Τελευταία Νέα
Πολιτική

Στην Ολομέλεια της Βουλής η αμυντική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ – Υπέρ ΝΔ, ΚΙΝΑΛ

tags :
Στην Ολομέλεια της Βουλής η αμυντική συνεργασία Ελλάδας -  ΗΠΑ – Υπέρ ΝΔ, ΚΙΝΑΛ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να παγώσει η συμφωνία έως ότου υπάρξει έμπρακτη υποστήριξη των  ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας
Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα Πέμπτη 30/1 προς κύρωση το πρωτόκολλο τροποποίησης της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
Η συζήτηση θα είναι διευρυμένη ενώ για να κυρωθεί το πρωτόκολλο θα απαιτηθούν τουλάχιστον 151 ψήφοι, καθώς η ψηφοφορία θα γίνει βάσει του άρθρου 27 του Συντάγματος, που ορίζει ότι «χωρίς νόμο, που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην ελληνική επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμένει σ' αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή».
Υπέρ της κύρωσης της συμφωνίας έχουν ταχθεί η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσανατολίζεται στο παρών, έχει ζητήσει το «πάγωμα» της κύρωσης, μέχρι να εκφραστεί έμπρακτη στήριξη των ΗΠΑ στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.
Κατηγορηματικά αντίθετο είναι το ΚΚΕ που έχει ζητήσει την αποχώρηση όλων των βάσεων από την Ελλάδα και έχει προειδοποιήσει ότι «η εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην περιοχή, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα».
Κατά της κύρωσης αναμένεται να τοποθετηθεί τόσο η Ελληνική Λύση που υποστηρίζει ότι τα οφέλη από τη συμφωνία είναι «ελάχιστα αν όχι ανύπαρκτα» όσο και το ΜέΡΑ25.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, υπογράφηκε το 1990 και προέβλεπε οκταετή ισχύ, με δυνατότητα ετήσιας ανανέωσης με ανταλλαγή ρηματικών διακοινώσεων.
Για την τροποποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας, η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι «η συγκεκριμένη συμφωνία διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, διά της διεύρυνσης του αμερικανικού αμυντικού αποτυπώματος στην περιοχή».
Η συμφωνία προβλέπει δύο βασικές κατηγορίες νέων ρυθμίσεων, αφενός διαγράφονται τοποθεσίες και εγκαταστάσεις, όπου εδώ και χρόνια δεν υφίσταται πλέον αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, ή αμερικανική παρουσία αφετέρου προβλέπονται δραστηριότητες και χρήση εγκαταστάσεων στις οποίες έχει αναπτυχθεί η αμυντική συνεργασία, ήδη τα τρία τελευταία χρόνια.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης