Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Ελεγχόμενες Ιογενείς παρενέργειες στην Κεφαλαιαγορά

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): Ελεγχόμενες Ιογενείς παρενέργειες στην Κεφαλαιαγορά
Αγορές σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, σε συνεννόηση με τους επενδυτικούς μας συμβούλους, θα προτιμούσαμε να γίνουν από Δευτέρα
Η συνεχιζόμενη εξάπλωση του νέου ιού (corona virus) εκτός Κίνας, σε όλα τα πλάτη και μήκη της υδρογείου, αλλά και τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του (καραντίνα σε μεγαλουπόλεις), συντηρούν την ανησυχία στιες διεθνείς αγορές και συνεπακόλουθα και στην Ελληνική αγορά.
Το χρονικό διάστημα που εκδηλώθηκε ο ιός (Κινέζικο νέο έτος) εκτιμάται ότι θα επηρεάσει αρνητικά, την ήδη επιβραδυμένη κινεζική οικονομία από 0,5%-1,2% στο ΑΕΠ, σύμφωνα με εκτιμήσεις Διεθνών αναλυτών.
Επιπλέον οι αμφιβολίες για την εγκυρότητα των στοιχείων που παρέχουν οι κινεζικές αρχές σε σχέση με τα ήδη γνωστά μέτρα που έχουν ληφθεί, αυξάνει την ανασφάλεια των Διεθνών επενδυτών.
Καθοριστικός παράγοντας για την μετέπειτα πορεία των Διεθνών αγορών θα αποτελέσει το άνοιγμα των κινεζικών κεφαλαιαγορών την Δευτέρα 3/2/20 και το ύψος των πιέσεων που θα εκδηλωθούν.
Στο πλαίσιο αυτό όλες οι Διεθνείς κεφαλαιαγορές συνεχίζουν να δέχονται πιέσεις, παρά την στήριξη κυρίως από την ανακοίνωση αμερικανικών εταιρικών αποτελεσμάτων και θετικών μακροοικονομικών δεικτών.
Με δεδομένο ότι οι βασικοί δείκτες βρίσκονται πλησίον ιστορικών υψηλών, η μεταβλητότητα αυξάνει μαζί με τον φόβο και ο πρόεδρος της FED ( J. Powell) αν και δεν μείωσε τα επιτόκια, προειδοποίησε και αυτός για την αστάθεια των αγορών..
Η Ελληνική κεφαλαιαγορά για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί σημαντικά θετικά γεγονότα, όπως αναβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου από την Fitch και η επιτυχής έξοδος με νέο 15-ετες ομόλογο (Αγγλικού Δικαίου).
Επιπλέον «πρόδρομοι» μακροοικονομικοί δείκτες εμφανίζουν κόπωση της πραγματικής οικονομίας και παρά τις θετικές μακροοικονομικές προβλέψεις, το βελτιούμενο οικονομικό κλίμα αλλά λαο οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις πιστοληπτικών οίκων, κρατούν τους ξένους επενδυτές σε αναμονή τοποθετήσεων.
Έτσι οι «Αρκούδες» υπερίσχυσαν κατά κράτος χθες (30/1), κυρίως γιατί οι «Ταύροι» αποσύρθηκαν.
Παρόλα αυτά οι αποδόσεις των Ελληνικών κρατικών ομολόγων, συνεχίζουν να παραμένουν κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σε όλη την καμπύλη, υποβοηθούμενα από την πρόσφατη επιτυχή έκδοση 15-ετούς διαρκείας , αλλά και την στροφή των επενδυτών σε χαμηλότερου ρίσκου επενδυτικά προϊόντα.
Οι πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, πέραν της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, επικεντρώθηκαν στο τραπεζικό κλάδο.
Η αρνητική σχέση ανοδικών (18) / καθοδικών (97) τίτλων, είναι συντριπτική υπέρ των πωλητών, επιβεβαιώνοντας άλλη μια φορά ότι η αγορά μας είναι πλήρως επηρεαζόμενη από το διεθνές περιβάλλον, έστω και με μικρές αποκλίσεις..
Στο Γενικό Δείκτη, τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στην ζώνη 912- 907 μονάδων, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 900, 882 & 862 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 930, 950 & 970 μονάδων.
Αντίστοιχα για τον FTSE25 οι κοντινή στήριξη εντοπίζεται στην ζώνη 2280-2270 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις δημιουργούνται στις 2260, 2243 και 2225 μονάδες.
Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 2318, 2344 και 2370 μονάδων. Εφιστούμε την προσοχή στο επίπεδό των 2260 μονάδων που πρέπει να κρατηθεί απαραβίαστο σε κλείσιμο καθώς και στο γεγονός ότι ο 200 ημερών ΚΜΟ expo( 2138) απέχει από τα τρέχοντα επίπεδα .
Συμπερασματικά η πτωτική εικόνα της αγοράς, με την εμφανή προσπάθεια για μάζεμα των ζημιών στο κλείσιμο της συνεδρίασης, έχει αυξήσει την ανησυχία στους συμμετέχοντες, αλλά δεν έχει χαλάσει ακόμα την μακροπρόθεσμη τεχνική εικόνα της.
Αν και παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για μετοχές με καλά θεμελιώδη στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια, διατηρούμε σε επιφυλακή τα αντανακλαστικά μας και τις stop-loss στρατηγικές μας, προσπαθώντας να προστατεύσουμε τα κεκτημένα..
Πρωινή αυριανή αντίδραση δεν πρέπει να αποκλείεται σήμερα (31/1).
Αγορές σε σημαντικές τεχνικές στηρίξεις, σε συνεννόηση με τους επενδυτικούς μας συμβούλους, θα προτιμούσαμε να γίνουν από Δευτέρα, αναμένοντας να δούμε πρώτα την συμπεριφορά των Κινεζικών αγορών μετά από τόσες μέρες καραντίνας…

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Mc Banking & Finance
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης