Η γεωγραφία των περικοπών στις συντάξεις - Εκτός αυξήσεων 2 εκατ. συνταξιούχοι

Η γεωγραφία των περικοπών στις συντάξεις - Εκτός αυξήσεων 2 εκατ. συνταξιούχοι
Τι αναφέρει ο Ενιαίος Σύνδεσμος Συνταξιούχων
Την ανθρωπογεωγραφία των συντάξεων (με πίνακες) από το 2010, αλλά και τις περικοπές που εφάρμοσε ο νόμος Κατρούγκαλου και την αναμόρφωση που επιχειρεί το νομοσχέδιο Βρούτση το οποίο εξαιρεί από τις όποιες αυξήσεις τις συντάξεις από 30 χρόνια και κάτω, υπολόγισε ο Ενιαίος Σύνδεσμος Συνταξιούχων.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο το ΣτΕ ζητά την κλιμάκωση των συντάξεων σε συνάρτηση με τον συντάξιμο μισθό και όχι με τα έτη ασφάλισης, που εισήγαγε ο νόμος Κατρούγκαλου και διατηρεί, ελαφρώς βελτιωμένο η σημερινή κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα δεν ασχολήθηκε στο νομοσχέδιο με τα παρακάτω:
1. Με την κατάργηση των 100 ενσήμων ανά έτος τα 5 τελευταία χρόνια για μειωμένη σύνταξη στα 62, εφόσον υπάρχουν προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.
2. Με τη κατάργηση του ΕΚΑΣ που αφορά 400.000 συνταξιούχους, αναγκάζοντάς τους να ζουν με συντάξεις πείνας.
3. Με την κατάργηση του 6% υπέρ του ΕΟΠΠΥ πλέον της μιας σύνταξης,
4. Με την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και όχι του έναντι ειδικής εισφοράς.
5. Με τις εκκρεμείς συντάξεις.
6. Με την μείωση ποσοστού συμμετοχής στα φάρμακα.
7. Με τις συντάξεις θανάτου του δημοσίου, παίρνοντας το 25% και όχι το 70% τουλάχιστον από 1/1/2017 που έγινε η συγχώνευση όλων των ταμείων.

Παλιές συντάξεις
Image

Οι συντάξεις με ν. Κατρούγκαλου
Image

Οι συντάξεις με το νόμο Βρούτση
Image
Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις, ουδεμία νέα νομοθετική διάταξη χρειάζεται.
Απεναντίας το μόνο που χρειάζεται να κάνει η κυβέρνηση είναι να εφαρμόσει τον ν. 4387/2016,ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί από τον Ιούνιο του 2016 (μη εφαρμογή νόμου) μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα 300.000 συνταξιούχοι να υφίστανται περικοπές έως 340 ευρώ ανά μήνα (με μέσο όρο 170 ευρώ τον μήνα).
Η κατάργηση των δώρων επιχειρείται να γίνει πλέον πραγματικότητα. Ενδεικτικά, τα δώρα της κύριας σύνταξης που έχουν κοπεί ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ ανά έτος.
Μέρος αυτών, ύψους περί τα 972 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος, καταβλήθηκε νομοθετικά με το αρ. 120 του ν. 4611/2019, κάθε έτος τον μήνα Μάιο τον οποίο είχε ψηφίσει και η σημερινή κυβέρνηση.
Έτσι απέμεινε υπόλοιπο περί τα 1.288.000.000 ευρώ και οι σημερινοί κυβερνώντας (τότε αντιπολίτευση),ενώ τότε ψήφισαν την καταβολή των 972 εκατομμυρίων ευρώ, αποθάρρυναν τους συνταξιούχους να τα πάρουν χαρακτηρίζοντάς τα «ψίχουλα» (ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενους στους ‘Έλληνες συνταξιούχους μας έλεγε «μην παίρνετε τα ψίχουλα»).
Οι αυξήσεις που φημολογούνται στους συντελεστές αναπλήρωσης της κύριας σύνταξης, το ΣτΕ δεν αναφέρει πουθενά συνταξιοδοτικά έτη αλλά εστιάζει στις δυσαναλογίες μεταξύ εισφορών και συντάξεων και υποδεικνύει αλλαγές, όχι ως προς την κλιμάκωση ανάλογα με τα έτη ασφάλισης, αλλά ως προς τις αποδοχές. Την ίδια στιγμή, η πλειονότητα των υπολοίπων συνταξιούχων (περί τα 2.000.000) όχι μόνον δεν θα δουν καμία αύξηση, αλλά απεναντίας έχουν υποστεί και συνεχίζουν να υφίστανται άγριες περικοπές από το 2010 μέχρι σήμερα.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS