Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Τεράστια τα οφέλη από την προσέγγιση Βρετανίας - ΗΠΑ, μετά το μεγάλο άλμα του Brexit

Pompeo (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Τεράστια τα οφέλη από την προσέγγιση Βρετανίας - ΗΠΑ, μετά το μεγάλο άλμα του Brexit
O M. Pompeo εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τις αμερικανικές προθέσεις για την περίοδο μετά το Brexit, τονίζοντας τα τεράστια οφέλη του γεγονότος και υποβαθμίζοντας τις διαφωνίες των δύο κρατών
Την παραμονή του «μεγάλου άλματος» της Βρετανίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Mike Pompeo επανέλαβε σήμερα Πέμπτη 30 Ιανουαρίου από το Λονδίνο, τα «τεράστια οφέλη» από την προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ, μετά το Brexit, υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις διαφωνίες των δύο ιστορικών συμμάχων.
Το «πράσινο φως» που έδωσε αυτήν την εβδομάδα η Βρετανία για τη συμμετοχή του κινεζικού κολοσσού Huawei στην ανάπτυξη του δικτύου 5G ήρθε να προστεθεί στον κατάλογο των θεμάτων που διχάζουν Λονδίνο και Ουάσινγκτον.
Όμως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πολλαπλασίασε τις χειρονομίες καλής θέλησης, αποκαλώντας «Ντομ» τον ομόλογό του Dominic Raab, χαρακτηρίζοντας «φανταστική» τη μισή ώρα που πέρασε με τον πρωθυπουργό Boris Johnson και δηλώνοντας «ευτυχής που βρίσκεται στο πλευρό του καλύτερου συμμάχου» των ΗΠΑ.
Κυρίως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τις αμερικανικές προθέσεις για την περίοδο μετά το Brexit, του οποίου ο πρόεδρος Donald Trump ήταν ένθερμος υποστηρικτής: «Θέλουμε να περάσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην κορυφή της λίστας», είπε.
Η χώρα «θα μπορεί να κάνει τα πράγματα διαφορετικά.
Πιστεύω ότι αυτό είναι φανταστικό για τις ΗΠΑ, φανταστικό για το Ηνωμένο Βασίλειο», εξήγησε, στις δηλώσεις που έκανε δίπλα στον Dominic Raab.
«Όταν θα κάνουμε αναδρομή σ’ αυτήν την ημέρα και αυτή τη χρονιά, σε πέντε ή δέκα χρόνια, θα δούμε τα τεράστια οφέλη για τις δύο χώρες μας», πρόσθεσε.
Εκτός από την άδεια συμμετοχής της Huawei στο βρετανικό δίκτυο 5G –παρά τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον– και άλλα θέματα έχουν προκαλέσει εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα: το βρετανικό σχέδιο φορολόγησης των κολοσσών του διαδικτύου, οι διαφορετικές απόψεις για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν ή ακόμη και το αίτημα του Λονδίνου να εκδοθεί στη Βρετανία η σύζυγος ενός Αμερικανού διπλωμάτη που ενεπλάκη σε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα στην Αγγλία.
«Με τους στενότερους φίλους κάνεις τις πιο ειλικρινείς συζητήσεις.
Ο ωκεανός των θεμάτων για τα οποία συμφωνούμε είναι μεγαλύτερος από τις περιστασιακές διαφωνίες», σχολίασε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης