Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αρνητικοί οι θεσμοί στην αλλαγή χρήσης όλων των κερδών από ANFAs και SMPs για επενδύσεις

tags :
Αρνητικοί οι θεσμοί στην αλλαγή χρήσης όλων των κερδών από ANFAs και SMPs για επενδύσεις
Η ελληνική οικονομία θα «χάσει» επιστροφές ύψους 644 εκατ. ευρώ
Ανατροπές στα σχέδια της κυβέρνησης για τόνωση των επενδύσεων, και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας, με τις επιστροφές των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs), φέρνουν οι Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες η 6η μεταμνημονική αξιολόγηση που θα ξεκινήσει τον Μάιο  και συνδέεται με νέες επιστροφές ύψους 644 εκατ. ευρώ από αυτά τα κέρδη, δεν θα οδηγήσει στην ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος για την αλλαγή της  χρήσης τους από την εξυπηρέτηση του χρέους στην χρηματοδότηση των επενδύσεων.
Η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών θα έρθει για επικύρωση στο Eurogoup της 11ης Ιουνίου του 2020,όμως οι αποφάσεις των εταίρων πάνω σε αυτό το ζήτημα θα ληφθούν σε κάποια από τις επόμενες υπουργικές συνεδριάσεις της ευρωζώνης.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τα 4,2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο σύνολο των εκταμιεύσεων από αυτά τα κέρδη αυτά έως το Μάιο του 2022, μόλις 3,6 δισ. ευρώ μπορούν να κατευθυνθούν σε ώριμα αναπτυξιακά έργα.
Με λίγα λόγια χάνεται η δυναμική του μικρού αυτού ΕΣΠΑ, όπως παρομοιάζεται από πηγές του οικονομικού επιτελείου, το συγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πόροι των SMPs και ANFAs μπορεί να μην υπολογίζονται στο πρωτογενές πλεόνασμα, όμως η συμβολή τους στην ανάπτυξη θα είναι σημαντική.
Πρόκειται για ποσό  1,2 δισ. ευρώ ετησίως το οποίο εκταμιεύεται δύο φορές το χρόνο και μόνο υπό την προϋπόθεση θετικών αξιολογήσεων από τους θεσμούς.
Δηλαδή εάν κάποια από τις επόμενες αξιολογήσεις που εμπεριέχουν επιστροφές από SMPs και ANFAs δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία τότε η Αθήνα χάνει το ραντεβού με την δόση. Η ελληνική πλευρά έχει ήδη παραδώσει στους θεσμούς μία λίστα με ώριμα επενδυτικά έργα τα οποία θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από αυτά τα κέρδη.
Η λίστα αξιολογείται από την τεχνική ομάδα του Euroworking Group - EWG και μάλιστα κάτω από το φως των στοιχείων του προϋπολογισμού που δείχνουν μόνιμη υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων τα τελευταία χρόνια.
Μία πρώτη συζήτηση θα γίνει στο EWG της 5ης Μαρτίου που θα αναλάβει να προετοιμάσει την ατζέντα του Eurogroup της 16ης Μαρτίου.
Η παραίτηση του Χανς Φάιλμπριφ από επικεφαλής του EWG έχει κάνει ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα για την ελληνική πλευρά που κάνει αγώνα με τα αιτήματα της.
Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η αντικατάσταση του Χ. Φάιλμπριφ θα οδηγήσει σε καθυστέρηση και των τριών συνολικά ελληνικών αιτημάτων, την επεξεργασία των οποίων είχε αναλάβει ο Ολλανδός.
Πρόκειται για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2021 και το 2022, τη χρήση για επενδυτικούς σκοπούς των κερδών της ΕΚΤ και Κεντρικών Τραπεζών κρατών-μελών από τα ελληνικά ομόλογα και τη μεταφορά πρωτογενών υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης