Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου αποκαλύπτει τις παρεμβάσεις Trump υπέρ Erdogan

New York Times: Πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου αποκαλύπτει τις παρεμβάσεις Trump υπέρ Erdogan
Ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου αποκαλύπτει τα... χατίρια που έκανε ο Trump στον Erdogan
Τις... δουλίτσες του Donald Trump με τον Recep Tayyip Erdogan, αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, John Bolton.
Η εφημερίδα New York Times δημοσιεύει κάποια αποσπάσματα από όπου προκύπτει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος «διαδραματίζει ι έναν ασυνήθιστο και ενίοτε ενοχλητικό ρόλο σε υποθέσεις έρευνας που εμπλέκονται ξένες κυβερνήσεις».
Στο δημοσίευμα των ΝΥΤ γίνεται ειδική αναφορά και στην υπόθεση της Halkbank, μιας από τις μεγαλύτερες κρατικές τουρκικές τράπεζες, που ελεγχόταν από τις αμερικανικές αρχές για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν.
Όπως αναφέρεται, ο Erdogan επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Trump ώστε να σταματήσει η έρευνα στη Halkbank. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η τουρκική κυβέρνηση είχε προσλάβει μια γνωστή εταιρεία lobbying που ανήκει σε έναν στενό φίλο και χρηματοδότη του Trump, ώστε να πιέσει τον Λευκό Οίκο και το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Η εκστρατεία επιρροής του Erdogan επανεξετάζεται στην Ουάσινγκτον, ύστερα από την αποκάλυψη ότι ο John Bolton, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, εξέφρασε την ανησυχία το για το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προσέφερε διευκολύνσεις στον Recep Tayyip Erdogan και τον Xi Jinping στην Κίνα» επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
Ο γερουσιαστής Chuck Schumer επισημαίνει ότι αρκετά μέλη της αμερικανικής κυβέρνησης είχαν ανησυχίες για τις σχέσεις του προέδρου με «αυταρχικούς ηγέτες».
«Μήπως ο πρόεδρος διακυβεύει οικονομικά συμφέροντα όταν μιλάει με τον Erdogan και άλλους;
Ίσως τα παιδιά του να έχουν κάποιο οικονομικό συμφέρον», πρόσθεσε ο γερουσιαστής.
Πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε συνεντεύξεις τους, στο βιβλίο του Bolton, ότι ο πρόεδρος Τραμπ διαδραματίζει έναν ασυνήθιστο και ενίοτε ενοχλητικό ρόλο σε υποθέσεις έρευνας που εμπλέκονται ξένες κυβερνήσεις.
«Αυτό που γνωρίζω για την παρέμβασή του στην υπόθεση Halkbank είναι εξαιρετικά περίεργο και αρκετά ανησυχητικό», δήλωσε στην αμερικανική εφημερίδα ο Philip Zelikow, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια ο οποίος υπηρέτησε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας υπό τον πρόεδρο George Bush.
Η εμπλοκή του Trump στην έρευνα για την Halkbank ξεκίνησε πολύ νωρίς στην θητεία του ως πρόεδρος των ΗΠΑ.
Το 2017, του ζητήθηκε από τον Rudolph W. Giuliani σε σύσκεψη στο Οβάλ Γραφείο παρουσία του τότε υπουργού Εξωτερικών Rex W. Tillerson να παρέμβει για την απελευθέρωση του Reza Zarrab, που ήταν από τους πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Halkbank.
Ο Zarrab είχε προσλάβει τον Giuliani ως δικηγόρο του και ήταν κατηγορούμενος γιατί έπαιξε κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια της Halkbank να διοχετεύσει πάνω από 10 εκατ. δολάρια σε χρυσό και μετρητά στο Ιράν παρά τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί από τις ΗΠΑ.
Η Τουρκία επεδίωκε με λύσσα την απελευθέρωση του Zarrab καθώς αν κατέθετε θα ενέπλεκε μέλη της οικογένειας Erdogan ή και τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο.
Αυτό όμως ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, τα τηλέφωνα είχαν πάρει φωτιά από το 2018 έως το 2019 από την Άγκυρα στην Ουάσινγκτον με τον Erdogan να ζητάει συνέχεια από τον Trump να παρέμβει ώστε να κουκουλωθεί η υπόθεση.
Και δεν ήταν μόνο ο Erdogan.
Ο γαμπρός του και υπουργός Οικονομικών, πίεζε τον αμερικανό ομόλογό του Steven Mnuchin, ο οποίος πριν αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών ήταν επικεφαλής της ανέγερσης των Πύργων Trump στην Κωνσταντινούπολη…
Ο Erdogan προσπαθούσε από παντού να πιέσει.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η Halkbank προσέλαβε την εταιρεία λόμπινγκ του Brian D. Ballard, ένος από τους πιο μεγάλους χρηματοδότες του Trump και των Ρεπουμπλικάνων.
Ο Ballard λοιπόν άρχισε να πιέζει το υπουργείο Εξωτερικών και τον Λευκό Οίκο ώστε να κάνουν πίσω στις έρευνες για την τουρκική τράπεζα λέγοντας ότι αυτό θα αποσταθεροποιούσε την τουρκική οικονομία.
«Για μήνες, φάνηκε ότι η Τουρκία θα επιτύχει σε αυτήν την ασυνήθιστη εκστρατεία πίεσης - ζητώντας από έναν πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να ασκήσει πίεση στο δικό του τμήμα δικαιοσύνης για την προστασία μιας κρατικής τράπεζας…. Μόνο μετά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, στις αρχές Οκτωβρίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης κινήθηκε για να επιβάλει κυρώσεις στην τράπεζα» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης