Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Υπό πίεση λόγω νέων ανησυχιών για την εξάπλωση του ιού της Κίνας

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Υπό πίεση λόγω νέων ανησυχιών για την εξάπλωση του ιού της Κίνας
ΑΓΟΡΑ: Το άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το χθεσινό κλείσιμο. Οι φόβοι για την εξάπλωση του ιού της Κίνας επηρεάζουν και πάλι τις αγορές. Το ΧΑ άνοιξε με απώλειες και σημαντικά χαμηλότερα από τις 930 μονάδες. Πιέζονται οι περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι τράπεζες πιέζονται με την Alpha Bank να υποχωρεί άνω του 2%. Πιέζεται η Ελλάκτωρ αλλά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οριακή άνοδο σημειώνει μόνο η Coca Cola. Επίσης αρκετές μετοχές της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρούν με χαμηλό όγκο συναλλαγών έως και διψήφιο ποσοστό.

AEGEAN AIRLINES: Στο -3% στο ξεκίνημα με 3 χιλ. τεμάχια συναλλαγές.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Μετά την καταγραφή τιμών άνω των 1,95 ευρώ η μετοχή υποχωρεί στα 1,81 ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Σημαντική η υποχώρηση της Alpha Bank αλλά και της Εθνικής Τράπεζες. Αντίστοιχες απώλειες καταγράφουν και οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες.

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Με 100 τεμάχια κάποιος πήγε τη μετοχή στο -11% και στα 1,51 ευρώ. Μπήκαν κάποιες εντολές υψηλότερα και ο πρώτος αγοραστής είναι στα 1,55 ευρώ.

ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ: Πολλές εισηγμένες κατά την ταπεινή μας άποψη δεν δικαιολογούν τα επίπεδα που βρίσκονται με βάση τα θεμελιώδη. Χρειάζεται προσοχή. Θα ξαναπούμε πως τα αποτελέσματα του 2019 θα αργήσουν και για ένα διάστημα είμαστε στο σκοτάδι. Δεν νομίζουμε όμως πως όλα θα μας εκπλήξουν. Το turnaround story δε θα είναι για όλες.

Οφείλουμε να προστατεύσουμε το κεφάλαιο και να έχουμε καλή ρευστότητα ώστε να εκμεταλλευτούμε ευκαιρίες που θα δημιουργηθούν. Ακούμε πολλά καθημερινά και τα περισσότερα τα ακούμε με μεγάλη επιφυλακτικότητα. Μακάρι να διαψευστούμε και οι εισηγμένες να βελτιώσουν σημαντικά την πορεία τους και τα κέρδη τους.

Οι φθηνές μετοχές δεν είναι πολλές. Υπάρχουν βέβαια αρκετές, που οι επενδυτές τις αγνοούν και κυνηγάνε μετοχές που σκαρφαλώνουν σε υψηλότερα επίπεδα. Προφανώς κάποιοι επενδυτές εισέρχονται με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αλλά ο κίνδυνος εγκλωβισμού είναι υπαρκτός.

LAMDA: Συνεχίζονται οι αγορές μετοχών από στελέχη της εταιρείας. Αυτή τη φορά ο νομικός σύμβουλος, Ιωάννης Γιαννακόπουλος, αγόρασε 60 χιλ. μετοχές οριακά χαμηλότερα από 8,30 ευρώ ανά μετοχή.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ: Κάναμε μία αποτίμηση των τριών του κλάδου που βλέπουμε ότι έχουν ισχυρή άνοδο και είναι οι σημαντικότερες. Ο κλάδος παίζει δυνατά και λόγω των προσδοκιών για τις ψηφιακές ταυτότητες. Μεγάλο το έργο και θα δώσει σημαντικά έσοδα για αρκετά έτη σε αυτές που θα το αναλάβουν. Θα προηγηθεί βέβαια μεγάλη επένδυση και η απόδοση θα είναι αργότερα. Το ερώτημα είναι βέβαια ποια ή ποιες εταιρείες θα το αναλάβουν.

PROFILE: Ανακοίνωσε πρόθεση πώλησης ιδίων μετοχών και ανέστειλε το πρόγραμμα. Το έχει ξανακάνει και προφανώς για να το ανακοινώνει θα έχει υπάρξει ενδιαφέρον. Περιμένουμε την αντίδραση της μετοχής μετά το placement. Θυμίζουμε πως στο προηγούμενο placement και όταν είχε σταματήσει πάλι το πρόγραμμα ιδίων, η μετοχή υποχώρησε και αμέσως άρχισε ξανά το πρόγραμμα.

Η πώληση ιδίων μετοχών είχε γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου και πουλήθηκε το 3,69% του μετοχικού κεφαλαίου. Παράλληλα είχε ανακοινώσει την αναστολή του προγράμματος αγοράς ιδίων αλλά στις 4 Οκτωβρίου ανακοίνωσε την επανέναρξη του προγράμματος. Η μετοχή από τα 4,10 ευρώ είχε υποχωρήσει στα 3,20 ευρώ στο εν λόγω διάστημα.

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ έγιναν δύο πακέτα στα 4 ευρώ ανά μετοχή συνολικού όγκου 458 χιλ .τεμαχίων και αξίας 1,8 εκατ. ευρώ. Θα γράψει καλή υπεραξία η εταιρεία από την πώληση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης