλο.
Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία».
Παράλληλα, σε ότι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης μας στο να διεκδικήσει η χώρα μας χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, και η Γαλλία είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια ενώ γίνεται συζήτηση αναφορικά με το eurogroup στο οποίο θα το θέσει η χώρα μας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε και μια άλλη ενδιαφέρουσα συνάντηση μετά το τετ α τετ με τον  Emmanuel Macron καθώς είδε και τον ισχυρό άνδρα της Total.
Η συζήτηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον CEO της Total, Patrick Pouyanné, εστιάστηκε στα θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβυη όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος παίκτης στην περιοχή μας.
Στο τραπέζι τέθηκαν επίσης, και οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός, θέλει να έχει ίδια αντίληψη για το πως βλέπει η Τοtal τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβύη και Κύπρο.
Πρόθεσή του είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς παίκτες, σε όλα τα επίπεδα, τόσο στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, όσο και σε οργανισμούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης