Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η δύσκολη αποστολή της ΕΕ - Στο Ιράν ο Borrell με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης

Η δύσκολη αποστολή της ΕΕ - Στο Ιράν ο Borrell με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης
O Borrell θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο του Ιράν Hassan Rouhani και τον υπουργό Εξωτερικών Javad Zarif
Το Ιράν θα επισκεφθεί ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ , Josep Borrell, προκειμένου να συναντήσει τους ηγέτες της χώρας σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του τη Δευτέρα (3/2/2020) και την Τρίτη, ο Borrell θα συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον πρόεδρο του Ιράν Hassan Rouhani και τον υπουργό Εξωτερικών Javad Zarif.
«Ο Borrell εξουσιοδοτήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ να ξεκινήσει διπλωματικό διάλογο με περιφερειακούς εταίρους για να εξαλείψουν τις εντάσεις και να αναζητήσουν ευκαιρίες για πολιτικές λύσεις στην τρέχουσα κρίση», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΕ, την οποία δημοσιοποιεί το Reuters.
Οι εντάσεις στην περιοχή κλιμακώθηκαν μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστρατήγου Qassem Soleimani από τις ΗΠΑ στο Ιράκ στις αρχές Ιανουαρίου 2020.
«Η επίσκεψη αυτή θα αποτελέσει επίσης μια ευκαιρία για να μεταβιβάσει την ισχυρή δέσμευση της ΕΕ να διατηρήσει το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση σχετικά με την πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ το 2018.
Η ΕΕ έχει αναλάβει τον ρόλο του εγγυητή της πυρηνικής συμφωνίας και ο Borrell έχει επίσημο ρόλο στη διαδικασία επίλυσης των διαφορών, την οποία η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία ενεργοποίησαν τον Ιανουάριο 2020, αφού το Ιράν ανακοίνωσε πως πλέον δεν τηρεί περιορισμούς στον εμπλουτισμό ουρανίου.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης