Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα – Χαμηλότερα ξεκίνησε η αγορά παρά την οριακή άνοδο στην Ευρώπη

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα – Χαμηλότερα ξεκίνησε η αγορά παρά την οριακή άνοδο στην Ευρώπη
ΑΓΟΡΑ: Παρακολουθούμε με προσοχή και αυξημένα αντανακλαστικά την πορεία της εγχώριας αγοράς και πάντα σε συνδυασμό με την πορεία των διεθνών αγορών. Περιμένουμε να τελειώσει η εβδομάδα και να ξεκινήσει η επόμενη. Για σήμερα δεν περιμένουμε κάποιο «σημάδι» που να μας δείξει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Από Δευτέρα τα σπουδαία λοιπόν.

Κάποιες σημαντικές στηρίξεις κράτησαν χθες και είδαμε μία αντίδραση. Σήμερα περιμένουμε μεταβλητότητα με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις ξένες αγορές. Αν και οι αγορές της Ευρώπης άνοιξαν με μικρή άνοδο, το ΧΑ γρήγορα γύρισε χαμηλότερα.

ΟΠΑΠ: Αποπληρώνει το ομόλογο που είχε κουπόνι 3,5% και προφανώς θα πάει για νέο. Λογικά η διοίκηση έχει εικόνα για το ύψος του επιτοκίου που θα λάβει αν εκδώσει νέο. Προφανώς θα είναι κάτω από 3,5%. Θα είναι καλή εξέλιξη γιατί θα μειώσει τόκους. Αν και λόγω του έκτακτου μερίσματος ίσως ζητήσει περισσότερα κεφάλαια.

ΔΕΗ: Στα 4,17 ευρώ στο άνοιγμα με χαμηλό όγκο σε σύγκριση με τον όγκο που βλέπουμε ότι κάνει τον τελευταίο καιρό.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Η Πειραιώς πιέζεται λίγο περισσότερο από την Εθνική, η Alpha είναι αμετάβλητη και η Eurobank προσπαθεί να αντιδράσει ανοδικά.

FLEXOPACK: Τη συγκεκριμένη αφορούσαν οι πληροφορίες που μεταδώσαμε μερικές μέρες πριν για επικείμενη δημόσια πρόταση. Η αποχώρηση μεγάλου ξένου (στα 5 ευρώ!!) αυξάνει τις φήμες. Σημειώνεται πως η Competrol ανήκει στον όμιλο Olayan. Πρόκειται για μία εισηγμένη με χαμηλό καθαρό δανεισμό και καλή κερδοφορία.

Ο τζίρος στο πρώτο εξάμηνο αυξήθηκε στα 45,2 εκατ. ευρώ ενισχυμένος κατά 8%, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν οριακά κατά 2,4% και διαμορφώθηκαν στα 3,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στη χρήση 2018 τα καθαρά κέρδη ήταν 7,1 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια ήταν στα 70,6 εκατ. ευρώ και οι συνολικές υποχρεώσεις στα 45,5 εκατ. ευρώ. Υπήρχαν όμως ταμειακά διαθέσιμα 14 εκατ. ευρώ που δημιουργούν ένα μικρό καθαρό δανεισμό.

Υπάρχουν κάποιες ανησυχίες από τη διοίκηση λόγω Brexit και σημειώνεται πως οι πωλήσεις του ομίλου στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 4,5 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και αντιστοιχούσαν στο 10,03% του τζίρου. Έχει δώσει επιστροφή κεφαλαίου 0,06 ευρώ ανά μετοχή.

FRIGOGLASS: Μαθαίνουμε πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκδοση του ομολογιακού. Περιμένουμε να μάθουμε το επιτόκιο.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ (απάντηση): Η υψηλή αν και μειωμένη κερδοφορία στο εννεάμηνο δικαιολογεί όντως καλύτερη αποτίμηση. Άγνωστο γιατί δεν έχει ακολουθήσει την αγορά, αν και παραδοσιακά αργεί να δώσει κίνηση σε σύγκριση με άλλες. Υπάρχει μία ανησυχία λόγω Brexit και αύξηση υποχρεώσεων λόγω σημαντικών επενδύσεων.

Όμως οι λειτουργικές ταμειακές ροές ήταν και στο εννεάμηνο υψηλές αν και δεν κάλυψαν τις επενδυτικές. Πιστεύουμε πως στα επόμενα τρίμηνα θα δούμε μία απομόλχευση. Προς το παρόν βλέπουμε συνεχώς την ίδια κίνηση από 1,90 ευρώ στα 2,15 ευρώ και πάλι πίσω.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Ξεκίνησε μία προσπάθεια στο άνοιγμα να κινηθεί υψηλότερα και πήγε μέχρι τα 1,58 ευρώ (+6,7%) με 15 χιλ. τεμάχια όγκο . Υποθέτουμε πως η κίνηση έχει να κάνει με «κυνηγούς μετοχών που έχουν μείνει πίσω» και όχι με κάποιο νέο. Φυσικά και δικαιολογεί καλύτερα επίπεδα τιμών.

ΙΝΤΕΡΤΕΚ: Στα 0,90 ευρώ πλέον η μετοχή με σημαντική άνοδο. Όλες βρίσκουν το δρόμο τους. Ήταν άλλωστε αρκετά φθηνή. Βέβαια αυτό δε φτάνει. Πρέπει και κάποιοι να ασχοληθούν. Με τη συγκεκριμένη φαίνεται ότι ασχολούνται.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης