Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκία: Να σταματήσουν όλες οι γεωτρήσεις έως την επίλυση του Κυπριακού - Απορρίπτει την πρόταση η Λευκωσία

tags :
Τουρκία: Να σταματήσουν όλες οι γεωτρήσεις έως την επίλυση του Κυπριακού - Απορρίπτει την πρόταση η Λευκωσία
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων
Νέα βέλη κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά της Ιταλίας εκτόξευσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας για ακόμα μία φορά ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται -με αποφασιστικότητα- τα δικαιώματα τόσο της Τουρκίας όσο και των Τουρκοκυπρίων.
Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εισηγείται να παγώσουν από κοινού όλες οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ μέχρι να επιλυθεί το κυπριακό, κάτι το οποίο απέρριψε η κυπριακή κυβέρνηση, ζητώντας από την Άγκυρα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Hami Aksoy, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνέντευξη Τύπου του Ιταλού και του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, αναφέρει ότι «στην εν λόγω ανακοίνωση από πλευράς Ιταλίας έγινε μια ατυχή δήλωση».
«Όπως έχουμε τονίσει δεκάδες φορές προηγουμένως, οι Τ/Κ ως συνιδιοκτήτες στο νησί έχουν ίσα δικαιώματα επί του φυσικού αερίου και των πηγών πετρελαίου.
Η ‘κυβέρνηση’ της ‘τδβκ’ με βάση αυτό το δικαίωμα το 2011 αδειοδότησε την τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TPAO) για έρευνες και εξορύξεις.
Οι δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης του ΤΡΑΟ οι οποίες συνεχίζονται με αυτές τις αδειοδοτήσεις γίνονται για την προστασία των δικαιωμάτων των Τ/Κ, όχι της Τουρκίας.
Μέχρι να τεθούν υπό εγγύηση αυτά τα δικαιώματα ο ΤΡΑΟ θα συνεχίσει τις εν λόγω δραστηριότητές τους που αφορούν τις αδειοδοτήσεις», αναφέρει.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτει ότι «η εγγύηση των δικαιωμάτων είναι δυνατή με το να σταματήσουν από κοινού όλες οι παράκτιες εργασίες στο νότιο τμήμα του νησιού μέχρι τη λύση του Κυπριακού ή στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου για συνεργασία μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ».
«Διαφορετικά η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα των Τ/Κ.
Γι' αυτό το λόγο για μια φορά ακόμη, καλούμε όλα τα μέλη της Ευρώπης και ιδιαίτερα την Ιταλία να εγκαταλείψουν την στάση τους που αγνοεί τους Τ/Κ», αναφέρει.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προσθέτει ακόμη: «Όπως έχουμε πει πολλές φορές προηγουμένως, η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά της Κύπρου θα μπορούσε να γίνει μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού.
Η Τουρκία δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις οριοθέτησης με μια οντότητα που δεν εκπροσωπεί τους Τ/Κ και που έχει σφετεριστεί τα δικαιώματά τους από το 1963 με τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό οι συνομιλητές των Ε/Κ είναι οι Τ/Κ».

Κυπριακή κυβέρνηση: Απορρίπτουμε την πρόταση της Άγκυρας για «μορατόριουμ γεωτρήσεων»

«Σεβαστείτε το Διεθνές Δίκαιο» ήταν η απάντηση της Κυπριακής κυβέρνησης στην Τουρκία που ζήτησε μορατόριουμ γεωτρήσεων μέχρι τη λύση του Κυπριακού.
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Κούσιος απάντησε σήμερα (30/1) στην πρόταση της Τουρκίας για μορατόριουμ γεωτρήσεων μέχρι τη λύση του Κυπριακού.
Η Λευκωσία σημειώνει πως οι αιτιάσεις της Άγκυρας είναι αβάσιμες και αποτελούν προσχήματα τα οποία έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα:

«1) Με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS 1982).
2) Με τις συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί στη διάρκεια των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, μεταξύ Χριστόφια-Ταλάτ και οι οποίες επαναβεβαιώθηκαν στη διάρκεια των συνομιλιών Αναστασιάδη-Ακιντζί, αναφορικά με την ιδιοκτησία, τη διαχείριση και το διαμοιρασμό τυχόν εσόδων από την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
3) Με την υιοθέτηση από την Κυπριακή Δημοκρατία της νομοθεσίας για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται οι οποιεσδήποτε εισροές από την εκμετάλλευση του Φυσικού Πλούτου.

Πέραν των πιο πάνω, με γραπτή πρόταση του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς τον Τουρκοκύπριο Ηγέτη, Mustafa Akıncı στις 9 Αυγούστου 2019, πρότεινε προς περαιτέρω διασφάλιση των Τουρκοκυπρίων, όπως δημιουργηθεί ξεχωριστός καταπιστευτικός λογαριασμός προς όφελος της Τουρκοκυπριακής κοινότητας με δυνατότητα χρήσης των καταθέσεων από τους Τουρκοκυπρίους, υπό την προϋπόθεση αναγνώρισης από μέρους της Τουρκίας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών.
Η Κυπριακή Κυβέρνηση ουδέποτε σφετερίστηκε ή αποπειράθηκε ή έχει πρόθεση να σφετεριστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, σε αντίθεση με τα όσα πράττει η Τουρκία σε βάρος κατά κύριο λόγο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και των Τουρκοκυπρίων.
Για ακόμη μια φορά, η Κυπριακή Κυβέρνηση καλεί την Τουρκία να εμπλακεί σε ένα δημιουργικό διάλογο και να επιτρέψει την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση του ανακοινωθέντος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, μετά την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου 2019.
Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Κυβέρνηση καλεί εκ νέου την Τουρκία να προσέλθει σε διάλογο για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας».

Το τουρκικολιβυκό σύμφωνο

Το τουρικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται και στις επικρίσεις για την συμφωνία οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας - Λιβύης.
«Σε σχέση με αυτό η σιωπή τόσο της Ιταλίας όσον και των άλλων χωρών της ΕΕ για την συμφωνία οριοθέτησης της ‘Ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ με την Αίγυπτο το 2003 δείχνει πόσο αντιφατική και ασυνεπής είναι η παρούσα πολιτική που ακολουθούν αυτές οι χώρες.
Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με αποφασιστικότητα τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης