Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ενδιαφέρον της γαλλικής Total για επέκταση και στις υβριδικές μονάδες ΑΠΕ στην Ελλάδα

tags :
Ενδιαφέρον της γαλλικής Total για επέκταση και στις υβριδικές μονάδες ΑΠΕ στην Ελλάδα
Μέσω της θυγατρικής του Total Eren, ο γαλλικός κολοσσός διαθέτει στη χώρα μας έργα ΑΠΕ 268,5 MW
Το ενδιαφέρον της Total να επεκταθεί και στα υβριδικά έργα ΑΠΕ στη χώρα μας, εξέφρασαν σύμφωνα με πληροφορίες υψηλόβαθμα στελέχη του γαλλικού κολοσσού στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Παρίσι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα στελέχη της εταιρείας δήλωσαν πως σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν ήδη έτοιμα σχέδια, τα οποία θα αρχίσουν να δρομολογούν αμέσως μόλις δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο.
Υπενθυμίζεται πως, εκτός από τη συμμετοχή της στις εγχώριες έρευνες υδρογονανθράκων, η εταιρεία έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα και στον κλάδο των ΑΠΕ, μέσω της θυγατρικής της Total Eren, η οποία διαθέτει ήδη ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο στην Ελλάδα άνω των 300 ΜW. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΕΛΕΤΑΕΝ, ο εγχώριος «βραχίονας» του γαλλικού κολοσσού είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος στη χώρα μας, με έργα 268,5 MW που αντιστοιχούν στο 7,5% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα μας.

Εντός 2020 το ρυθμιστικό πλαίσιο

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει δηλώσει δημόσια ότι, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής στο εγχώριο μίγμα, πρόθεσή της είναι να υλοποιήσει το ταχύτερο δυνατόν τα απαραίτητα μέτρα για το «άνοιγμα» του κλάδου των υβριδικών έργων. Ενδεικτικά, στην πρόσφατη ετήσια εκδήλωση της ΕΛΕΤΑΕΝ, η γενική γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, συμπεριέλαβε στις 10 προτεραιότητες για το 2020 την κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου τόσο για τα υβριδικά έργα, όσο και για τα συστήματα κεντρικής αποθήκευσης.
Μέσω της διεσπαρμένης αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, οι υβριδικές μονάδες προορίζονται να αποτελέσουν «αντίδοτο» στη στοχαστικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αυξάνοντας τη διείσδυσή τους στο εγχώριο ενεργειακό μίγμα. Σύμφωνα με το ΕΣΕΚ, αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο στα νησιά που δεν πρόκειται να διασυνδεθούν, ή θα διασυνδεθούν προς το τέλος της επόμενης 10ετίας, για να μειώσουν τις περικοπές στα αυτόνομα συστήματα.

Ενδιαφέρον για ενέργεια και περιβάλλον

Μαζί με την ηλεκτροκίνηση, την εξοικονόμηση και τη διαχείριση αποβλήτων, ο τομέας των ΑΠΕ βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και στις υπόλοιπες επαφές που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Παρίσι. Σύμφωνα με πηγές, ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντήσεις με 25 διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων γαλλικών εταιριών από διάφορους κλάδους, παρουσιάζοντάς τους τις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας κυρίως στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος, ως αποτέλεσμα των πολιτικών και των μέτρων για την κλιματική αλλαγή.
Όπως και στην περίπτωση της Total, διαφάνηκε πως και άλλες επιχειρήσεις δείχνουν αρκετά ώριμο ενδιαφέρον επενδύσεων στην Ελλάδα, το οποίο μάλιστα εκτιμάται πως θα εκφραστεί σχετικά σύντομα μέσα από τη δρομολόγηση συγκεκριμένων σχεδίων.

Πηγή: www.worldenergynews.gr 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης